Liviu Dragnea a decis mutarea ambasadei României în Israel, la Ierusalim

0
1252

Liviu Dragnea- liderul PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor a anunţat încă de ieri seară, 19 Aprilie, faptul că Guvernul a adoptat un memorandum prin care România va începe procedura de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.Purtătorul de cuvânt al Executivului spunea, miercuri, în scurta declarație de presă organizată după ședința de Guvern că ”nu știe nimic despre un astfel de Memorandum și că nu comentează acest subiect. ”O altă chestiune interesantă o constituie și aspectul legat de președintele Klaus Iohannis  care afirma, la începutul anului, că își menține decizia de “abținere” în cazul mutării ambasadei la Ierusalim.

 

Președintele PSD Liviu Dragnea și-a reafirmat sprijinul pentru mutarea ambasadei române din Israel de la Tel Aviv în Ierusalim. După ce săptămânile trecute președintele SUA Donald Trump a decis să recunoască oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului, șeful Camerei Deputaților a declarat că și România ar trebui să ia în calcul decizia de a muta ambasada, în condițiile în care Ierusalimul ar fi recunoscut oficial, la nivel mondial, drept capitală a Israelului.

Afirmația președintelui Camerei Deputaților a fost făcută în cursul serii de joi, domnia sa arătând că este mai mult decât o simplă opinie personală.

”România își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. A început deja procesul de mutare, a fost aprobat un memorandum. Noi practic ne prefăceam că ambasada era la Tel Aviv, practic toată activitatea era la Ierusalim”, a spus șeful PSD ieri seară la postul de televiziune Antena3. (după minutul 44 al primei părți a emisiunii ”Sinteze Zilei”, moderată de jurnalistul Mihai Gâdea)

„Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (…) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a afirmat domnul Liviu Dragnea,în cadrul acestei emisiuni.

Adoptarea acestui  memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a fost catalogată ca fiind ”acest gest al României ce are o valoare simbolică.” (…) Mutarea ambasadei la Ierusalim poate și cred că va aduce niște beneficii pe termen scurt, mediu și lung foarte mari pentru România și trebuie să folosim această șansă uriașă și această oportunitate uriașă”, a mai adăugat domnul Liviu Dragnea.

 

Condițiile legale

Memorandumul este un act intern al Guvernului, care nu se publică în Monitorul Oficial al României.Potrivit prevederilor legale, memorandumul este instrumentul prin care se supune spre aprobare initierea negocierii si/sau semnarea unui tratat international, respectiv suspendarea aplicarii unui tratat, in conformitate cu prevederile Legii numărul 590/2003 privind tratatele.

Anunțul vine în contextul în care președintele american Donald Trump a anunțat î nluna  decembrie a anului trecut că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitala Israelului și a cerut Departamentului de Stat să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, când Adunarea Generală a ONU a condamnat decizia Statelor Unite, România s-a abținut de la orice comentariu sau reacție.

Efectele ante și post-memorandum

Potrivit unor surse citate de ziarul Adevărul, premierul României , doamna Viorica Dăncilă va pleca miercurea viitoare în Israel, pentru a purta primele discuții cu premierul Benjamin Netanyahu.Săptămâna trecută, doctorul personal al lui Netanyahu, Herman Berkovits, a fost numit consilier onorific al premierului Dăncilă.

Pe de altă parte, președintelui Klaus Johannis nu i-a fost comunicat în niciun fel această decizie.

Primele reacții ale presei israeliene

Primii jurnalişti care au reacţionat la anunţul lui Liviu Dragnea au fost cei din Israel. „Sfidând politica UE, România avansează propunerea de a-şi muta ambasada la Ierusalim”, a titrat cotidianul Haaretz.” Decizia a venit după vizita la Bucureşti a ministrului adjunct de Externe, de săptămâna trecută, ” au subliniat jurnalistul israelian .

De asemenea, același jurnalist a amintit că există o puternică legătură cu vizita ce va fi întreprinsă în curând şi de statul ceh, din partea căreia se aşteaptă să anunţe intenţii similare. În cadrul aceluiași  articol se amintește şi că ”Uniunea Europeană se opună recunoaşterii unilaterale a Ierusalimul drept capitală a Israelului.”

De altfel,chiar și în Jerusalem Post se afirmă de către jurnaliștii evrei Gil Hofmann și Julian Helmfold că ministrul adjunct de Externe al Israelului a salutat anunţul lui Liviu Dragnea şi a precizat că ”a fost clar, din întâlnirile avute în România, că această hotărâre este pe cale să fie adoptată.” De asemenea, în cadrul aceluiași material se amintește și de faptul că ministrul adjunct de externe al statului Israel Tzipi Hotovely, a întreprins o vizită în România pe data 10 aprilie, cu scopul declarat ca fiind ”prima etapă a unei campanii de convingere a țărilor de a-și muta ambasadele la Ierusalim.”

 România ar deveni astfel a patra ţară care anunţă mutarea ambasadei la Ierusalim, după Statele Unite, Guatemala şi Honduras.

 

Sursa foto : Antena3,Haaretz

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here