Connect with us

Actualitate

Formațiunea de extremă dreaptă dimpreună cu cea populară va fi în fruntea destinelor Italiei

Mihai Daniel

Publicat

pe

Silvio Berlusconi, leader du mouvement de centre droit Forza Italia, vote pour les législatives, le 4 mars 2018 à Milan
Silvio Berlusconi, liderul momentului al mișcării de centru dreapta denumită Forza Italia, votând pentru alegerile legislative din data de 4 martie 2018 ,la Milano Foto Miguel MEDINA. AFP

Coaliția de extremă dreaptă se află în fruntea sondajelor după exprimarea voturilor din cadrul alegerilor parlamentare din Italia desfășurate ieri, duminică 4 martie 2018. Cu toate acestea,există încă incertitudine cu privire la cine va guverna cea de-a treia economie a zonei euro, deschizând o nouă perioadă de incertitudine în Europa.

Coaliția de extremă dreaptă se află în fruntea alegerilor legislative din Italia desfășurate duminică, dar există încă numeroase semne de întrebare  cu privire la cine va guverna cea de-a treia economie a Zonei Euro, deschizând o nouă perioadă de incertitudine în Europa. Mișcarea anti-sistem 5 stele (M5S) confirmă creșterea puterii, devenind primul partid din Italia cu un procentaj situat între 28 și 32%, potrivit primelor estimări oferite de principalele televiziuni italiene.
Coaliția de dextremă dreaptă, condusă ideologic de miliardarul în vârstă de 81 de ani-ex- prim-ministru italian, Silvio Berlusconi- va obține între 30 și 41% din voturi.
Una dintre primele reacții vis a vis de acest scrutin a venit din partea doamnei președinte ă frontului național francez Marine Le Pen care ă scris pe Twitter :”Uniunea Europeană va petrece o noapte grea. „
Cine sunt câștigătorii?
De fapt, mișcările populiste ca Liga Matteo Salvini și M5S au făcut, fără îndoială, un progres impresionant în acest membru fondator al UE.Acest succes survine la aproape un an după victoria celor care au votat la referendum ieșirea Marii Britanii din UE .La toate acestea se poate adăuga și alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Aceste forțe politice din Italia au navigat și au crescut exponențial pe temerile legate de imigrația într-o țară care a găzduit 690.000 de emigranți începând cu anul 2013.Ar fi la nivel teoretic aproape de posibilitatea de a avea o majoritate în parlament, cu toate că liderii acestora au respins în mod constant această ipoteză.

The M5S, fondat de comediantul Beppe Grillo în anul 2009 a creat deja o imensă surpriză câștigând 25% din voturi în ultimul scrutin parlamentar,desfășurat în 2013. Acest partid și-a asigurat deja o poziție centrală în viitorul parlament dacă acesr scor va fi confirmat. „Există un anumit element care se desprinde din aceste prime date de intrare, este faptul că Mișcarea Star 5 care va fi pilonul principal al viitorului Parlament“, a declarat duminica seara unul dintre liderii acestei formațiuni,Alfonso Bonafede.

 Cu toate acestea, cifrele trebuie luate cu prudență, având în vedere o marjă de eroare de aproximativ 4% datorat complexității sistemului de votare pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Noua lege electorală combină sistemele proporționale și majoritare, iar aceste estimări nu oferă o idee clară despre componența celor două camere. Potrivit experților, pragul pentru obținerea majorității locurilor este de 40 până la 45%.

 

Silvio Berlusconi, care a apărut în Europa ca singurul paravan împotriva populiștilor, este, în orice caz, aproape de a-și pierde pariul. Aliatul său de extremă dreaptă -Liga lui Matteo Salvini- a trecut de la regionalismul lombard la o suveranitate inspirată de Frontul Național francez, pe aceeași poziție cu partidul Forza Italia sau chiar o depășește, potrivit unor previziuni, inclusiv ale Senatului.

