Federația Rusă acuză Marea Britanie și neagă rolul său în cazul ex-spionului Serghei Skripal

0
1157

Rusia a declanșat un război al declarațiilor împotriva Regatului Unit al Marii Britanii dar și împotriva Statelor Unite ale Americii la Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, Federația Rusă neagă în continuare că ar fi fost responsabilă de otrăvirea unui fost agent dublu aflat pe teritoriul englezesc.

Şeful Serviciului de informaţii externe rus Serghei Narîşkin a declarat că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, în Marea Britanie este un act de provocare comis de serviciile secrete britanice şi americane, a transmis agenția Reuters.″Chiar şi în cazul Skripal, o provocare monstruoasă inventată în mod crud de serviciile de securitate din SUA şi Marea Britanie, unele guverne europene nu urmează orbeşte Londra şi Washingtonul, ci aleg în schimb să înţeleagă logic ce s-a întâmplat″⁣, a spus Narîşkin.

El a lansat un apel la ‘revenirea la un dialog sănătos’ între Moscova şi Occident în cazul Skripal, pentru a se evita o nouă situaţie de genul crizei rachetelor în Cuba. ″Este important să se pună capăt acestui joc iresponsabil care constă în creşterea continuă a mizei şi să se renunţe la recurgerea la forţă în relaţiile internaţionale, pentru a nu se ajunge la o situaţie care să ducă la o nouă criză a Cubei″⁣, a subliniat oficialul rus într-o conferinţă internaţională privind securitatea, organizată la Moscova,zilele trecute.

Serghei Skripal, un fost agent dublu alături de fiica sa Yulia au fost găsiți într-o stare critică pe o bancă publică în orașul englez Salisbury pe data de 4 martie. Autoritățile din Londra au acuzat de la bun început Federația Rusă, dar Kremlinul a negat vehement orice implicare. Marea Britanie a acuzat, dar nu a putut proba cauza otrăvirii și mai ales substanța folosită în cadrul acestei otrăviri a spionului dublu.

Totuși, în urma unor acorduri susținute de  majoritatea statelor occidentale au fost de acord că otrăvirea a fost efectuată profesionist de către posibili agenți militari ce au legătură cu fosta Uniunea Sovietică. Reamintesc faptul că pe data de 4 martie, pe o bancă din orașul englezesc Salisbury au fost descoperiți, în stare de inconștiență datorate substanței de tip militar Noviciok, care a fost supusă unor teste ale experţilor armatei britanice care au demonstrat că această neurotoxină provine din Rusia. De altfel, înregistrarea de pe o cameră de supraveghere care a surprins clipele de dinaintea otrăvirii ce au ajuns în presa britanică confirmă acest act criminal.

Gary Aitkenhead, directorul Laboratorului pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza Porton Down, a declarat pentru postul tv Sky News că nu se poate demonstra că substanţa utilizată în atacul chimic a fost fabricată în Rusia. „Am reuşit să stabilim că este vorba de Noviciok, o substanţă neurotoxică de tip militar. Nu am putut identifica sursa cu precizie, dar am furnizat date ştiinţifice Guvernului, care apoi a coroborat informaţii din alte surse pentru a ajunge la concluziile la care au ajuns”, a afirmat Gary Aitkenhead.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au atribuit Federației Ruse atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.

În plus, Rusia a cerut Marii Britanii să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi. „O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury, a comunicat Ministerul rus de Externe. „Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore”, precizează Ministerul de Externe de la Moscova. Moscova este „extrem de preocupată” în legătură cu starea de sănătate a Iuliei Skripal şi privind refuzul Londrei de a furniza acces consular, a subliniat Ministerul rus de Externe.

Neînțelegerile din OPCW

Potrivit Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, reprezentantul permanent rus la Londra Alexander Shulgin a încercat să folosească organismul internațional pentru a susține rezultatele investigației proprii.De altfel, acest organism  (OPCW) nu a susținut propunerea Rusiei de a investiga atacul de la Salisbury, a declarat o sursă diplomatică cu una dintre delegații. „

Anterior, ambasada Rusiei în Olanda a scris pe Twitter că 14 țări au susținut propunerea Rusiei. Pe lângă Rusia, printre acestea se numără Iranul, Venezuela, Cuba, Siria, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Kazahstan, Pakistan și Nicaragua.  Executive OPCW este format din 41 de membri și, în general, iau „decizii privind chestiuni de fond cu o majoritate de două treimi din voturi”.

