Connect with us

Actualitate

Formațiunea de extremă dreaptă dimpreună cu cea populară va fi în fruntea destinelor Italiei

Mihai Daniel

Publicat

pe

Silvio Berlusconi, leader du mouvement de centre droit Forza Italia, vote pour les législatives, le 4 mars 2018 à Milan
Silvio Berlusconi, liderul momentului al mișcării de centru dreapta denumită Forza Italia, votând pentru alegerile legislative din data de 4 martie 2018 ,la Milano Foto Miguel MEDINA. AFP

Coaliția de extremă dreaptă se află în fruntea sondajelor după exprimarea voturilor din cadrul alegerilor parlamentare din Italia desfășurate ieri, duminică 4 martie 2018. Cu toate acestea,există încă incertitudine cu privire la cine va guverna cea de-a treia economie a zonei euro, deschizând o nouă perioadă de incertitudine în Europa.

Coaliția de extremă dreaptă se află în fruntea alegerilor legislative din Italia desfășurate duminică, dar există încă numeroase semne de întrebare  cu privire la cine va guverna cea de-a treia economie a Zonei Euro, deschizând o nouă perioadă de incertitudine în Europa. Mișcarea anti-sistem 5 stele (M5S) confirmă creșterea puterii, devenind primul partid din Italia cu un procentaj situat între 28 și 32%, potrivit primelor estimări oferite de principalele televiziuni italiene.
Coaliția de dextremă dreaptă, condusă ideologic de miliardarul în vârstă de 81 de ani-ex- prim-ministru italian, Silvio Berlusconi- va obține între 30 și 41% din voturi.
Una dintre primele reacții vis a vis de acest scrutin a venit din partea doamnei președinte ă frontului național francez Marine Le Pen care ă scris pe Twitter :”Uniunea Europeană va petrece o noapte grea. „
Cine sunt câștigătorii?
De fapt, mișcările populiste ca Liga Matteo Salvini și M5S au făcut, fără îndoială, un progres impresionant în acest membru fondator al UE.Acest succes survine la aproape un an după victoria celor care au votat la referendum ieșirea Marii Britanii din UE .La toate acestea se poate adăuga și alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Aceste forțe politice din Italia au navigat și au crescut exponențial pe temerile legate de imigrația într-o țară care a găzduit 690.000 de emigranți începând cu anul 2013.Ar fi la nivel teoretic aproape de posibilitatea de a avea o majoritate în parlament, cu toate că liderii acestora au respins în mod constant această ipoteză.

The M5S, fondat de comediantul Beppe Grillo în anul 2009 a creat deja o imensă surpriză câștigând 25% din voturi în ultimul scrutin parlamentar,desfășurat în 2013. Acest partid și-a asigurat deja o poziție centrală în viitorul parlament dacă acesr scor va fi confirmat. „Există un anumit element care se desprinde din aceste prime date de intrare, este faptul că Mișcarea Star 5 care va fi pilonul principal al viitorului Parlament“, a declarat duminica seara unul dintre liderii acestei formațiuni,Alfonso Bonafede.

 Cu toate acestea, cifrele trebuie luate cu prudență, având în vedere o marjă de eroare de aproximativ 4% datorat complexității sistemului de votare pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Noua lege electorală combină sistemele proporționale și majoritare, iar aceste estimări nu oferă o idee clară despre componența celor două camere. Potrivit experților, pragul pentru obținerea majorității locurilor este de 40 până la 45%.

 

Silvio Berlusconi, care a apărut în Europa ca singurul paravan împotriva populiștilor, este, în orice caz, aproape de a-și pierde pariul. Aliatul său de extremă dreaptă -Liga lui Matteo Salvini- a trecut de la regionalismul lombard la o suveranitate inspirată de Frontul Național francez, pe aceeași poziție cu partidul Forza Italia sau chiar o depășește, potrivit unor previziuni, inclusiv ale Senatului.

 

Marii perdanți

Partidul Democrat (PD de centru-stânga) al lui Matteo Renzi la rândul său, a confirmat la urne rezultatele proaste anticipate de sondaje cu un scor situat între 21 și 23,5%, fiind departe de cele 40% realizate la alegerile europene din 2014 . De altfel,incertitudinea care înconjoară acest rezultat deschide calea pentru toate scenariile posibile.Unul dintre acestea se leagă de viitoarea majoritate de dreapta, sau marea coaliție moderată cu formațiunile de centru-stânga și centru-dreapta care ar trebui să se îndepărteze, în conformitate cu ceeace comentatorii și analiștii italieni au etichetat și au pronosticat ca fiind o alianalianță ța populistă anti-sistem formată din Forza Italia și M5S.

Acesta va fi o provocare și pentru președintele italian Sergio Mattarella, carw va avea o misiune destul de delicată pentru a rezolva aceste rezultate în următoarele săptămâni.Având în vedere acest „mandat de explorare“ va fi încredințat unei persoane care va părea capabil de a obține o majoritate în Parlamen,viitoarele consultări politice nu se vor deschide înainte de sfârșitul lunii martie, moment ce va coincide exact după alegerea președinților celor două camere,ce poate genera o nouă perioadă de instabilitate în Italia.
Duminica, presa italiană părea deja confuză, deoarece nu se întrevedea  o majoritate clară. „Verdictul împotriva Italiei este întotdeauna același: țara trăiește o instabilitate permanentă. Impredictibilitatea este acum o boală endemică „, a titrat Claudio Tito într-un editorial postat în La Repubblica.
Aproximativ 46 de milioane de italieni cu drept de vot au fost așteptați să voteze pentru alegerea a 630 de deputați și 315 de senatori. Urnele au fost închise la ora 23:00 (22:00 GMT) și primele rezultate oficiale situează formațiunea de extremă dreapta Forza Italia drept favorită.Mulți dintre alegători au fost mereu deziluzionați la sfârșitul alegerilor, după o campanie uneori violentă, dominată de problemele sociale, cu temele imigrației sau insecurității.
Sursa foto :AFP
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr.Daniel Mihai redactor- șef al  platformei media Criteriul Național
Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Olguța Vasilescu, anunț bombă despre pensiile românilor! Se întâmplă ceea ce mulți bănuiau | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Fostul ministru a ţinut să precizeze că punctul de pensie urmează să se dubleze chiar în mandatul actualei coaliţii de guvernare, iar în 2020 va fi de 1.775 de lei.

„Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane de acelaşi gen care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate astea aveau pensii diferite pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp, aş vrea să subliniez un lucru şi anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus. Vreau să subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021, aşa cum s-a tot repetat în spaţiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei”, a spus Vasilescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe proiectul legii pensiilor.

Ea a adăugat că în anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul.

„Apar şi beneficii. Se păstrează dreptul soţului supravieţuitor de a beneficia de 50% din pensia soţului decedat, dar dacă doreşte să îşi păstreze pensia proprie poate să cumuleze 25% din pensia soţului decedat, dacă asta este în avantajul său. Deci se merge pe principiul dreptul cel mai avantajos. S-au redefinit gradele de invaliditate de o asemenea manieră încât să se poată cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, apare posibilitatea de a exista şi alte locuri de muncă în condiţii speciale faţă de ceea ce este la ora actuală în legislaţie, desigur aceste noi locuri de muncă vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern, apare posibilitatea diferenţierii pensiilor în funcţie de anii lucraţi, apare posibilitatea de a opta pentru pensia mai avantajoasă dacă, de exemplu, au o pensie de invaliditate pot să meargă pe indemnizaţia socială în cazul în care aceasta este mai avantajoasă şi eu garantez faptul că foarte mulţi vor opta către această formulă pentru că îi avantajează”, a afirmat fostul ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Noi DEZVĂLUIRI uluitoare! Alin Andronic rupe tăcerea! Lovitură năucitoare pentru Kanal D și Exalton! Așa ceva nu s-a mai văzut în istoria televiziunii | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Cei de la Kanal D au încercat să acopere nemulţumirile lui Alin Andronic care le-a cerut explicaţii încă din timpul filmărilor. Pentru că a fost ignorat, Războinicul a ales să nu le mai acorde niciun interviu şi să intre marţi seară live pe facebook şi să explice susţinătorilor săi ce s-a întâmplat de fapt. Acesta a ţinut să precizeze că nu doreşte să meargă la emisiunea Fan Arena de la Kanal D pentru că este convins că atunci când va dori să spună adevărul vor da publicitate şi-l vor acoperi din nou.

