Reacții după ce ministrul Justiției a cerut revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

0
899

Domnul Tudorel Toader a prezentat aseară sinteza raportului privind conducerea DNA, prin care i-a imputat lui Kovesi faptul că a contestat autoritatea Curții Constituționale, că a afectat imaginea României și că a tolerat comportamentul abuziv al unor procurori din subordine.

 

Ministrul Tudorel Toader a prezentat aseară, timp de mai bine de 80 de minute, sinteza unui raport privind activitatea managerială la DNA și a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, care i-au cerut de mai multe ori clarificări cu privire la cele afirmate.

Decizia ministrului Justiției a provocat ample reacții.

Una dintre cele mai prompte și dure a fost aceea a ex-ministrului Sănătății, domnul Vlad Voiculescu care a susținut că „ultima data cand un individ a vorbit așa în București… s-a lăsat cu o revoluție. Asemănările sunt frapante.”

Avînd același discurs,purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Danca, a declarat într-o conferință de presă că în lupta dintre DNA și infractori, Tudorel Toader a ales să fie de partea infractorilor.”Avem parte de o seara trista pentru justitia din Romania, pentru ca ministrul Justitiei, in lupta dintre DNA si infractori, a ales sa fie de partea infractorilor. A preluat argumentele campaniei duse in ultima perioada de persoane aflate in diferite stadii de judecata si retorica acestora”, a declarat Danca.

În replică,secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că raportul prezentat de ministrul Justiției, Tudorel Toader este unul „absolut devastator”, nu doar pentru procurorul-șef al DNA, ci și pentru instituția pe care o patronează, raport care vorbește despre „ilegalități fără precedent” care se pedepsesc din punct de vedere penal.

Tudor Chiril- solistul trupei Vama un adevărat lider de opinie al „străzii”, a comentat decizia lui Tudorel Toader de a cere revocarea Laurei Codruța Kovesi. El consideră că anunțul ministrului Justiției arată încă o dată ce vor PSD-ALDE și alti penali din alte partide: „Domnia corupției ți salvarea de pușcărie”.

„Se vede ca Dragnea se uita la Suleiman Magnificul. Scenariul asta in care niste baieti cu condamari sau dosare pe rol vin si livreaza inregistrari care ar avea rolul sa ne arate cate abuzuri face DNA dupa care apare servilul Tudorel sa ne anunte ca e de domeniul evidentei ca trebuie revocat procurorul-sef, deci acest scenariu e si prost si nerealist.

Cu toate astea el face un mare bine: ne arata inca o data ce vor PSD-ALDE si alti penali din alte partide. Domnia coruptiei si salvarea de puscarie. Nu exista alta tema pentru tara”, a scris Tudor Chirila pe Facebook.

După anunțul ministrului Toader, procurorul general Augustin Lazăr a reafirmat că nu există niciun motiv întemeiat de revocare a procurorului-șef al DNA, în timp ce președintele Iohannis a precizat că va face o analiză aprofundată a raportului.

Mai departe, propunerea de revocare merge la CSM pentru un aviz consultativ, după care va ajunge la președintele Iohannis, care va decide dacă Kovesi rămâne sau nu în funcție.

Practic, ministrul Toader și-a depășit grav atribuțiile constituționale. Una dintre mărturiile cele mai dure o are un profesor de drept, coleg cu Toader la Universitatea din Iași catre a afirmat: „Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are susținere juridică sau rațională. (…) Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști.”

De asemenea, filozoful Gabriel Liiceanu s-a întrebat,retoric: „Cum e cu putință ca un om care a predat la Universitate dreptatea să ajungă, ca magistrat, profesor de drept și ministru al Justiției, sa trădeze justiția?” 

 

Sursa foto:google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here