Connect with us

Coruptie

Contraofensiva lui Liviu Dragnea – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

Contraofensiva lui Liviu Dragnea – Ziarul Incisiv de Prahova

Foarte interesantă mișcarea liderului PSD Liviu Dragnea. Sfidat – și pe bună dreptate – de către unul dintre liderii partidului, Niculae Bădălău, dar și de către alți fruntași, Liviu Dragnea a ales să lupte. Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea. Din multe motive, cele mai importante fiind legate de duplicitatea lui Liviu Dragnea în raport cu statul paralel, dar și cu tendințele autocratice ale acestuia, mai mulți lideri PSD s-au întâlnit în prima parte a lunii decembrie anul trecut și au pus la cale o operație politică la capătul căreia fie Liviu Dragnea era ejectat, fie consimțea ca, în viitor, conducerea PSD să fie colectivă. Cu alte cuvinte, deciziile să fie luate într-un mod mai democratic. Această operațiune a eșuat în parte.Motivul eșecului este că adversarii interni ai lui Liviu Dragnea au fost amăgiți de imaginea pe care și-o construise Mihai Tudose, pe atunci încă premier al României, de om puternic, cu priză în organziațiile din teritoru PSD și care, la rândul său, se profila ca un rival al lui Dragnea și chiar ca un viitor președinte al partidului. Această imagine s-a dovedit a fi falsă. A fost un fel de hologramă. Dar i-a amăgit pe unii lideri PSD care, în intenția de a se lupta cu Dragnea, au găsit de cuviință să se ascundă după pantalonii lui Tudose. PSD însă nu-l mai voia pe premierul Star Trek. Lepădându-se și debarasându-se de acesta, i-a lăsat descoperiți și pe ceilalți lideri, în frunte cu Niculae Bădălău.

De aceea Dragnea a câștigat atât de ușor bătălia de etapă din interiorul patidului, instalând un al treilea Guvern, mult mai ușor de controlat decât primele două, întrucât la butoane sunt aproape exclusiv oameni loiali președintelui partidului. Astfel încât, imediat după formarea Guvernului Dăncilă, Liviu Dragnea a trecut la contraatac, programând în mod suprinzător un Congres Extraordinar care se va desfășura chiar în a doua parte a acestei luni. Este interesant de văzut ce așteaptă Dragnea de la acest Congres, ce așteaptă adversarii săi interni, care sunt din ce în ce mai numeroși și mai proeminenți și, mai ales, care este conjunctura în care are loc evenimentul.

Dragnea este silit de împrejurări să schimbe în mare măsură garnitura de conducere a partidului, pentru că mulți dintre actualii lideri nu mai au încredere în el și pentru că oricând aceștia sunt pregătiți să-și strângă rândurile să-l debarce. În acest scop, el beneficiază de avantajul precarității unora dintre structurile teritoriale PSD. Organizații județene conduse de interimari. Interimarii sunt puși de Dragnea dintre cei mai de încredere oameni ai săi, pot fi demiși oricând, tot de Dragnea, dar pot la acest Congres Extraordinar rămâne pe poziții pentru a deveni defintivi. Pe acești interimari și pe delegații aduși de ei la Congres se bazează în mare măsură președintele PSD pentru ca, utilizând susținerea lor, să schimbe garnitura de conducere și să-i îndepărteze pe adversarii săi, care s-au manifestat deja ca atare, dar și pe potențialii adversari.

Ceilalți, care deocamdată au adoptat poziția ghiocelului, făcând demersurile necesare unei reconcilieri cu Liviu Dragnea, nu mai așteaptă de la acest Congres Extraordinar debarcarea acestuia – debarcare care s-ar putea face în condiții statutare extrem de discutabile – dar vor încerca, strângând rândurile și încordându-și mușchii, să-și păstreze totuși cât mai multe poziții importante, urmând ca în momentul propice să facă o nouă tentativă de a impune o conducere colectivă.

