Curtea Constituțională schimbă echilibrul puterilor în stat

0
946

Prin decizia de a îl obliga pe Iohannis să semneze demiterea Laurei Codruța Kovesi, CCR elimină președintele din procedura de numire și revocare a șefilor parchetelor și plasează procurorii în subordinea ministrului Justiției.

Curtea Constituțională a României a statutat cu majoritate de voturi:
1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

Imediat după anunţarea deciziei, ministrul Justiţiei a scris pe Facebook: „Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe”.

Anterior anunţului de la Curtea, preşedintele a avut un punct de vedere.

Președintele României,domnul Klaus Iohannis a declarat: „Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”.

Efecte imediate.Consecințe

Curtea Constituţională a României a admis miercuri cererea Guvernului și a constatat că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Practic, decizia CCR dă puteri sporite ministrului Justiției care posedă dreptul de a numi șefii parchetelor din România, fără să mai conteze poziția președintelui României și cea a CSM.

Curtea Constituţională îi cere astfel preşedintelui Klaus Iohannis să o revoce din funcţie pe şefa DNA, Codruța Kovesi.

Judecătorii au decis că există un conflict între ministrul Justiţiei şi şeful statului, provocat de Klaus Iohannis. Mai mult decât atât, magistraţii consideră că lucrurile ar putea reintra în normal doar dacă preşedintele semnează decretul de revocare a Codruței Kovesi.

Din cei nouă judecători ai CCR, trei au votat împotriva revocării șefei DNA: Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea.

Opoziţia parlamentară a catalogat hotărârea Curţii drept un “abuz grosolan” şi a acuzat politizarea instituţiei în fruntea căreia se află Valer Dorneanu.

Reacții în presa internațională

Revocarea lui Kovesi-Decizia Curții Constituționale de revocare a șefei DNA a stârnit reacții critice și în presa internațională.

Associated Press titrează: ,,Sub conducerea Laurei Codruţa Kovesi, agenţia a urmărit penal cu succes parlamentari, miniştri şi alţi înalţi oficiali, pentru luare de mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni legate de corupţie. Plecarea lui Kovesi ar fi o lovitură pentru agenţia respectată de românii de rând, de Uniunea Europeană şi de Statele Unite”.

Aceleași idei au fost preluate de mari publicații din Statele Unite, cum ar fi New York Times.

AFP o numește pe Kovesi un simbol al luptei împotriva corupției în România și reamintește că țara noastră este una dintre cele mai corupte din UE, iar blocul comunitar a impus mecanisme stricte de monitorizare a sistemului său judiciar”.

Reuters face o analiză mai complexă, cu previziuni și amintește că ,,DNA a anchetat în ultimii ani parlamentari, miniştri, primari, magistrați şi oameni de afaceri, scoțând la lumină conflicte de interese, cazuri de abuz de putere, fraudă şi acordarea de contracte cu statul în schimbul mitei”.

Agenția o citează și pe Laura Ștefan, expert anticorupție, care spune că ,,la o primă citire, preşedintele poate să respingă demiterea, dacă găseşte argumente de legalitate. Dar decizia reduce capacitățile preşedintelui şi le creşte pe cele ale ministrului Justiției”.

Reuters mai scrie că sondajele de opinie recente au arătat că românii au mai multă încredere în sistemul judiciar decât în Parlament sau în Guvern. Social-democrații, aflați la putere, au încercat în 2017 să dezincrimineze mai multe fapte de corupție, prin ordonanță de ugență, ceea ce a dus la cele mai ample proteste de stradă din ultimele decenii.

Jurnaliștii de la Le Figaro consideră decizia Curții Constituționale o victorie majoră a guvernului PSD.

Sursa foto: https://google.com

Departamentul de Politică internă al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here