Vizibil emoţionat şi extrem de trist, sportivul a povestit că sistemul a fost unul nedrept şi că organizatorii turci au venit la el după primul joc şi i-au spus că într-adevăr nu are nicio şansă în faţa lui Beatrice fiindcă timpii pe care ar trebui să-i scoată sunt practic imposibil de atins.

Cu toate acestea, el a decis să continue lupta în speranţa că cineva va face dreptate în cele din urmă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, cei de la Kanal D au decis să taie la montaj reacţiile lui Alin şi ale celorlalţi care strigau de pe margine că nu este corect ceea ce se întâmplă. Singura care nu a comentat a fost Beatrice, care a dat dovadă de o lipsă de fair play inimaginabilă. 

La Exalton SUA situaţia a fost similară, dar diferenţele de timp între feminin şi masculin au fost mult mai mici. La final a câştigat tot o fată, dar ea a decis să împartă banii pentru că a considerat că sistemul a fost inechitabil. La Exalton România lucrurile s-au desfăşurat dezamăgitor, iar modul în care cei de la Kanal D au gestionat situaţia a fost unul probabil unic în istoria televiziunii. O nedreptate transmisă la televizor, semnalizată de publicul fidel postului, ignorată total de reprezentanţii canalului de televiziune este ceva ce nimeni nu poate înţelege.

În discuţia de aproape două ore cu fanii, Alin a povestit că este foarte trist, că nu poate dormi sau mânca din cauza nedreptăţii care i-a fost făcută, dar că mulţumeşte tuturor pentru susţinere. Aproape 20.000 de oameni l-au urmărit pe facebook şi instagram şi i-au trimis mesaje de încurajare.

Printre altele, Războinicul a vorbit frumos despre toţi colegii săi, subliniind faptul că în afara show-ului tv Giani este un om foarte bun. El a menţionat că ţine legătura atât cu Războinicii, cât şi cu Faimoşii  şi că nu este certat nici nu Betty. A mai spus, însă că a vorbit foarte puţin cu ea după finală şi că se aştepta ca aceasta să vină spre el, ceea ce nu s-a întâmplat.

 

Alin Andronic are 30 de ani şi locuieşte de 6 ani în Germania, unde profesează ca model şi urmează cursurile facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Este originar din Recaş, judeţul Timiş, iar la Exalton s-a înscris după ce mama sa i-a povestit despre concurs. Pe parcursul competiţiei a fost cel care a ţinut echipa unită şi care a câştigat cei mai mulţi susţinători.

Finalul nedrept şi dezamăgitor a revoltat sute de mii de români care au luat cu asalt paginile de facebook şi site-urile din trustul Kanal D. Până la această oră, oficialii turci nu au oferit nicio explicaţie şi încearcă să prezinte situaţia din altă perspectivă pentru ca produsul lor de lux să nu aibă de suferit din punct de vedere al încasărilor viitoare din publicitate. 

Contactaţi de Capital, reprezentanţii Kanal D nu au dorit să ne ofere niciun răspuns.

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

ȘOC! Premierul și-a anunțat demisia! Ce l-a determinat să facă acest gest | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat marţi seara demisia guvernului său de centru-dreapta, la nouă zile după demisia unor miniştri naţionalişti flamanzi, care s-au opus ca Belgia să susţină Pactul global al ONU privind migraţia, relatează AFP, citat de Agerpres. El a spus că a constatat că apelurile sale nu au convins. “Înţeleg că nu am fost auzit. Respect deciziile şi iau notă de această situaţie. Deci, am luat decizia de a-mi prezenta demisia şi intenţia mea este să merg imediat la rege”, a anunţat premierul după o dezbatere în cadrul Camerei şi sub ameninţarea unei moţiuni de neîncredere, depusă de către stânga. Partidul de extremă dreapta Noua Alianţă Flamandă (N-VA), cel mai mare partid din parlamentul belgian, şi-a retras miniştrii din coaliţia guvernamentală săptămâna trecută, după ce premierul Charles Michel a respins cererea N-VA ca Belgia să nu semneze Pactul global privind migraţia, adoptat luni, la Marrakech (Maroc), de peste 150 de ţări.

Criza politică de la Bruxelles s-a amplificat prin depunerea unei moţiuni de cenzură de către formaţiunea flamandă Partidul Socialist Altfel (SP.A), de către Partidul Socialist (PS) şi de Partidul Verzilor.

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Parteneri

Stiri calde

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro