Coruptie
Programul Restart România si așa-zisul fenomen TFL-ist/ S-o fi oprit finanțarea?
Puțină lume a ieșit aseară în stradă în sprijinul Laurei Kovesi. În București, abia de s-au strîns 3-4000 cu indulgență, pînă și Digi TV încercînd, cu vizibilă amărăciune, justificarea timidă că frigul a ținut protestatarii în case. Dacă ieri au ieșit în stradă în sprijinul DNA doar vreo 5.000 de români, marea întrebare e unde au fost restul de 135.000? Cum care rest? Vă vom explica în rîndurile care urmează.
Un discurs care nu a atras atenția nimănui la vremea cînd a fost rostit și care, atunci cînd ar fi avut mai mare valoare explicativă căzuse deja în uitare, a fost cel rostit de ambasadorul american Mark Gitenstein de ziua SUA, în iulie 2012.
Un discurs absolut senzațional, care explică esența așa-zisului fenomen TFL-ist: cum s-a născut el, cine l-a pus la cale și din ce bani a fost și e susținut.
Nu o spunem noi, ci a spus-o Gitenstein, consemnat de Hotnews.
Și ce a spus el, concret?
A spus că România are nevoie de instituții puternice, care să lupte mai ales contra corupției. Iar acele instituții, ca să fie puternice, trebuie să fie sprijinite de cetățeni.
Iar acei cetățeni, ca să se implice, trebuie să fie sprijiniți financiar.
Iar acel sprijin financiar a venit din afara țării, de la un grup de mari state, respectiv SUA, Marea Britanie, Germania, Spania și Canada, operațiune purtînd numele de Restart România.
Cîți cetățeni au primit bani de la acest grup financiar de mare calibru pentru a se implica în sprijinirea unor instituții ale statului?
Răspuns: 140.000.
Ați citit bine: 140.000 de români au primit, după 2012, finanțare prin intermediul unui program susținut de cîteva mari țări occidentale cu interese în România.
Cine sunt cei care fac parte din acest grup atent selectat, potrivit ambasadorului SUA?
Sunt tineri care lucrează în multinaționale, care au umblat prin străinătate și au revenit în țară ca să-și deschidă firme și tineri preocupați de internet.
Adică exact profilul tefelistului din ultimii ani, așa cum s-a conturat el de la sine, am putea spune.
Să-i dăm cuvîntul lui Gitenstein:
”Atunci când creează instituții economice și politice “cuprinzătoare”, țările prosperă, iar atunci când puterea este concentrată în mâinile câtorva persoane, ele eșuează.
Națiunile care eșuează sunt cele ale căror instituții sunt slabe sau manipulate, cele în care statul de drept este banalizat. În cazul României, trăinicia acestor instituții va decide dacă prosperați și dacă copiii voștri vor hotărî să trăiască aici.
Nimeni nu se poate îndoi că România are procurori curajoși și consecvenți și judecători neînfricați. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege.
Sunt conștient că forțele care doresc “întoarcerea la situația de dinainte”, care se opun acestor reforme, sunt puternice și neobosite.
Există un grup de români care nu vor mai tolera starea de fapt(s.n.).
Oriunde merg în România, mă întâlnesc cu tineri. Mulți dintre ei fie au trăit în străinătate și s-au întors pentru a-și lansa propriile firme, fie lucrează pentru companii occidentale sau sunt activi pe internet.
Pe acești tineri i-au implicat ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei și Canadei într-un program pe care l-am numit Restart România(s.n.). Am creat un website și le-am cerut tuturor românilor interesați să propună idei de utilizare a internetului în lupta împotriva corupției.
100.000 de români au răspuns acelei chemări, oferind idei inteligente, pe care le-am finanțat, de a lupta împotriva unei multitudini de probleme, de la furtul de lemn din pădurile dumneavoastră, până la mita din spitale și parcatul ilegal. Acești cetățeni reformatori folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiți mentalitatea corupției.
Atunci când Romanian American Fund a încercat aceeași idee pentru reformarea sistemului educațional, peste 40.000 de români au răspuns apelului.
Acești 140.000 de “restarteri”, cum îi numim noi, sunt agenți ai schimbării care vor susține aceste reforme și vor sprijini aceste instituții(s.n.). Așa cum ne spunea Alexis de Tocqueville la câteva decenii de la Războiul de Independența, implicarea cetățenilor este sursă de energie vitală a instituțiilor democratice(s.n.).
Oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi conduși de o elită puternică, fie ea comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau “băieți deștepți”, aflată în slujba propriilor interese”.
Mark Gitenstein ne-a explicat, deci, încă de acum mai bine de cinci ani cine ne sunt protestatarii din stradă: tineri racolați și plătiți de o ”multinațională” politică pentru a ”nu mai tolera starea de fapt”.
140.000 de oameni cu familiile și prietenii lor formează, ei înșiși, o forță de reacție de calibru major, fără a mai vorbi de oamenii scoși de servicii, de sorosisti, de partide politice autohtone.
Oameni care ies spontan, desigur, și neinfluențați, pentru că ”le-a ajuns cuțitul la os”.
După cum se vede, din echipa de 140.000 abia de mai ies, acum, cîteva mii să susțină ”instituția” Kovesi.
S-o fi oprit finanțarea?
Sau asistăm la un chiul în masă de la ”slujbă”? (Bogdan Tiberiu Iacob)
Coruptie
Opozantul Vladimir Kara-Murza : ”Ajunge cu realpolitika”. ”Este foarte important să nu-l lăsăm pe Putin să câştigă războiul împotriva Ucrainei”
Vladimir Kara-Murza, care ispășea o pedeapsă de 25 de ani într-o colonie penitenciară din Siberia pentru trădare și alte acuzații după ce a denunțat invazia Ucrainei, a fost unul dintre cei 16 disidenți ruși și cetățeni străini eliberați la 1 august în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri Est-Vest de la Războiul Rece.
Vladimir Kara-Murza a fost eliberat luna trecută în cadrul unui schimb de prizonieri/ FOTO: Arhiva
Într-un interviu acordat Agenției France-Presse la Paris, Kara-Murza, în vârstă de 43 de ani, a prezis că se va putea întoarce în țara sa natală deoarece „regimul” lui Putin nu va dura.
Sosit în Franța după vizite în țări precum Germania, el a recunoscut că există o „oboseală” în societățile occidentale cu privire la războiul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, dar a insistat că „regimul Putin trebuie învins”.
”Este foarte important să nu-l lăsăm pe Vladimir Putin să câştigă războiul împotriva Ucrainei”, declară într-un interviu acordat AFP Kara-Murza, care urma să fie primit luni de către preşedintele francez Emmanuel Macron.
”Este foarte important să nu-i permitem lui Vladimir Putin să-şi salveze faţa la sfârşitul acestui război”, insistă el. Vladimir Kara-Murza, care ispăşea o pedeapsă de 26 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară din Siberia, face parte dintr-un grup de disidenţi şi cetăţeni străini eliberaţi luna trecută în cadrul unui schimb de deţinuţi. El declară că este încrezător în şansele pe care le are de a se întoarce într-o bună zi în ţara sa de origine, pentru că ”regimul” lui Putin nu va dura, cu condiţia să înceteze ”realpolitika” occidentală faţă de preşedintele rus, care l-a transformat în ”monstrul care este astăzi”.
”Ajunge cu realpolitika”, spune opoznatul. ”Dacă, Doamne fereşte, regimul lui Putin este autorizat să prezinte sfârşitul acestui război ca pe o victorie a lui şi să rămână la putere, într-un an sau 18 luni vom vorbi despre alt conflict sau altă catastrofă”, avertizează el.
Solidar cu ucrainenii
Kara-Murza, în vârstă de 43 de ani, care are dublă naţionalitate rusă şi britanică, a declarat că ar fi ”onorat” să se ducă în Ucraina şi să-l întâlnească acolo pe preşedfintele Volodimir Zelenski, apreciind că este necesar să se creeze legături între mişcările în favoarea democraţiei rusă şi Ucraina. ”Trebuie să găsim mijloace de trăi împreună şi de a depăşi această oribilă tragedie pe care regimul lui Putin a declanşat-o”, declară el.
”Acest lucru nu va fi uşor, nu va fi rapid, dar ştim că este posibil”, declară opozantul, care adaugă că a nutrit o ”solidaritate specială” faţă de ofiţerii ucraineni închişi în aceeaşi tabără de detenţie cu el, chiar dacă nu putea să comunice cu ei.
El era ”absolut sigur” că va muri în colonia penitenciară siberiană în care era încarcerat. Până când, într-o dimineaţă, a fost ucat brusc într-un avion către Moscova, iar apoi eliberat într-un schimb cu alţi deţinuţi în capitala turcă, Ankara, povesteşte el.
”Nimeni nu ne-a cerut vreodată acordul”, declară el. ”Ne-au îmbarcat într-un avion ca pe nişte animale şi ne-au aruncat în afara Rusiei”.
Însă, ”nu numai că regimul lui Putin nu este etern, dar eu cred că se va sfârşi într-un viitor foarte apropiat”. La acel moment, ”vom avea o sarcină uriaşă de îndeplinit pentru a ne reconstrui ţara din ruinele pe care le va lăsa Putin”.
Evocând căderea regimului ţarist în 1917 şi căderea Uniunii Sovietice în 1991, Kara-Murza susţine că ”schimbările politice majore în Rusia au loc brusc şi neaşteptat şi nimeni nu este pregătit niciodată de ele”.
Actualitate
Putin, la un pas să-și reafirme influența în Europa. Ce se întâmplă în fosta Germanie de Est
În dificultate din cauza incursiunii ucrainene în Kursk, Vladimir Putin s-ar putea bucura de un alt gen de câștiguri teritoriale, și anume în sfera politicii germane, mai precis în fosta Germanie de Est, unde au loc alegeri regionale. Rezultatul lor în favoarea partidelor extremiste ar putea declanșa un adevărat cutremur politic, relatează Politico, care scrie despre un „puci” simbolic al Moscovei.
Partide prietenoase cu Rusia din trei landuri germane – Brandenburg, Saxonia și Turingia – au mari șanse să obțină mari câștiguri în alegerile legislative din septembrie, dintre care două au loc duminică.
Partidul pro-rus Alternativa pentru Germania (AfD) are șanse bune să termine pe primul loc în toate cele trei landuri.
În contextul în care nou-formata Alianță Sahra Wagenknecht (BSW) de stânga continuă să crească rapid în sondaje, Moscova ar putea să restabilească legături puternice cu zone vaste din fosta Germanie de Est, o regiune pe care a dominat-o timp de mai mult decenii în timpul Războiului Rece.
Rezultate favorabile răsunătoare ar marca o victorie personală pentru Putin. Liderul rus s-a format ca spion KGB în anii 1980 la Dresda, o experiență în urma căreia a căpătat o fascinație pentru tot ceea ce este german. Un biograf chiar l-a numit odată „germanul de la Kremlin”.
Partidele prietenoase cu Moscova, de la ambele extreme ale spectrului politic, ar urma să câștige cel puțin 50% din voturi în alegerile din cele trei regiuni, potrivit sondajelor. Doar în Turingia, aceste partide sunt estimate să atragă un total de 65% din voturi, partidul AfD urmând să iasă pe primul loc cu aproximativ 30% din voturi.
Cu toate că nu toate partidele sunt la fel de fățiș pro-ruse precum AfD, ele împărtășesc două idei susținute de extrema dreaptă: faptul că NATO ar fi de vină pentru războiul din Ucraina și că o soluție pașnică a conflictului ar fi fost posibilă dacă Occidentul ar fin luat diplomația mai serios.
Declinul forțelor centriste
Cifrele arată un declin spectaculos al partidelor centriste care au modelat viața politică din regiunea Germaniei de Est după reunificare.
Nici măcar cumulând procentele cu cea mai importantă forță centristă, conservatorii creștin-democrați, aceste partide nu depășesc 50%.
Atât Verzii, cât și Partidul Liber Democrat (FDP), cele mai mici formațiuni politice din coaliția națională a Germaniei, ar putea fi înlăturate din parlamentele tuturor celor trei landuri, iar acum nu cumulează nici măcar 5% din voturi, potrivit sondajelor.
„Partidele democrate – SPD, CDU și chiar și Verzii – nu au reușit realmente să își consolideze poziția în Est așa cum au făcut-o în Vest, iar asta înseamnă că este mult mai ușor, bineînțeles, pentru un partid ca AfD să se insereze și să profite de un electorat mai volatil”, a explicat Johannes Kiess, sociolog de la Universitatea din Leipzig.
De la reunificare, regiunea a pierdut 15% din populație, deoarece mulți foști est-germani, în special femei, s-au mutat în vest.
Pe de altă parte, populația din Est simte frustrare față de politicienii care tratează regiunea, reprezentând doar o cincime din populația fostei Germanii de Vest, ca pe „ceilalți”.
„Trebuie să explicăm lucrurile puțin mai mult în Est decât în Vest, dar sunt bucuros să o fac și îmi place să merg acolo”, a spus liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU) Friederich Merz într-un interviu în luna mai, referindu-se la poziția intransigentă a partidului său față de Rusia. Cu toate că Merz a spus că vor încerca să câștige alegerile în toate cele trei landuri, obiectivul pare acum aproape imposibil de realizat. Chiar și în Saxonia, unde CDU pare să conducă cu câteva procente, AfD are un avans în unele dintre cele mai recente sondaje.
Propaganda anti-Occident are încă influență în Est
Chiar dacă majoritatea germanilor din est nu își fac iluzii cu privire la Putin, populația nu a depășit încă decenii de propagandă antioccidentală. Pentru mulți, Moscova nu este mai rea decât Washingtonul, pe care politicienii populiști îl acuză că lucrează în culise pentru a-și urmări propriile obiective în Ucraina.
„SUA este o superputere în declin care luptă pentru a-și păstra hegemonia globală”, a declarat luna trecută Sahra Wagenknecht, care conduce organizația omonimă BSW.
În cea mai mare parte, politicienii de stânga din est sunt concentrați în BSW și în Partidul Stângii, succesorul fostului partid comunist est-german, și sunt mai puțin pro-Putin decât pro-pace.
„Avem nevoie de o ordine de pace europeană care să includă Rusia”, a declarat luna aceasta Bodo Ramelow, actualul premier al Turingiei și una dintre vocile cele mai critice la adresa Rusiei de pe Stânga. „Toate țările participante ar trebui să convină asupra unui pact de neagresiune și să stabilească o comunitate de apărare”.
Victoria AfD ar declanșa un cutremur politic dincolo de granițele țării
Cel mai mare pericol îl reprezintă, însă, AfD, a cărui victorie ar declanșa un cutremur politic ce s-ar resimți dincolo de granițele Germaniei, dacă partidul câștigă în toate cele trei landuri.
După atacul cu cuțitul al unui imigrant din Siria având legături cu ISIS, săptămâna trecută în Solingen, șansele de victorie ale AfD au crescut încă și mai mult.
Legăturile AfD cu Moscova sunt bine documentate. Înainte de alegerile europarlamentare din iunie, autoritățile germane au expus o operațiune rusă de influență vizându-l pe unul dintre principalii candidați ai AfD.
Totuși, partidul a terminat pe locul 2 cu 16% din voturi și a avut o evoluție bună în special în Est.
Mulți politicieni AfD nu își ascund afinitatea față de regimul autoritar al lui Putin. Björn Höcke, liderul AfD din Turingia pe care mulți îl văd ca fiind nașul spiritual al partidului, a spus că dacă va deveni vreodată cancelarul Germaniei, prima sa vizită va fi la Moscova.
Înainte ca relațiile dintre Moscova și Berlin să se răcească, Putin vizita deseori Germania, inclusiv orașul Dresda.
„Acesta este fără îndoială unul dintre centrele culturii europene, un oraș cu o istorie bogată și un șarm propriu special”, spunea Vladimir Putin în 2019, în cursul unei vizite la Dresda pentru a primi „Ordinul Sfântului Gheorghe”, medalie acordată unor personalități importante care „luptă pentru binele lumii”.
Coruptie
INTOARCEREA “RABINULUI”
Articol pentru “cunoscatori” : AVIZ AMATORILOR!
Din sursele nostre – care sunt mai bune decat ale lor, aflam ca in perioada urmatoare se va intoarce in tara unul dintre pionii importanti din zona de intelligence, cunoscut in “mediile” de specialitate sub numele de “Rabinul” (referire la originile sale cu legatura in Tara Sfanta), personaj aflat de ceva timp intr-un (auto)exil impus sub acoperire “externa” intr-o tara occidentala, partener strategic al României.
