Dosarul preturilor de transfer 2018

0
1165

In contextul in care, daca privim retrospectiv, un criteriu luat in considerare de catre inspectorii fiscali in alegerea esantionului de contribuabili care au fost supusi controalelor fiscale in anul 2017 a fost riscul de preturi de transfer, in acest articol vor fi prezentate aspecte legate de dosarul preturilor de transfer 2018.

Un prim aspect ar trebui sa rapunda la intrebarea cheie “Cine trebuie sa pregateasca dosarul preturilor de transfer 2018?”.

Conform Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 442/2016 art. 2, marii contribuabili care desfasoara tranzactii cu partile lor afiliate si depasesc unul din pragurile prezentate mai jos, trebuie sa pregateasca dosarul preturilor de transfer aferent anului 2017 pana la data la care trebuie depusa declaratia de impozit pe profit, respectiv 26 martie 2018, astfel:

  • 200.000 EUR – pentru dobanzile platite sau incasate, aferente serviciilor de natura financiara;

  • 250.000 EUR – pentru tranzactiile privind serviciile primite sau prestate;

  • 350.000 EUR – pentru tranzactiile privind achizitia sau vanzarea de bunuri corporale si necorporale.

Este de precizat faptul ca dosarul preturilor de transfer poate fi solicitat de autoritati contribuabililor mari care au depasit plafoanele anterior mentionate dupa data de 26 martie 2018, acestia avand maxim 10 zile calendaristice la dispozitie sa il depuna. Orice alt contribuabil caruia nu ii este solicitat in mod expres dosarul de preturi de transfer de inspectorii fiscali nu este obligat sa il pregateasca in avans.

De retinut este faptul ca dosarul preturilor de transfer poate fi solicitat de catre autoritati si unui contribuabil mijlociu sau mic care desfasoara tranzactii ce depasesc pragurile de:

  • 50.000 euro – pentru dobanzile platite sau incasate, aferente serviciilor de natura financiara;

  • 50.000 euro – pentru tranzactiile privind serviciile primite sau prestate;

  • 100.000 euro – pentru tranzactiile privind achizitia sau vanzarea de bunuri corporale si necorporale.

Diferenta fata de contribuabilii mari este ca acestia au la dispozitie intre 30 si 60 de zile termen de la solicitarea trimisa de catre autoritati pana la depunerea efectiva a dosarului de preturi de transfer. De asemenea, aceste companii pot sa solicite si o prelungie a termenului de depunere de pana la 30 de zile, o singura data.

O prima concluzie este aceea ca, intrucat termenul de 26 martie 2018 a trecut, marilor contribuabili le poate fi solicitat oricand de catre inspectorii fiscali, dosarul preturilor de transfer aferent anului 2017, care trebuie depus in maxim 10 zile calendaristice.

Pe de alta parte, la solicitarea de prelungire a termenului de depunere a dosarului de preturi de transfer a companiilor, autoritatile nu acorda termenele maxime decat in cazuri speciale, precum necesitatea documentarii unui numar mare de tranzactii, companiile beneficiind in putine cazuri de termenul suplimentar maxim de 30 de zile.

Cu toate acestea, numarul mare de pasi ce trebuie urmat in realizarea unui dosar de preturi de transfer complet demonstreaza de multe ori ca numarul maxim de 90 de zile de la solicitarea dosarului pana la depunerea efectiva este insuficient.

In mod ideal, companiile care desfasoara tranzactii cu parti afiliate ar trebui sa aprecieze ca fiind oportuna pregatirea din timp a dosarului de preturi de transfer, pentru a veni in intampinarea unei eventuale solicitari venite din partea inspectorilor fiscali, sau chiar a identificarii unor riscuri de preturi de transfer la care compania a fost expusa si corectarea acestora.

Ce risca companiile/persoanele care se sustrag de la aceste dispozitii?

In 2018, companiile si persoanele care nu prezinta dosarul preturilor de transfer la timp, pot risca atat amenzi, cat si ajustari calculate de catre autoritatile fiscale ce pot atrage penalitati si dobanzi.

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, amenzile care pot fi aplicate companiilor/persoanelor care se sustrag de la prezentarea dosarului preturilor de transfer sunt in cuantum de:

  • pana la 27.000 de lei pentru contribuabilii mari carora le este solicitat dosarul preturilor de transfer in afara inspectiei fiscale de fond;

  • pana la 14.000 de lei in cazul contribuabililor mici si mijlocii si pana la 3.500 de lei in cazul celorlalti contribuabili carora le este solicitat dosarul preturilor de transfer in cadrul unei inspectii fiscale de fond.

Ajustarile se efectueaza in cazul in care preturile de transfer practicate in tranzactiile dintre companie si partile sale afiliate nu sunt la valoarea de piata.

In concluzie, dosarul preturilor de transfer in 2018 trebuie pregatit din timp pentru tranzactiile realizate cu partile afiliate in 2017. In plus, contribuabilii mari ar trebui sa urgenteze pregatirea dosarului preturilor de transfer pentru anu 2017 avand in vedere ca termenul pentru pregatirea acestuia a trecut deja.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here