Dacă ar fi fost cu adevărat puternici, atunci în prima zi a Congresului ar fi impus mai multe schimbări în statut, inclusiv cea referitoare la modalitatea de alegere și respectiv de demitere a președintelui. Astfel încât, în a doua zi, în baza noului statut, să poată organiza asaltul final. Dar viitorul lor numai e ce a fost odată.
Premizele îi sunt favorabile lui Liviu Dragnea pentru acest Congres extraordinar. A reușit să treacă și cel de-al treilea examen, să instaureze un al treilea Guvern, care pare să-i fie mai fidel decât celelalte două și a încheiat și un relativ armistițiu cu președintele Klaus Iohannis. Acesta din urmă s-a consolat cu ideea că nu poate avea un Guvern al său și nici o majoritate a sa și, în plus, este din ce în ce mai preocupat de mandatul de șase luni de președinte prin rotație al Consiliului European, unde are nevoie ca de aer de susținerea Guvernului.

Sunt însă două evenimente mari, ambele externe, care pot avea impact asupra Congresuui Extraordinar, ambele fiind oportunități pentru Liviu Dragnea. Înaintea acestui Congres Extraordinar, urmează să se anunțe soluția în cauza penală care îl privește pe Ludovic Orban. Dacă Ludovic Orban câștigă bătălia de la Înalta Curte și este declarat în mod definitiv și irevocabil nevinovat, atunci PSD va putea face o dublă demonstrație. 1) Că DNA și doamna Laura Codruța Kovesi au mai săvârșit un abuz dovedit ca atare în Justiție și, prin urmare, majoritatea parlamentară are dreptate atunci când operează modificări legislative, încercând să restructureze acest domeniu. 2). În subsidiar, PSD va mai putea face și demonstrația că atât DNA cât și Justiția continuă să fie partizane politic, întrucât procurorul i-a cerut lui Ludovic Orban o pedeapsă simbolică și câmpul tactic încă a funcționat la Înalta Curte.

Liviu Dragnea câștigă și în ipoteza în care Ludvic Orban ar fi condamnat la închisoare. Cu sau fără executare. În ambele scenarii, el fie se retrage instantaneu de la conducerea PNL, declanșând un nou război în interiorul partidului, legat de succesiune, fie încearcă să rămână acolo, schimbând statutul, dar demonstrând astfel că din această perpectivă nu mai există practic diferențe între putere și opoziție.

A doua situație din care Liviu Dragnea nu are decât de câștigat pentru partid, dar și pentru sine, este poziția în care se află președintele Klaus Iohannis, în raport cu solicitarea de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Dacă nu o aprobă, se ajunge la un conflict interinstituțional, care va trebui soluționat de CCR, iar soluția va fi probabil în favoarea deciziei ministrului Justiției. Deci o victorie PSD. Dacă, așa cum eu unul sunt convins, președintele aprobă revocarea, fie că negoiciază netransparent, fie că nu negociază persoana sucesorului la șefia DNA, din nou Dragnea iese în câștig. Dacă negociază, probabil că își negociază tot netransparent și propriul dosar și face cu acest prilej și o înțelegere cu Klaus Iohannis de susținere tot netransparentă a acestuia pe termen lung, cu condiția ca Iohannis să nu mai candideze la prezidențiale și același Dragnea câștigă și în absența unei asemenea negocieri, întrucât împreună cu Tudorel Toader, va fi liber să pună la șefia DNA pe cine vrea el.

De unde la sfârșitul anului trecut era pe tobogan, iată că Liviu Dragnea pare a fi în acest moment pe cai mari. Nu cred că se va culca liniștit rezumându-se să-și facă iluzii, pentru că știe și el foarte bine că în PSD sunt posibile oricând suprize de mari proporții atunci când un Congres organizat ca la carte scapă în ultima secundă se sub control.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coruptie

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

Publicat

pe

De

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

România, partea fără sens. Simple posibilități:

Este posibil ca angajați ai DRPCIV (Permise și Înmatriculări Auto), împreună cu angajați ai Registrului Auto Român, să fi înmatriculat un număr mare de autovehicule furate, în cunoștință de cauză.

Este posibil ca autovehiculelor de la punctul 1 să le fi fost schimbată culoarea înainte de comercializare.

Este posibil ca un număr semnificativ de angajați ai Registrului Auto Român să fi emis certificate de autenticitate pentru autovehicule furate, în perioada prevăzută de lege.

Este posibil ca Registrul Auto Român să fi autorizat un număr semnificativ de service-uri auto care nu îndeplineau normele.

Este posibil ca legislația României să nu acopere satisfăcător problemele din domeniul tranzacțiilor auto legale/ilegale.

Este posibil ca, în târgul auto Vitan-Bârzești și în alte târguri auto din țară, să se fi vândut, de-a lungul timpului, un număr semnificativ de autovehicule furate, cu acordul benevol al conducerii Poliției Române.

Este posibil ca pe site-urile de anunțuri, de pe internet, să se fi vândut un număr semnificativ de autovehicule furate, cu acordul benevol al conducerii Poliției Române.

Un articol de Vlad Stoica

Citește mai mult despre posibile abuzuri și cazuri de corupție în cadrul Poliției Române, dând click pe acest text

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

De la ecologie la ideologie: virajul periculos al lui Călin Georgescu către Est

Publicat

pe

De la ecologie la ideologie: virajul periculos al lui Călin Georgescu către Est

Călin Georgescu, cândva un fervent susținător al ecologiei și dezvoltării durabile, a reușit să surprindă pe toată lumea cu o piruetă ideologică demnă de un acrobat politic desăvârșit. Din militant al protecției mediului, s-a transformat într-un apostol al suveranismului cu accente pro-ruse, demonstrând că, în politică, orice este posibil, mai ales când vine vorba de redefinirea propriilor convingeri.

De la verde la roșu: metamorfoza neașteptată

În trecut, Călin Georgescu era recunoscut pentru angajamentul său față de ecologie, promovând politici de mediu și dezvoltare sustenabilă. Însă, odată cu intrarea sa în arenă politică, discursul său a suferit o transformare radicală. A început să critice vehement Uniunea Europeană și NATO, descriind scutul antirachetă din România drept o „rușine a diplomației” și afirmând că „NATO este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”.

Admirație pentru Est: Putin, un model de urmat?

Nu s-a oprit aici. Georgescu și-a exprimat deschis admirația față de liderul de la Kremlin, declarând că „Vladimir Putin este un om care-și iubește țara”.

Mai mult, a pus sub semnul întrebării legitimitatea Ucrainei ca stat, susținând că „Ucraina e un stat inventat”.Astfel de declarații ridică semne de întrebare cu privire la orientarea sa geopolitică și la interesele pe care le-ar putea servi în calitate de președinte al României.

Programul „Hrană, apă, energie”: o rețetă pentru izolare?

Planul său de guvernare, intitulat „Hrană, apă, energie”, propune un model economic bazat pe suveranism și distributism, promovând ideea că România ar trebui să se bazeze exclusiv pe resursele proprii.

Deși, la prima vedere, acest program pare să încurajeze autosuficiența, în contextul global actual, o astfel de abordare riscă să izoleze țara și să o priveze de beneficiile cooperării internaționale.

România la răscruce: între Vest și Est

Într-un moment în care România se confruntă cu provocări majore și trebuie să-și decidă viitorul prin vot, ascensiunea unui candidat cu astfel de viziuni ridică îngrijorări. În loc să consolideze parteneriatele strategice cu Occidentul, Călin Georgescu pare să propună o reorientare către Est, punând sub semnul întrebării angajamentele țării față de UE și NATO.

Un viitor incert sub conducerea lui Georgescu

Dacă ar ajunge președinte, Călin Georgescu ar putea conduce România pe un drum al incertitudinii, marcat de dezinformare și o posibilă apropiere de sfere de influență care nu împărtășesc valorile democratice ale țării. Într-o perioadă în care stabilitatea și claritatea direcției sunt esențiale, un astfel de viraj ideologic ar putea avea consecințe nefaste pentru viitorul României.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”

Publicat

pe

Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”

Călin Georgescu, eternul salvator auto-declarat al României, are un talent aparte de a stârni controverse. Cu un discurs pompos despre suveranitate și despre cum România trebuie „să se ridice din genunchi”, domnul Georgescu și-a croit o aură de simplu patriot modest. Dar dacă ne uităm mai atent, conturile „modeste” ale acestuia par să aibă mai multe dedesubturi decât o săpătură arheologică la Sarmizegetusa.

Suveranism cu gust de lux

În timp ce Călin Georgescu vorbește despre reîntoarcerea la valorile strămoșești și despre „reconstrucția spirituală” a României, este dificil să nu observăm o disonanță flagrantă între predica sa și realitatea financiară. Conform propriilor declarații, averea sa ar fi una modestă, dar parcă fiecare pas al său e acompaniat de un parfum de exclusivitate. Desigur, în viziunea sa, modestia se traduce printr-o opulență subtilă, poate chiar bine ascunsă în spatele unor structuri financiare de nepătruns.

Economia „tradițională” a viitorului

Planurile sale economice sunt un cocktail interesant de utopie și haos. Printre ideile care ar trebui să salveze România se numără reducerea dependenței de Uniunea Europeană și o întoarcere spre „autosuficiență”. Desigur, într-o lume globalizată, unde crizele economice sunt interdependente, această strategie pare mai degrabă o rețetă pentru un colaps rapid decât pentru prosperitate.

Un exemplu de clarviziune economică: Călin Georgescu își dorește un sistem bazat pe „suveranism economic”. În traducere liberă, acest lucru ar putea însemna abandonarea investițiilor externe și îmbrățișarea unei economii austere, în care cetățenii să se descurce cu ceea ce au, eventual să revină la troc.

Criza permanentă: o viziune de dreapta extremă

Deși promite stabilitate, planurile lui Georgescu nu fac decât să arunce România într-o incertitudine cronică. Atitudinea sa ascunsă și mesajele sale aparent mincinoase sugerează o eventuală direcționare spre izolare internațională. Citatul său preferat, „România va fi liberă doar când va renunța la dictatura Bruxelles-ului”, poate fi interpretat ca un pas către periferizarea țării.

Pe scurt, cu un lider precum Georgescu, economia României ar deveni un experiment cu final incert. Misterul conturilor „modeste” rămâne nerezolvat, dar ceea ce este clar e că promisiunile grandioase ascund o posibilă catastrofă națională. Să sperăm că visul său de a ajunge președinte nu se va transforma în coșmarul nostru colectiv.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Actualitateacum 22 de ore

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid

Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită...

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună? Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Actualitateacum 2 zile

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?

Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză...

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Actualitateacum 3 zile

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara

Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții...

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public 5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
Actualitateacum 3 zile

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public

Planificarea unei vacanțe reușite începe cu alegerea celor mai practice soluții de transport. Închirierea unei mașini poate transforma complet experiența...

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă 3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă
Actualitateacum 6 zile

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă

Produse originale care sunt necesare în diverse ramuri industriale nu sunt disponibile tot timpul în magazinele de profil. Acestea provin...

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald
Actualitateacum 6 zile

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald

Pe măsură ce temperaturile cresc și zilele devin mai lungi, este important să îți pregătești mașina pentru condițiile specifice sezonului...

Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară
Actualitateacum o săptămână

Interviu cu Dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu, autorul cărții Cercetarea agricolă din România: analiză și practică judiciară

Reporter: Ce v-a inspirat să scrieți această lucrare? Aurelian Buliga-Ștefănescu: Scrierea acestei lucrări a fost un proces inspirat de multiple...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro