România a cerut ajutor internațional în cazul crizei de imunoglobulină

0
897

O măsură fără precedent a fost luată de către ministrul Sănătății din cabinetul Dănicilă- Sorina Pintea.Domnia sa a activat mecanismul european de protecție civilă, prin care România a cerut  ajutorul țărilor din UE pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei. Toate demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi costurile.

Criza de imunoglobulină din România a fost generată de retragerea de pe piață a producătorilor și distribuitorilor care asigurau peste 80% din necesar. Aceștia s-au retras din cauza politicii de stabilire a prețurilor de către autoritățile din România, care face ca unele medicamente să fie prea ieftine pentru a fi importate în mod sustenabil.

Criza este una cât se poate de serioasă, deoarece, din necesarul de 5.000 de fiole pentru luna martie, pe piață nu va fi disponibilă nicio unitate.

”În acest moment, nu avem nici măcar o doză de imunuglobulină în stocurile noastre.Prin urmare, am declanșat mecanismul de protecție civilă, cerând ajutor statelor europene conectate la acest sistem.Așteptăm reacția și oferta acestor state. Am solicitat aproximativ 5.000 de doze”, a declarat pentru RFI, Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

„Motivul este simplu, lipsa imunoglobulinei de pe piață, pacientii au rămas fără acest medicament. Am facut toate eforturile. Guvernul a suspendat taxa clowback si totuăi nu s-a întamplat nimic. Pentru luna martie se preconizează să nu intre nicio fiolă. Pentru aprilie sunt promisiuni. Am primit acceptul premierului să declanșăm aceasta procedură. Este o alertă la nivel european, solicităm la nivel european doze de imunoglobulină”, a declarat Sorina Pintea, aseară, în urma unei intervenții pe postul de televiziune Antena 3.

„Nu am gasit soluții. Eu cred declanșarea acestui mecanism era absolut necesarș”, pentru că,a spus ministrul Sanatății, de acum două săptămâni am cerut fiole la țările partenere, dar nu a fost găsit răspunsul. Am considerat ca nu mai avem timp. România are nevoie de acest medicament în acest moment”, a spus Pintea, adăugând „din estimările primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, avem nevoie 5.000 de fiole de 2,5 mg lunar”

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană, care conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Persoanele cu boli autoimune sunt cele mai afectate de lipsa imunoglobulinei.

 

Comunicatul de presă și decizia aprobată de către premierul României

Ministerul Sănătăţii a emis aseară, în jurul orelor 20:30 un comunicat de presă prin care a anunţat că a luat deciza de a declanşa Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană.

„Declanşarea acestui mecanism  se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană  pentru tratamentul pacienţilor români. Minsterul Sănătăţii a informat  Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene”, menţionează ministerul, adăugând că demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

Ministerul Sănătăţii a explicat că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piaţă  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar. „În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România,  cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”,a menţionat  Ministerul Sănătăţii.

Reamintesc faptul că mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene este un instrument institutit de către Comisia Europeană începând din 2010, pentru o gestionare eficientă a dezastrelor. Acest mecanism acţionează împreună cu finanţarea comunitară în domeniul ajutorului umanitar, pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe.Un exemplu când acesta a fost activat a fost în cazul epidemiei de Ebola, care a izbucnit în 2014.

Pe final , vă ofer știrea prelucrată de redactorii televiziunii NaționalTV, referitoare la această problemă.

 

Sursa foto : Click,DC News

Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei emdia Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here