„Contrar protocolului de acțiune prevăzut în Convenția privind interzicerea armelor chimice, partenerii noștri britanici, folosind trucuri procedurale, au solicitat asistență tehnică din partea secretariatului tehnic al OPCW pentru a confirma prin expertiză independentă rezultatele anchetei lor naționale”, a declarat Shulgin la o conferință de presă de la Haga, în urma unei întâlniri a consiliului executiv al OPCW.

Shulgin a subliniat că Rusia a acceptat formal faptul că rezultatele oricăror investigații naționale sau internaționale asupra cazului Skripal vor fi transparente și bazate pe fapte demonstrabile , atâta vreme cât va include experți ruși.

De altfel, propunerile Moscovei pentru o astfel de investigație comună în cazul Skripal nu au fost luate în serios de partenerii occidentali ai Rusiei. Ca și reacție imediată, dilomatul rus Shulgin a spus că țările occidentale au încercat să suprime progresul normal al sesiunii OPCW în cazul Skripal, recurgând la „atacuri calomnioase asupra Federației Ruse”.

Reacții ale oficialilor ruși vis a vis de expulzările efectuate de occidentali

Rusia a negat orice responsabilitate în această otrăvire şi a denunţat „o provocare” şi o „campanie antirusă”. Ca măsură imediată,Federația Rusă a ripostat la expulzările în masă din cadrul crizei diplomatice dintre Rusia și lumea occidentală ce nu pare să se fi încheiat. Ambasada Rusiei la Londra a acuzat guvernul britanic că a încălcat în mod clar angajamentul său conform Convenției de la Viena privind relațiile consulare. Motivul are conexiune cu modul în care nu se poate elucida adevărul prin multitudinea de întrebări rămase fără de răspuns în cazul otrăvirii agentului dublu,Serghei Skripal dimpreună cu fiica sa.

Încă de săptămâna trecută, Ministerul de Externe rus a anunţat că Marea Britanie trebuie să-şi reducă într-un termen de 30 de zile numărul de reprezentanţi ai Ambasadei şi consulatelor sale în Rusia până la nivelul la care se ridică numărul de membri ai personalului diplomatic rus din Marea Britanie, după ce 23 de diplomaţi britanici au fost deja declaraţi persona non-grata în Rusia.

La rândul lor, SUA au expulzat deja 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle, măsură căreia Rusia i-a răspuns joi prin expulzarea unui număr similar de diplomaţi americani şi închiderea consulatului american la Sankt Petersburg.

Radiodifuziunea publică germană a lansat astăzi 6 Aprilie 2018 un mesaj și a subliniat faptul că „UE se află în spatele vinovăției rusești în otrăvirea lui  Skripal.Uniunea Europeană a susținut de asemenea că Rusia este probabil responsabilă pentru acest atac cu această substanță nocivă. Acest lucru se întâmplă în ciuda incapacității Regatului Unit de a identifica sursa substanței chimice. „

Ca o replică, ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat  că „e un fel de teatru al absurdului. Nu puteți să faceți o poveste mai bună?” (…)Le-am spus colegilor noștri britanici că” vă jucați cu focul și va fi rău .”

Cazul acesta a declanșat un val de expulzări diplomatice forțate și a provocat tensiuni între Rusia și guvernele occidentale. „Un război propagandistic este purtat împotriva Rusiei”, a declarat Nebenzia, susținând că scopul era „să discrediteze și chiar să de-legitimeze Rusia”.

Problema decisă de vot este că expulzările reprezentanților Rusiei în țările aliate din SUA trebuie să stea doar pe baza afirmațiilor guvernului britanic privind vinovăția Rusiei, fără a fi furnizate dovezi care să le susțină.

 „Toate acestea folosesc metoda doctorului Goebbels”, a adăugat oficialul rus ce a făcut o paralelă cu activitatea fostului șef al propagandei naziste Joseph Goebbels.În răspunsul său, ambasadoarea britanică, Karen Pierce, a declarat că Londra a transmis cererea Rusiei pentru accesul consulatului pentru a purta discuții cu fiica spionului Yulia Skripal și a amintit că guvernul britanic a acționat în mod corespunzător în cadrul convenției internaționale.

„Nu voi preda nicio prelegere asupra moralității sau responsabilităților noastre”, a spus Pierce, „într-o țară care, așa cum a dezbătut ieri acest consiliu, a făcut atât de multe pentru a bloca investigația adecvată  utilizării armelor chimice în Siria”. „Este încă o încercare a Rusiei de a folosi acest Consiliu de Securitate pentru câștiguri politice”, a declarat diplomatul american Kelley Currie.

„Aceasta nu este o tactică potrivită pentru acest organism”, a mai spus domnia sa în legătură cu paralela și imaginea forțată a Rusiei în raport cu personalitatea fostului criminal nazist Goebbels.

Rusia a cerut încă de miercuri 4 Aprilie Consiliului de Securitate al ONU o întâlnire la nivel mondial, dar nu a reușit să se alăture încercării de a participa la recunoașterea folosirii de substanțe militare care au provocat incidentul de la Salisbury și care intră sub incidența Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Cazul reflectat în media europeană

De altfel, scandalul otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal suscită un interes mărit. Insuccesul recunoaşterii de către experţii britanici  prelungește suspansul, din moment ce ei nu au reușit să identifice cu exactitate provenienţa agentului neurotoxic Noviciok. Iar acest nou episod a provocat un nou val de tensiuni la nivel diplomatic.

„Rusia pretinde scuze din partea Londrei în cazul Skripal”, a titrat prestigiosul cotidian francez Le Monde. În replică, guvernul britanic a amintit că cercetările făcute în laborator nu constituie „decât o parte a informaţiilor” aflate la dispoziţia sa, iar aceste informaţii includ şi cercetările făcute de Moscova în domeniu. Mai mult decât atâtm programul de asasinate conduse ”precis de către Rusia” şi faptul că Skripal era considerat „ţintă” sunt alte elemente dezbătute de către jurnaliștii francezi.

Însă dificultăţile guvernului britanic sunt amplificate de un nou scandal generat de ştergerea de pe pagina Ministerului de Externe a unui mesaj care afirma că oamenii de ştiinţă britanici au ajuns la concluzia că agentul Noviciok a fost produs în Rusia, a observat departamentul specializat pe politică externă a lui The Guardian. Ştergerea acestui mesaj, constatată şi de Ambasada Rusiei la Londra a ” pus presiune pe ministrul britanic de externe, Boris Johnson,” omul menit pentru a da explicaţii valabile . De altfel, jurnaliștii britanici se întreabă pe bună dreptate dacă ”a dezinformat opinia publică sau dacă guvernul şi-a schimbat poziţia”.

Televiziunea publică rusă a difuzat încă de joi 5 Aprilie o înregistrare audio prezentată ca fiind o discuţie telefonică între Iulia Skripal şi verişoara sa Viktoria. În scurta conversaţie, purtată în limba rusă, Iulia afirmă că ea şi tatăl ei sunt în faza de refacere şi că ea va putea ieşi în curând din spital.

„M-am trezit acum mai mult de o săptămână şi sunt fericită să spun că mă simt din ce în ce mai bine cu fiecare zi”, a declarat Iulia Skripal, citată într-un comunicat transmis de poliţia britanică, citat de Agerpres.„Sunt recunoscătoare pentru interesul pe care îl suscit şi pentru numeroasele mesaje de susţinere pe care le-am primit. Sunt sigură că înţelegeţi că tot acest caz poate fi destabilizator şi sper că îmi veţi respecta viaţa privată şi pe cea a familiei mele în timpul convalescenţei mele”, a adăugat ea.

Sursa foto :News Pig.co.uk UFO Insight, home.bt.com,Stiri pe surse,PSnews

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here