Formațiunea de extremă dreaptă dimpreună cu cea populară va fi în fruntea destinelor Italiei

0
919
Silvio Berlusconi, leader du mouvement de centre droit Forza Italia, vote pour les législatives, le 4 mars 2018 à Milan
Silvio Berlusconi, liderul momentului al mișcării de centru dreapta denumită Forza Italia, votând pentru alegerile legislative din data de 4 martie 2018 ,la Milano Foto Miguel MEDINA. AFP

Coaliția de extremă dreaptă se află în fruntea sondajelor după exprimarea voturilor din cadrul alegerilor parlamentare din Italia desfășurate ieri, duminică 4 martie 2018. Cu toate acestea,există încă incertitudine cu privire la cine va guverna cea de-a treia economie a zonei euro, deschizând o nouă perioadă de incertitudine în Europa.

Coaliția de extremă dreaptă se află în fruntea alegerilor legislative din Italia desfășurate duminică, dar există încă numeroase semne de întrebare  cu privire la cine va guverna cea de-a treia economie a Zonei Euro, deschizând o nouă perioadă de incertitudine în Europa. Mișcarea anti-sistem 5 stele (M5S) confirmă creșterea puterii, devenind primul partid din Italia cu un procentaj situat între 28 și 32%, potrivit primelor estimări oferite de principalele televiziuni italiene.
Coaliția de dextremă dreaptă, condusă ideologic de miliardarul în vârstă de 81 de ani-ex- prim-ministru italian, Silvio Berlusconi- va obține între 30 și 41% din voturi.
Una dintre primele reacții vis a vis de acest scrutin a venit din partea doamnei președinte ă frontului național francez Marine Le Pen care ă scris pe Twitter :”Uniunea Europeană va petrece o noapte grea. „
Cine sunt câștigătorii?
De fapt, mișcările populiste ca Liga Matteo Salvini și M5S au făcut, fără îndoială, un progres impresionant în acest membru fondator al UE.Acest succes survine la aproape un an după victoria celor care au votat la referendum ieșirea Marii Britanii din UE .La toate acestea se poate adăuga și alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Aceste forțe politice din Italia au navigat și au crescut exponențial pe temerile legate de imigrația într-o țară care a găzduit 690.000 de emigranți începând cu anul 2013.Ar fi la nivel teoretic aproape de posibilitatea de a avea o majoritate în parlament, cu toate că liderii acestora au respins în mod constant această ipoteză.

The M5S, fondat de comediantul Beppe Grillo în anul 2009 a creat deja o imensă surpriză câștigând 25% din voturi în ultimul scrutin parlamentar,desfășurat în 2013. Acest partid și-a asigurat deja o poziție centrală în viitorul parlament dacă acesr scor va fi confirmat. „Există un anumit element care se desprinde din aceste prime date de intrare, este faptul că Mișcarea Star 5 care va fi pilonul principal al viitorului Parlament“, a declarat duminica seara unul dintre liderii acestei formațiuni,Alfonso Bonafede.

 Cu toate acestea, cifrele trebuie luate cu prudență, având în vedere o marjă de eroare de aproximativ 4% datorat complexității sistemului de votare pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Noua lege electorală combină sistemele proporționale și majoritare, iar aceste estimări nu oferă o idee clară despre componența celor două camere. Potrivit experților, pragul pentru obținerea majorității locurilor este de 40 până la 45%.

 

Silvio Berlusconi, care a apărut în Europa ca singurul paravan împotriva populiștilor, este, în orice caz, aproape de a-și pierde pariul. Aliatul său de extremă dreaptă -Liga lui Matteo Salvini- a trecut de la regionalismul lombard la o suveranitate inspirată de Frontul Național francez, pe aceeași poziție cu partidul Forza Italia sau chiar o depășește, potrivit unor previziuni, inclusiv ale Senatului.

 

Marii perdanți

Partidul Democrat (PD de centru-stânga) al lui Matteo Renzi la rândul său, a confirmat la urne rezultatele proaste anticipate de sondaje cu un scor situat între 21 și 23,5%, fiind departe de cele 40% realizate la alegerile europene din 2014 . De altfel,incertitudinea care înconjoară acest rezultat deschide calea pentru toate scenariile posibile.Unul dintre acestea se leagă de viitoarea majoritate de dreapta, sau marea coaliție moderată cu formațiunile de centru-stânga și centru-dreapta care ar trebui să se îndepărteze, în conformitate cu ceeace comentatorii și analiștii italieni au etichetat și au pronosticat ca fiind o alianalianță ța populistă anti-sistem formată din Forza Italia și M5S.

Acesta va fi o provocare și pentru președintele italian Sergio Mattarella, carw va avea o misiune destul de delicată pentru a rezolva aceste rezultate în următoarele săptămâni.Având în vedere acest „mandat de explorare“ va fi încredințat unei persoane care va părea capabil de a obține o majoritate în Parlamen,viitoarele consultări politice nu se vor deschide înainte de sfârșitul lunii martie, moment ce va coincide exact după alegerea președinților celor două camere,ce poate genera o nouă perioadă de instabilitate în Italia.
Duminica, presa italiană părea deja confuză, deoarece nu se întrevedea  o majoritate clară. „Verdictul împotriva Italiei este întotdeauna același: țara trăiește o instabilitate permanentă. Impredictibilitatea este acum o boală endemică „, a titrat Claudio Tito într-un editorial postat în La Repubblica.
Aproximativ 46 de milioane de italieni cu drept de vot au fost așteptați să voteze pentru alegerea a 630 de deputați și 315 de senatori. Urnele au fost închise la ora 23:00 (22:00 GMT) și primele rezultate oficiale situează formațiunea de extremă dreapta Forza Italia drept favorită.Mulți dintre alegători au fost mereu deziluzionați la sfârșitul alegerilor, după o campanie uneori violentă, dominată de problemele sociale, cu temele imigrației sau insecurității.
Sursa foto :AFP
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr.Daniel Mihai redactor- șef al  platformei media Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here