Beneficiile panourilor solare

0
1710

Panourile fotovoltaice si panourile solare genereaza energie electrica gratuita prin transformarea razelor solare in energie electrica, respectiv in energie termica.

Utilizarea acestora ofera numeroase beneficii, printre care se numara si reducerea costurilor asociate cu producerea de energie electrica. Panourile solare ofera, de asemenea, surse de energie fara poluare si permit un nivel nou de independenta fata de consumatorii de energie.

Mai trebuie sa stiti ca panourile solare se impart in doua mari categorii: nepresurizate si presurizate. Panouri solare nepresurizate se folosesc pentru producerea apei calde menajere si nu consuma nici o alta forma de energie in timpul functionarii. Producerea apei calde menajere se realizeaza prin absorbtia radiatiei termice solare, ceea ce conduce la amortizarea investitiei in maxim 2 ani.

Panourile solare presurizate consuma energie electrica in timpul functionarii, deoarece este necesara instalarea unui controller electronic pentru pornirea/oprirea alimentarii cu apa rece. Producerea apei calde menajere se realizeaza prin absorbtia radiatiei termice solare, dar tinand cont de costul de achizitie mai ridicat amortizarea investitiei se realizeaza in 3 – 4 ani. 

La randul lor panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica. Costurile acestor instalatii sunt mai mici decat in cazul panourilor solare, dar si randamentul este mai mic. In schimb se produce energie electrica care poate fi, la randul ei transformata in orice alta forma de energie: temica sau mecanica. Daca panoul fotovoltaic este mai ieftin decat cel solar, acesta necesita un sistem de transformare a energiei electrice de tip curent continuu cu voltaj redus, in curent alternativ de voltaj ridicat, ceea ce poate implica costuri suplimentare. Investitia se amortizeaza insa destul de repede in cazul unor panouri solare fotovoltaice.

Beneficii panouri solare

  • Energia solara reduce poluarea aerului. In timp ce centralele electrice pe carbune isi filtreaza emisiile, urme de particule toxice penetreaza sistemele de filtrare a aerului si intra in atmosfera. Mercurul se numara printre poluantii care intra in aer din emisiile de carbune din centrale si pot contamina sistemele ecologice locale si pot afecta plantele, animalele salbatice si locuitorii. Panourile solare sunt grozave pentru mediu pentru ca nu emit emisii in timp ce genereaza electricitate.
  • Deoarece panourile solare transforma lumina de la soare in caldura si electricitate, ele nu necesita alta sursa de combustibil. Carbunele, gazele naturale, petrolul si sistemele de energie nucleara se bazeaza pe resurse nerentabile pentru a genera energie.
  • Deoarece lumina solara este disponibila fara costuri, panourile solare nu necesita minerit si prelucrarea combustibilului. Odata ce un panou solar este construit, functioneaza gratuit. In unele situatii, panourile solare pot fi utilizate pentru a suplimenta sursele de energie existente pentru a reduce costul total al energiei. In sistemele de energie electrica in care toata energia necesara este furnizata de sursele solare si de alte surse regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliana sau hidroelectrica, energia electrica devine gratuita.
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here