Afectiunile oculare la copii: cum pot fi tratate si prevenite?

0
1383

La varste mici, sanatatea ochilor si a vederii copilului este unul dintre aspectele cele mai importante de care medicii pediatric ne recomanda sa tinem cont in ingrijirea celui mic. Cu toate ca in primii ani dupa nastere, copiii nu se confrunta cu probleme semnificative in ceea ce priveste acuitatea vizuala. Cu toate acestea, specialistii oftalmologi au ajuns unanim la concluzia ca majoritatea copiilor se nasc cu o usoara hipermetropie a ochilor. Insa, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, afectiunea nu necesita corectie pe baza de dioptrii, ci o mai atenta monitorizare a ochilor si controale periodice de rutina.

In perioada copilariei, miopia, conjuctivita, strabismul, ambliopia sau obstructia canalelor lacrimare sunt printre cele mai frecvente probleme de vedere cu care se pot confrunta cei mici.

Daca in primii ani sansele pentru a obtine o vindecare mai rapida sunt mai mari, odata cu inaintarea in varsta, medicii ne atrag atentia ca aceste vicii de refractie pot fi doar corectate prin intermediul dioptriilor.

Din nefericire, informatiile furnizate de catre medicii oftalmologi ne semnaleaza faptul ca parintii se adreseaza specialistului doar in momentul in care constata modificari vizibile la nivelul ochiului copilului, cum ar fi strabismul sau ambliopia. In cazul ambliopiei, se constata ca acuitatea vizuala este mult diminuata in cazul unui ochi, si, din aceasta cauza, celalalt ochi este practic suprasolicitat pentru a furniza imaginile la parametrii maximi.

Cum tratam aceste afectiuni?


Odata descoperite in forma incipienta in cadrul unui control de rutina realizat pana la varsta de 3 ani, aceste afectiuni refractive in forma mai putin avansata precum strabismul sau ambliopia sunt perfect recuperabile. La fel, si miopia usoara sau hipermetropia.

Mai grav este daca in perioada adolescentei se instaleaza astigmatismul, viciu de refractie, ce impune, de regula, corectarea sa cu ajutorul unor dioptrii cilindrice.

Pentru copii si adolescenti, a devenit o practica din ce in ce mai frecventa ca parintii sa apeleze la corectarea viciilor de refractie cu ajutorul lentilelor de contact. In cazul astigmatismului, corectia optica se face cu ajutorul unui set de lentile de contact torice. Acest tip de lentile se poate comanda si online din magazine precum Optilen, cu renume national atat in mediul virtual, cat si in cel social.

Lentilele de contact torice: ce ne spun specialistii in domeniu?


Lentile torice Biomedics optilen.ro

Recent, Johson&Johson, companie cu o mare notorietate pe piata produselor cosmetice si a accesoriilor medicale, a lansat un program educational Eye Health Advisor. Prin intermediu unei aplicatii moderne, programul isi propune sa aduca la cunostinta publicului interesat importanta efectuarii controalelor oftalmologice periodice. Totodata, initiatorii programului sunt de acord ca, in cazul viciilor de refractie, lentilele de contact si ochelarii sunt deopotriva alternative viabile de corectie optica, indiferent de varsta.

Mai mult, studiul chiar atrage atentia asupra faptului ca cei mici sunt candidati ideali pentru a profita din plin de avantajele oferite de catre noile  modele de accesorii vestimentare, mai ales ca detin capacitatea necesara pentru respectarea normelor de ingrijire corecta a acestora.

In concluzie, nu ar fi nicio problema daca adolescentii ar utiliza o pereche de lentile de contact torice pentru corectare diferitelor stadii ale astigmatismului.

Copiii, adolescentii si tinerii duc un stil de viata activ, iar activitatile sportive pot face parte din programul lor zilnic. Lentilele pot fi utilizate pe toata durata derularii unor astfel de activitati, mai ales ca nu limiteaza vederea periferica si nu sunt expuse riscului deteriorarii.

Stirile si statisticile recent realizate ilustreaza o crestere a incidentei afectiunilor oculare in randul pacientilor de varste fragede. Expertii au ajuns, deci, la concluzia, ca mai mult de jumatate din populatia Globului are nevoie de corectie optica in vederea imbunatatirii acuitatii vizuale. De asemenea, oftalmologii sugereaza si faptul ca nu varsta ar trebui sa reprezinte un criteriu pentru alegerea lentilelor de contact in detrimentul ochelarilor.

In cazul astigmatismului, alegerea unei perechi de lentile de contact torice ar putea insemna un pas inainte in ceea ce priveste aspectul fizic sau aprecierea celor din jur.

In functie gradul de serveritate al afectiunii, medicul oftalomog pot stabili, de comun acord cu parintii, optiunea pentru un tip de lentile cu inlocuire zilnica sau lunara sau daca este nevoie de aplicarea unei corectii utilizand lentilele de contact torice.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here