Colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş, comandantul Jandarmeriei Române, despre jandarmul filmat când loveşte protestatari: Îşi desfăşoară în continuare activitatea

0
1158

Colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş, comandantul Jandarmeriei Române, a declarat luni seară că misiunea de sâmbătă din Capitală, unde a avut loc protestul, a fost un succes şi că agentul filmat în timp ce lovea participanţii la manifestare nu este suspendat până nu se demonstrează vinovăţia lui.

Cucoş, comandantul Jandarmeriei Române, despre jandarmul filmat când loveşte protestatari: Îşi desfăşoară în continuare activitatea

„Misiunea de sâmbătă nu a diferit cu nimic de celelalte. Spaţiul în care s-a desfăşurat a diferit puţin. De ce? Pentru că Piaţa Universităţii nu oferă suficient spaţiu pentru un număr mare de oameni. S-a vehiculat mult ideea că au fost blocaţi oamenii la metrou. Nu au fost blocaţi oamenii la metrou. suprafaţa trotuarului din zona fântânii era arhiplină. Cei care continuau să iasă de la metrou nu mai aveau unde să pătrundă în spaţiul respectiv. Exista riscul să sară în carosabil, unde traficul era în continuare în desfăşurare. Jandarmii au blocat ieşirea de acolo, invitând pe cei din staţia de metrou să folosească celelalte ieşiri”, a explicat şeful Jandarmeriei, la televiziunea publică.

Acesta a mai punctat că misiunea jandarmilor de la protestul de sâmbătă seara a fost un succes.

„În activitatea aceasta, de foarte multe ori se minimalizează efortul. Misiunea, din punctul de vedere al Jandarmeriei – şi nu doar – a fost un succes. Atât timp cât nu avem persoane rănite, cât nu au existat violenţe, atât timp cât oamenii, cei care au fost acolo, (…) gestionarea unei mase mari de oameni într-un spaţiu despre care vorbeam a fost un succes. Faptul că există o situaţie care stârneşte contradicţii la momentul actual şi care – vă asigur cu toată hotărârea că Jandarmeria analizează foarte bine şi va lua măsuri dacă se constată că acel om a greşit”, a mai spus Sebastian Cucoş.

Totodată, colonelul a explicat de ce jandarmul filmat în timp ce lovea protestarii nu este în prezent suspendat: „Până se demonstrează vinovăţia acestuia, îşi desfăşoară în continuare activitatea în dispozitiv”.

În ceea ce priveşte comportamentul aceluiaşi jandarm, însă de data aceasta de la DNA, atunci când a făcut parte din dispozitivul ce îl apăra pe Liviu Dragnea, venit la audieri, Cucoş a subliniat că nu s-a constatat că agentul ar fi avut un comportament ce contravine legii.

La rândul său, şeful biroului de presă al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a făcut precizări despre jandarmul filmat când lovea manifestanţi, căpitanul Sărban Constantin Răducu.

„Nu a fost un elev eminent, aşa cum l-au caracterizat unii, însă a fost un elev serios, căruia i-a plăcut şcoala, iar în clasele 5-8 a luat premiul I. A terminat Academia de Poliţie, arma Jandarmi, pe locul 11 din 100 de studenţi. În 2012 a reprezentat România în Afganistan. Provine dintr-o familie modestă, mama sa, croitoreasă a fost nevoită să plece în Spania pentru a-şi susţine cei doi copii. La fel şi tatăl său, după ce fabrica FUM din Buzău a fost închisă. Înainte de anii 90, au locuit într-un cămin de nefamilişti, însă Sărban mi-a spus că a avut o copilărie minunată. Nu a vrut întotdeauna să se facă jandarm, însă şi-a dorit mereu să reuşească, să fie mai bine decât părinţii săi. Aşa că acum munceşte pentru a putea plăti ratele creditului făcut pentru casa în care locuieşte cu familia sa, de care vorbeşte cu multă mândrie. Are doi copii: Antonio, băieţelul cel mare, de 4 ani şi micuţul Andrei, de 3 ani şi două luni. Micuţul Andrei a fost diagnosticat în 2015 cu o formă de cancer Neuroblastom, în urma operaţiei i-a fost extirpat un rinichi. Acum este bine Andrei, zâmbeşte, se joacă şi vrea să se facă cosmonaut”, a scris, pe Facebook, Marius Militaru, şef biroului de presă al Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Capitalei face o analiză după ce, în spaţiul public, au apărut imagini cu un jandarm care loveşte mai multe persoane, participanţi la protestul care a avut loc sâmbătă. Reacţia, în timp ce protestatarii încercau să îndepărteze gardul de delimitare instalat de forţele de ordine.

„Este vorba de o acţiune individuală a unui jandarm dintr-un dispozitiv de mai mulţi jandarmi. Se va face o analiză asupra modului de acţiune”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Potrivit imaginilor apărute în spaţiul public, mai mulţi protestatari aflaţi, sâmbătă seara, la protestul de la Piaţa Universităţii, încercau să îndepărteze gardul instalat de jandarmi pentru a ajunge pe carosabil. Jandarmii încercam să îi împiedice să blocheze stradă, unul dintre ei lovind cu pumnul mai mulţi participanţi la protest.

Imaginile sunt analizate de conducerea Jandarmeriei Capitalei. Ulterior, şefii jandarmului vor asculta punctul de vedere al acestuia.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here