In fapt, daca ne aducem bine aminte, a fost unul dintre opozantii remarcabili ai nefastului regim Coldea (cel putin in ultima perioada a acestuia, cand deraierile personajului amintit luasera amploarea pe care o cunoaștem), plecarea fiind de fapt o consecinta directa a adversitatii declansate, insa datorita sprijinului de care “Rabinul” beneficiaza din partea unor importanti parteneri strategici externi, s-a convenit asupra acestui compromis. Interesant este faptul ca, se pare, actuala conducere a institutiei, recunoscandu-i unele merite, ar fi fost de acord cu trecerea in rezerva / pensionare cu gradul de general (daca e mult sau daca este putin, vom vedea).
Si mai interesant este, conform acelorasi surse, ca aceasta intoarcere a “fiului risipitor” ar avea legatura si cu coagularea unor forte in vederea implicarii intr-un fel sau altul in miscarile electorale din acest an (poate cele mai importante dupe 1989), in vederea preluării / manipulării ulterioare (îl recomandă aceste calități), direct sau prin interpuși, a unei hălci cat mai mare de putere. Un astfel de personaj poate coordona lejer astfel de acțiuni, “mișcându-se” în această stare de fapt prezentată anterior ca pestele in apa, conexiunile si anvergura din zona media / politica si de afaceri (de unde are o sustinere substantiala, datorata si raspunderii avute pe linia de munca specifica) fiind bine cunoscute in medii. Caracter foarte abil, stăpânește perfect zona de informații însă extrem de periculos și răzbunător (conform chiar unor apropiați), dar având așa-zisa școală veche (face pe “prostu” și nu îți dai seama de adevaratele intenții), reușește foarte bine să nu îi intuiești niciodată planurile.
Noi stim si pozitia pe care “Rabinul” a avut-o intr-o unitate de elita ce in teorie nu exista nici atunci si sigur nici acum, aceasta recalibrare, in jurul acestuia, a unei parti din fosta sa echipa (implicati astazi in diverse afaceri, de la consultanta de specialitate, firme cu specific pe zona de intelligence / investigatii, criptomonede s.a.) precum si a altor cadre cu functii de conducere, fiind deosebit de remarcabila (sunt raliati se pare si fosti ofiteri din zone de informatii paralele / adiacente, personaje ce de-a lungul timpului l-au sprijinit, la vedere sau nu, datorita “ascendentei” paterne din celebra U.M. 0110 – la fel, pentru cunoscatori).
Asteptam cu interes aceasta mutare (lancezeala acestui personaj departe de zonele de acțiune din țară fiind resimțită în mediile specifice), insa avertizam inca de pe acum ca suntem cu “ochii” pe el (in incheiere, domnule Avi Rasin – cum va spun rudele de la Tel Aviv, nu? – punem si noi in declaratia de avere ceasul Ulysse Nardin si nu numai sau “casuta” de la Silistea Snagovului, din coada lacului, ca banuim ca si interpusii astia cat sa o mai tina sa – asta sa vedeti ca stim si noi, nu numai ei).
Cunoastem ca e de actualitate sa facem pe prostii si pe modestii (va place mult asta, am inteles), dar totusi …(Cerasela N.).
-
Actualitateacum 2 zile
A murit fostul deputat PRM Ion Bâldea
-
Actualitateacum 20 de ore
Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf
-
Actualitateacum 3 zile
Nouă județe sunt sub cod portocaliu de ploi torențiale. Unde s-a anunțat cod roșu
-
Breakingacum 2 zile
Inundații în Republica Moldova după PLOILE abundente din ultimele ore
-
Breakingacum 3 zile
În această toamnă, MUSTUL este mai ieftin decât strugurii proaspeți de pe tarabe
-
Breakingacum 3 zile
Test IQ | Care pătrat este cel corect? Doar 1 din 100 de oameni răspund corect
-
Comunicateacum 14 ore
COMUNICAT DE PRESA ÎNCEPERE PROIECT COD SMIS 316173
-
Actualitateacum 2 zile
Radu Carp și lucrarea sa revoluționară „Gardianul”. Cum transformă un tânăr artist tensiunea în artă FOTO