 

Marii perdanți

Partidul Democrat (PD de centru-stânga) al lui Matteo Renzi la rândul său, a confirmat la urne rezultatele proaste anticipate de sondaje cu un scor situat între 21 și 23,5%, fiind departe de cele 40% realizate la alegerile europene din 2014 . De altfel,incertitudinea care înconjoară acest rezultat deschide calea pentru toate scenariile posibile.Unul dintre acestea se leagă de viitoarea majoritate de dreapta, sau marea coaliție moderată cu formațiunile de centru-stânga și centru-dreapta care ar trebui să se îndepărteze, în conformitate cu ceeace comentatorii și analiștii italieni au etichetat și au pronosticat ca fiind o alianalianță ța populistă anti-sistem formată din Forza Italia și M5S.

Acesta va fi o provocare și pentru președintele italian Sergio Mattarella, carw va avea o misiune destul de delicată pentru a rezolva aceste rezultate în următoarele săptămâni.Având în vedere acest „mandat de explorare“ va fi încredințat unei persoane care va părea capabil de a obține o majoritate în Parlamen,viitoarele consultări politice nu se vor deschide înainte de sfârșitul lunii martie, moment ce va coincide exact după alegerea președinților celor două camere,ce poate genera o nouă perioadă de instabilitate în Italia.
Duminica, presa italiană părea deja confuză, deoarece nu se întrevedea  o majoritate clară. „Verdictul împotriva Italiei este întotdeauna același: țara trăiește o instabilitate permanentă. Impredictibilitatea este acum o boală endemică „, a titrat Claudio Tito într-un editorial postat în La Repubblica.
Aproximativ 46 de milioane de italieni cu drept de vot au fost așteptați să voteze pentru alegerea a 630 de deputați și 315 de senatori. Urnele au fost închise la ora 23:00 (22:00 GMT) și primele rezultate oficiale situează formațiunea de extremă dreapta Forza Italia drept favorită.Mulți dintre alegători au fost mereu deziluzionați la sfârșitul alegerilor, după o campanie uneori violentă, dominată de problemele sociale, cu temele imigrației sau insecurității.
Sursa foto :AFP
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr.Daniel Mihai redactor- șef al  platformei media Criteriul Național
Facebook Comments
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Donald Trump a anunțat tarife vamale de până la 50 miliarde de dolari pentru importuri din China

Mihai Daniel

Publicat

pe

Această decizie ar putea provoca un război comercial între cele două mari puteri economice. În replică, China a anunțat că va aplica tarife în valoare de 3 miliarde de dolari pentru anumite importuri din SUA.Totodată, Donald Trump a decis să excepteze Uniunea Europeană și alți patru aliați de la tarifele impuse pentru importurile de oțel și aluminiu, care intră în vigoare începând de astăzi, 23 Martie 2018.

United States President Donald Trump makes remarks 

Washingtonul anunță măsuri dure și anunțp tarife vamale de pînă la cincizeci miliarde de dolari. Donald Trump a cerut oficial reprezentantului SUA pentru Afaceri comerciale, Bob Lighthizer, şi secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchinvsă aplice un plan care prevede taxe vamale şi limitarea investiţiilor chineze în industria tehnologiei informaţionale din SUA.

Președintele american Donald Trump a declanșat practic o acțiune comercială îndreptată împotriva Chinei, declarând că deficitul Statelor Unite în raport cu cel din Beijing era „scăpat de sub control”.Fiind cifrat la aproximativ 504 miliarde de dolari , din punctul de vedere al liderului de la Casa Albă a existat o imensă „situație de furt de proprietate intelectuală”, conform ediției electronice a agenției Reuters.

„Este cel mai mare deficit al oricărei țări din istoria lumii noastre. Este scăpat de sub control „, a declarat Donald Trump înainte de a semna acest memorandum. „Avem o situație extraordinară de furt de proprietate intelectuală, care este, de asemenea cifrat la aproape câteva sute de miliarde de dolari”.

De asemenea,administrația prezidențială din SUA a anunțat în cursul zilei de astăzi 23 Martie că va excepta Uniunea Europeană și alți patru aliați precum Australia, Argentina, Brazilia și Coreea de Sud  de  tarifele impuse pentru importurile de oțel și aluminiu care vor intra în vigoare imediat. Simultan, statul american a semnat un memorandum care prevede impunerea unor tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China. Măsura va fi va fi aplicată numai după o perioadă de consultări, eliminând astfel pericolul declanșării unui război comercial imediat.

