Connect with us

Actualitate

Pe scurt despre sistemele financiare nebancare. In special despre credite si banci si criza economica.

Publicat

pe

Pe scurt despre sistemele financiare nebancare. In special despre credite si banci si criza economica.

Credite-Bancare.com ne invata cateva lucruri extrem de importante despre credite si banci si despre criza financiara care a devastat atat companiile ce au apelat la creditele bancare cat si persoanele fizice.

Un sistem financiara care functioneaza extrem de bine si permite unei economii ca Romania sa funcționeze perfect si sa isi exploateze la maxumum potențialul de crestere, pentru ca asigura cu credite performante atât populatia cat si mediul privat.

Astfel, o economei solida si dinamica are nevoie de un sistem financiar bancar capabil sa canalizeze economiile catre agenții economici care au posibiltatea sa efectueze investitii productive.

Structura financiara este in mod tradițional masurata in functie de marimea relativa a diferitelor componente ale pietei financiare. O piata financiara mai mare inseamna o piata prin care se canalizeaza mai mult capital.

In acest moment nu se cunoaste ce sisteme inregistreaza cele mai bun rezultate, dar o varianta cu siguranta inregstreaza profit mare, ori sistemele financiare bazate pe banci, ori sistemele financiare bazate pe piata financiara, pentru ca structura si sistemele care le gasim in diferite tari difera complet una de cealalta.

Aceste sisteme sunt formate din banci, companii de asigurare fonduri de investitii, piata de capital, toate facand obiectivul unor reglementari riguroase.

Monnet si Quintin arata ca sistemele financiare difera mult de la o tara la alta, chiar in cazul unor studii de dezvoltare. De exemplu, creditul bancar sau mai nou creditul bancar rapid este o sursa principala pentru finanțareapentru majoritatea firmelor din Romania si nu numai. In concluzie, doua economii pot avea sisteme financiare extrem de diferite, in ciuda puterii de cumparare din respectiva tara.

Intelegerea structurii financiare bancare si formarea lor, este esentiala atunci cand se doreste reformarea sistemulului bancar din Romania.

Ce trebuie sa stii despre criza financiara?

Criza financiara recenta a pus probleme importante rolului detinut de banca centrala in politica stabilitatii financiare si modului in care indeplinirea acestei functii influenteaza guvernanta bancilor centrale.

INGVES prin 2016, incearca sa clarifice problema care apare intr-o mare varietate de cadre instituționale, in context istoric si mediul politic in care functioneaza bancile centrale. Concluzia analizei facute de Ingres sunt următoarele:

  • Bancile centrale sunt obiligate sa se implice in formarea si aplicarea politicii de stabilitate financiara pentru ca acestea sa fie eficiente;
  • Mandatele bancilor centrale privind stabilitatea financiara si aranjamentele de guvernanta trebuie sa fie compatibile cu responsabilitatea in domeniul politicii monetare;
  • A face banca centrala responsabila de stabilitatea financiara nu este suficient , fiind necesar, de asemenea, instrumente , autoritatii si masuri de protectie adegvate;
  • Clasificarea in avans a rolurilor si responsabilitatiilor autoritatiilor implicate in politica de stabilitate financiara ( banci centrale, autoritati de supraveghiere si de asigurare a depositelor, trezoreriei si autoritatilor din domeniu concurentei) este de importanta capitala pentru un proces decizional rapid si eficient , ca si gestionarea compromisurilor si asigurarea respinsabilitatii;

Globalizarea sistemelor financiare influenteaza atat reglementarea , cat si supravegherea finaciara. In acest sens, bancile centrale joaca un rol foarte important ,ele avand responsabilitati directe sau de consilieri ai guvernelor. Mi mult ca ori cand, intr-o perioada de globalizare, accelerata, credibilitatea bancii centrale este esentiala pentru a ancora solid si eficient a anticipatiilor inflationiste si pentru a se pune bazele stabilitatii monetare si financiare ale unei economii internationale in continua schimbare, in care incertitudinea si riscul nu pot fii ignorate.

In cele din urma este esentiala adancirea si intarirea guvernantei pe plan international, prin utilizare integrala a tuturor posibilitatilor oferite , nu numai prin unificarea principiilor si conceptelor de supraveghiere prudentiala si reglementare, ci prin realizarea unei unificari reale, rezultate din aplicarea la nivel international a acestor principii si concepte financiare bancare.

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

ATENȚIE! Hoții au descoperit o nouă metodă pentru care vă pot lua banii de pe card | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Din câte se pare hoţii au reuşit să sustragă banii din numeroase conturi bancare. Numai în ultimul an au fost depuse peste 17.000 de plângeri în care erau reclamate fraude cu cardul.  

Concret, hoţii au reuşit să creeze aplicaţii care citesc cardurile. Este suficient să se aproprie de o persoană care are un card contactless şi îi oate citi datele cardului în doar câteva secunde.

După copierea datelor de pe card, hoţii vor face şi o copie a cardului, care potrivit specialiştilor poate fi realizată în cinci secunde, urmând ca mai apoi să facă cumpărături sub 100 de lei, până când vor goli cardul. 

Din fericire, există şi metode pentru a te putea feri de cei care se folosesc de asemenea mijloace pentru a copia datele de pe cardurile contactless. Tot ce trebuie să facă deţinătorul unui card contactless este să folosească o metodă care să se interpună între cititorul hoţului şi card: există suporturi de card care ţin în siguranţă cardurile şi care costă aproximativ 100 de lei, sau mai simplu şi mai economic, cardul poate fi învelit în staniol.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

România a stabilit un nou record negativ. A avut cea mai mare inflație din UE. Cu cât au crescut prețurile | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Dacă rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) s-a situat la 2,2% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la 2% în august, în România s-a înregistrat un avans al preţurilor de consum de 4,7%, similar cu cel înregistrat în august, urmate în top de Ungaria (3,7%) şi Bulgaria (3,6%). 

La polul opus cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au situat Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) şi Irlanda (1,2%).

 Comparativ cu situaţia din august 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru (inclusiv în România) şi a crescut în 14 ţări.

Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,57 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,51 puncte procentuale). 

Sursa: Realitatea.net

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

O noua investiție a familiei Pavăl, deținătoarea Dedeman | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Fiica lui Dragoş Paval, principal acţionar al companiei Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj şi cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, a preluat o participaţie de 16,6% din firma care opereaza site-ul brio.ro, pentru aproximativ 400.000 de euro, anunţă Profit.ro.

Firma, care îşi are sediul în imediata apropiere a Inspectoratului şcolar Bucureşti a început sa opereze platforma online în 2016, lansarea fiind programata atunci de Ziua Copilului, pe 1 iunie. În afara Karinei Paval, Brio.ro mai are trei acţionari, Dragoş Iliescu – doctor în psihologie şi profesor universitar la Facultatea de Psihologie şi Știinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti, Thomas Oackland – mentorul lui Dragoş Iliescu, cunoscut sub numele de „parintele testarii standardizate”, autor a 14 carţi şi firma de consultanţa financiara Brandient Consult.

Detalii despre afacerile şi averea familiei Paval veţi putea fala în ediţia din acest an a Capital Top 300 – Cei mai bogaţi români care va aparea la finalul lunii noiembrie.

Sursa: Profit.ro

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro