UE încearcă să salveze acordul nuclear cu Iranul prin activarea unei legi din 1996

1
991

 Acest lucru ar determina și totoodată ar interzice companiilor europene să se supună sancțiunilor economice impuse de SUA împotriva Iranului. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că UE va lansa de astăzi 18 Mai procedura prin care va încerca să neutralizeze efectul sancțiunilor americane asupra companiilor europene.

European Commission President Jean-Claude Juncker attends the EU-Western Balkans Summit in Sofia on May 17, 2018. Photo by Dimitar DILKOFF / POOL / AFP) (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images)

Oficialul european Jean-Claude Juncker  a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Sofia că liderii UE au decis miercuri seara să activeze așa-numitul statut de blocare, care interzice companiilor europene să respecte sancțiunile aplicate de S.U.A. împotriva Iranului. Acest statut de blocare  vizează protejarea împotriva efectelor aplicării extrateritoriale a legislației adoptate de o țară terță și a acțiunilor bazate pe aceasta sau rezultate din aceasta.De asemenea, conform actului adoptat din 1996 se va reitera multe aspecte cu privire la ”măsurile luate de Președintele SUA de a limita importurile în SUA sau de a achiziționa în SUA, cât și interzicerea desemnării ca dealer primar sau ca depozit al fondurilor guvernului SUA,la  refuzul accesului la împrumuturi din partea instituțiilor financiare americane, dar și la restricțiile la export de către SUA sau refuzul de a acorda asistență EXIM-Bank.”

” Comisia și Uniunea Europeană au datoria, să protejeze afacerile europene”, a declarat Juncker. Domnia sa a mai adăugat că „trebuie să acționăm acum și vom acționa acum. De aceea lansăm procesul de utilizare a „statutului de blocare” din 1996 „.

Statutul de blocare ar interzice companiilor din UE, sub amenințarea cu pedepsirea, să anuleze legăturile de afaceri cu Iranul din cauza sancțiunilor acordate de S.U.A. Pentru a face acest lucru va trebui să actualizeze legea pentru a include sancțiunile președintelui american Donald Trump, proces care ar putea dura până la două luni, în funcție de cât de repede votul Parlamentului European și al Consiliului privind actualizarea.

Țările UE vor fi constrânse să aprobe textul cu majoritate calificată, ceea ce înseamnă că liderii sceptici precum Germania nu ar putea să se opună legii. Juncker a mai spus că liderii au decis „să permită Băncii Europene de Investiții să faciliteze investițiile companiilor europene în Iran”. Aceasta va determina ca banca de investiții să poată emite credite pentru companii care nu mai pot fi acoperite de băncile europene. Din anumite surse, anumite consorții bancare își retrag operațiunile din Iran de teama unor viitoare consecințe pentru afacerile lor în raport cu Statele Unite.

Ce presupunea acordul nuclear?

Acordul nuclear dintre SUA și Iran – sau, mai exact, SUA, Iran, China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania – este un document foarte lung și complicat din punct de vedere tehnic. Cu toate acestea, termenii de bază pot fi definiți la o tranzacție foarte simplă: Iranul este de acord cu limitele stricte ale programului său nuclear și, în schimb, celelalte cinci țări relaxează sancțiunile impuse Iranului ca pedeapsă pentru activitățile sale nucleare.

Decertificarea nu a condiâionat SUA în încălcarea acestei înțelegeri, deoarece nu s-au reimpus vreodată sancțiuni. Nu a existat nimic în textul înțelegerii propriu-zise (numit Planul comun de acțiune comun sau JCPOA) care să fi cerut președintelui american să certifice faptul că Iranul ar respecta termenii acordului. Această cerință a fost o chestiune a legislației americane – în special a unei legi numită Legea privind revizuirea acordului privind nucleul Iranului (Iran Nuclear Agreement Review Act-INARA), instituită în luna mai 2015 pentru a oferi supravegherea Congresului asupra unui acord de administrare al fostului președinte Barack Obama, din care mulți membri erau sceptici. INARA a cerut președintelui să certifice public la fiecare 90 de zile că Iranul este în conformitate cu acordul tehnic și, într-un sens mai larg, că „suspendarea sancțiunilor este adecvată și proporțională cu măsurile specifice și verificabile luate de Iran în ceea ce privește încetarea activității sale ilicite program nuclear „, precum și” vital pentru interesele de securitate națională ale Statelor Unite .”

Consecințe directe

Conform publicației arabe Al Jazeera ,mai multe țări europene au renunțat la afaceri cu statul Iranul după ieșirea din acordul cu SUA. De pildă, gigantul maritim din Danemarca  Maersk Tankers a declarat că își va înceta activitatea în Iran, în timp ce asiguratorul german Allianz a anunțat intenția de a-și lichida afacerile.

Producătorul italian de oțel Danieli a anunțat deja că a oprit lucrările privind găsirea de acoperire financiară a comenzilor pe care le-a câștigat în Iran în valoare de 1,5 miliarde de euro (aproximativ 1,8 miliarde de dolari). Gigantul francez de producere a energiei  Total a avertizat încă de miercuri 16 Mai că va scoate un proiect de miliarde de dolari pentru a dezvolta vastul câmp de gaze din South Pars, care a început în iulie 2017, dacă nu i se va acorda o derogare de la autoritățile americane.Aceasta l-a determinat pe Bijan Zangeneh- ministrul petrolier al Iranului să înlocuiască firma franceză Total  pentru a anunța faptul că tocmai compania chineză de petrol deținută de stat CNPC să fie gata .

În mod separat, un consorțiu britanic, Pergas International, a semnat un acord preliminar cu National Iranian Oil Co pentru a dezvolta câmpul petrolier Karanj, potrivit televiziunii de stat iraniene. Acordul este primul dintre Iran și o companie europeană de la ieșirea din SUA a acordului nuclear.

Între timp, Rusia și-a extins influența economică în Iran. În capitala kazahă, Astana, blocul comercial al Uniunii Economice Eurasiatice, condus de Rusia a semnat un acord comercial interimar cu Iranul, care vor scade tarifele pentru sute de bunuri. Blocul cuprinde  state precum Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. Acestea intenționează să înceapă trei ani de discuții cu Iranul care vor  crearea unei zone de liber schimb.

Sursa foto AFP via Getty Images,Al Jazeera,Center for Strategic and International Studies

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here