Anunțul lui Donald Trump privind tarifele a provocat deja rumoare și anumite reacții pline de furie, venite din partea aliaților tradiționali ai americanilor. Majoritatea acestora au lansat amenințări ce vizează luarea unor măsuri dure împotriva produselor americane, ca răspuns la această decizie fără precedent. Demn de remarcat este faptul că președintele SUA Donald Trump anunțase inițial că va exclude doar Mexicul și Canada de la tarifarea suplimentară cu 25% pentru importurile de oțel și aluminiu.

Se așteaptă ca aproximativ 1.300 de produse să fie afectate, iar un anumit timp să fie acordat pentru apeluri înainte ca tarifele să intre în vigoare.Domnul Trump a ordonat de asemenea, Trezoreriei SUA să elaboreze restricții privind investițiile în China, în timp ce va fi urmărit și un caz în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului [OMC].

În timp ce China a început încă de noaptea trecută prin stabilirea unor tarife reciproce, Marea Britanie a respins cu o doză de ușurare după ce UE a primit o scutire inițială pentru tarifele legate de oțel.

 

Consecințe imediate

Casa Albă a înfuriat statul chinez care are puternicele companii americane în a preda tehnologii valoroase, la rândul lor, pentru accesul pe piețele sale.Înalții oficiali ai Casei Albe au susținut că această mișcare ar avea un „impact minim” asupra clienților americani și că domnul Trump a făcut lobby pentru corporațiile din SUA.

Ceea ce întreprinde Statele Unite se va resimți puternic și va determina apariția strategică a mai multor împotriva acelei forme particulare de agresiune economică.Domnul Donald Trump a afirmat că această mișcare va determina ca America să devină ca o „națiune mult mai puternică, mult mai bogată”, când a dezvăluit anunțul în Casa Albă. El a sugerat de asemenea că valoarea tarifelor ar putea crește până la 60 de miliarde de dolari.

În urma măsurilor anunțate de președintele american, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 700 de puncte, în jur de 3%, cea mai mare scădere din ultimele șase săptămâni.

Președintele american Donald Trump a mai anunțat ieri că generalul HR McMaster, consilierul său în domeniul securității naționale, va fi înlocuit cu John Bolton, un susținător al intervenției militare în Iran și Coreea de Nord.

Un summit în Asia ar fi un bun prilej pentru a face ordine în orașe precum Beijing, Singapore, Hanoi sau chiar Ulaanbaatar din Mongolia care vor lămuri multe aspecte pe plan mondial.

Demn de remarcat e și aspectul conex care se leagă de faptul că Beijingul este considerat unul dintre cei mai mari susținători ai Phenianului și a găzduit o serie de negocieri multilaterale asupra Coreei de Nord, care a uavut loc, cu intermitențe încă din 2003 și au participat China, Japonia, Coreea de Nord, Rusia, Coreea de Sud și Statele Unite.

În ultimii ani, totuși, relațiile dintre Phenian și Beijing s-au răcit, iar analiștii internaționali spun că Trump poate să nu fie dornic să ofere un rival major, astfelca China să nu posede șansa de a lua parte și de a fi în lumina reflectoarelor.

Sursa foto Mediafax,Photo Credit: Chris Kleponis/CNP/AdMedia

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Facebook Comments
Citeste in continuare

Actualitate

Liviu Dragnea a petrecut șapte ore la Înalta Curte în audierile ce vizează un dosar al angajărilor fictive

Mihai Daniel

Publicat

pe

 Sala Secţiilor Unite a Instanţei supreme din București a fost ieri arhiplină. Aceasta a amintit de procesul în urma căruia încăperii i se spune, în rândurile politicienilor-inculpaţi, „Sala Adrian Năstase”. La fel ca în cazul predecesorului său în funcţia de lider al PSD şi de această dată în sală atmosfera era sufocantă, iar starea de spirit – una tensionată.

Liviu Dragnea este acuzat că ar avea legături în dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana, cât şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Domnul Liviu Dragnea a spus în faţa magistraţilor că respinge categoric toate acuzaţiile care i se aduc, pentru că se consideră nevinovat. El a susţinut că încearcă să înţeleagă de ce a fost trimis în judecată fără nicio probă, ci doar în baza unor „bârfe spuse la un şpriţ” şi că a rămas „ţinta DNA”. Dragnea a fost confruntat în instanţă cu fosta directoare a DGASPC, Floarea Alesu. Ea a susţinut că l-a informat pe Liviu Dragnea imediat ce a aflat că cele două angajate care lucrau şi la PSD nu veneau la serviciu, la DGASPC, deşi primeau salariu, că a avut mai multe discuţii cu el despre cele două şi că liderul PSD i-ar fi spus să mai aibă răbdare pentru că situaţia se va rezolva şi să îi pună la muncă pe ceilalţi angajaţi. Liderul PSD a negat toate aceste acuzaţii, susţinând în instanţă că nu a avut nicio discuţie cu fosta directoare a DGASPC. Înfățișarea s-a terminat după mai mult de şapte ore, Dragnea spunându-le jurnaliştilor, la ieşire, că el a spus adevărul în instanţă şi că este obosit.

Doamna Floarea Alesu a declarat că Liviu Dragnea i-a cerut să le mențină în funcție pe cele două secretare PSD angajate fictiv la DGASPC Teleorman până când le rezolvă problemele. Dragnea a negat acuzațiile și s-a declarat nevinovat. Termenul pentru pledoariile finale a fost fixat pentru 25 aprilie.

La ieșire,liderul PSD a dat primele declarații presei în modul său evaziv.

 

Sursa video : Știri De Ultimă Oră 24H

Sursa foto : News.ro

Redacția platformei media Criteriul Național

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Actualitate

Cum sa obtii in bucatarie cea mai buna solutie de iluminare?

Publicat

pe

De

Sunt foarte multe aspecte importante de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne amenajam locuinta, iar fiecare camera are, bineinteles, specificul sau si impune o serie de criterii particulare, pe care trebuie sa le indeplinim pentru a beneficia la final de tot confortul si de o atmosfera asa cum ne dorim s-o avem in casa. Astfel, printre elementele de baza luate in calcul la amenajarea casei se afla si modalitatile de iluminare pe care le alegem pentru fiecare incapere in parte, in functie de nevoia de lumina pe care o avem, determinata de activitatile pe care le desfasuram in acele spatii din locuinta.

Una dintre incaperile unde este nevoie de o iluminare  optima este bucataria, avand in vedere ca aici se desfasoara o serie de activitati, precum gatit, luarea mesei, spalarea vaselor, in timpul carora vrem sa beneficiem de suficienta lumina. Iar exigentele in privinta surselor de lumina sunt cu atat mai mari cu cat ne dorim o bucatarie extrem de functionala, in care se gateste frecvent si reprezinta un spatiu in care ne petrecem mult timp, chiar si momente de relaxare, cand dorim sa savuram o cafea sau sa ne facem timp sa citim cateva randuri dintr-o carte.

Iar daca ne dorim o solutie de iluminare corect aplicata, este recomandat sa apelam la specialisti, vezi 07Handyman, care vor gasi cele mai bune variante, avand pregatirea si experienta necesare pentru asemenea operatiuni. Cu siguranta, la bucatarie, chiar si in cazul in care este vorba despre una cu dimensiuni mai mici, nu este suficienta doar o singura sursa de lumina, respectiv cea din plafon, ci sunt necesare si alte cateva puncte care sa ofere, printr-o combinatie echilibrata, o iluminare care sa acopere integral aceasta camera, fara colturi intunecoase.

Putem apela, alaturi de lustra din tavan, la cateva corpuri de iluminat suspendate, ca surse suplimentare, precum si la spoturi, care pot fi incastrate in tavan, pe rafturi suspendate sau chiar in interiorul dulapurilor, pozitionate catre anumite puncte de interes, precum zona de lucru, locul unde se ia masa, chiuveta etc.

Este important sa folosim doar surse de lumina calda, pentru a evita ca, prin intermediul celor reci, crearea unei atmosfere impersonale, glaciale, aproape neprimitoare. O atentie deosebita trebuie manifestata la montarea prizelor, a comutatoarelor, in numar suficient, pentru care vom avea nevoie de electricieni precum cei de la 07Handyman, care vor proceda la pozitionarea lor corecta, pentru un acces facil si vor stabili aceste aspecte inainte de montarea instalatiei electrice.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro