Actualitate
O nouă lovitură pentru liderii „Grupului celor șapte”
Summitul G7 a fost un adevărat fiasco. Cel de-al 44-lea summit G7 a avut loc în perioada 8-9 iunie 2018, în La Malbaie, Quebec, Canada. A fost pentru a șasea oară din 1981 că Canada a găzduit ședințele acestor forțe modiale. În martie 2014, G7 a declarat că la acel moment nu a fost posibilă o discuție semnificativă cu Rusia în contextul G8 . De atunci, reuniunile au continuat în cadrul acestui grup intitulat G7.
În prima zi a summitului, Statele Unite au anunțat că vor impune repunerea în vigoare a Rusiei. Italia a cerut, de asemenea, o restabilire a G8 la scurt timp după. Summit-ul a primit o atenție sporită datorită declinului semnificativ al relațiilor membrilor cu Statele Unite . Din acest motiv, summitul a fost numit „G6 + 1” de Franța și de unii membri ai mass-media. Aceasta însemna izolarea Statelor Unite din cauza evenimentelor recente.
Donald Trump şi-a retras brusc sprijinul în comunicatul final al summitului care a durat două zile la Malbaie (Québec, în estul Canadei), în ciuda compromisului privind comerţul. Documentul a fost totuşi aprobat de Trump şi oamenii săi în 28 de puncte.
Liderii primelor şapte industrializate ţări ale lumii s-au reunit vineri pentru un summit de două zile în La Malbaie, Québec, prima confruntare directă de la decizia administraţiei Trump de a impune taxe vamale suplimentare la oţel şi la aluminiu pentru importurile din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic. Preşedintele american a respectat cu stricteţe protocolul summitului, chiar dacă şi-a propus să părăsească mai devreme Canada, evitând astfel şedinţa dedicată încălzirii globale. A zâmbit la tradiţionala fotografie de grup şi a purtat discuţii cu ceilalţi lideri, între care cancelarul german Angela Merkel şi noul premier italian Giuseppe Conte, pe care l-a felicitat pentru „marea sa victorie“.
Prim-ministrul Canadei, ţară lovită ca şi Europa şi restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru oţel şi aluminiu, a considerat că taxele impuse de americani sunt „o insultă”.După ce premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că țara sa va răspunde cu aceeași monedă tarifelor impuse de Casa Albă, președintele american Donald Trump a retras SUA din declarația comună a G7, iar principalul consilier economic al președintelui american l-a acuzat pe Trudeau că „ne-a înjunghiat în spate”.
„Canadienii sunt politicoşi şi rezonabili, dar nu ne vom lăsa îmbrânciţi”, a declarat prim-ministrul.
Acestea au fost, se pare, cuvintele care l-au deranjat pe liderul de la Casa Albă care, câteva ore mai târziu, a scris pe Twitter, din Air Force One, că a ordonat reprezentanţilor săi să retragă sigiliul american din comunicatul final.Preşedintele american şi delegaţia sa au aprobat totuşi acest document în 28 de puncte penibil negociat de „Grupul celor şapte” (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia, Japonia).
Reintegrarea Rusiei în G8
Unul dintre subiectele spinoase pe agendă era acela al reintegrării Rusiei în G7. Cu toate acestea, nu a fost evocat la summit-ul din Canada. Înainte de a pleca spre La Malbaie, preşedintele american a făcut apel la reintegrarea Rusiei în club, de unde a fost exclusă în 2014 în urma anexării peninsulei Crimeea. Însă propunerea americană a fost respinsă imediat de către membrii europeni ai G7, şi anume Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie. „Reîntoarcerea Rusiei în formatul G7 nu este posibilă atâta timp cât nu vom vedea progrese substanţiale în problema ucraineană“, a subliniat cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Iniţial favorabil propunerii lui Trump, Conte s-a alăturat în cele din urmă unei poziţii comune europene, notează AFP. În schimb, la solicitarea Marii Britanii, liderii G7 au convenit asupra înfiinţării unei unităţi de reacţie rapidă la ameninţările Rusiei, incluzând un spectru larg – de la atacuri cibernetice până la cazuri de otrăvire.
În aceste condiții, Federația Rusă nu a ales să părăsească Grupul țărilor puternic industrializate și este pregătită să organizeze un summit al membrilor G7 la Moscova, a declarat președintele rus Vladimir Putin, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit agenției Mediafax.
„Nu noi am ales să părăsim formatul, colegii noștri au refuzat să vină în Rusia datorită unor anumite motive. Ne-am bucura să vă vedem pe toți în Moscova”, a declarat Putin pentru jurnaliștii prezenți la conferința de presă.
Liderul de la Casa Albă a declarat în luna martie că se va întâlni în curând cu Vladimir Putin, însă relațiile între Washington și Moscova s-au deteriorat în ultima perioadă din cauza conflictului din Siria și otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie.
Vladimir Putin a afirmat că întrevederea celor doi este importantă și că este îngrijorat de riscul declanșării unei noi curse a înarmărilor între Rusia și Statele Unite.
În schimb, biroul de presă al președintelui francez Emmanuel Macron a criticat”incoerența” lui Trump în termeni duri: „Cooperarea internațională nu poate depinde de accese de furie și cuvinte mărunte. Haide să fim serioși și vrednici de oamenii noștri!”.
Reamintesc faptul că președintele Donald Trump a plecat intempestiv din cadrul discuțiilor în timpul acestui summit.
Într-o declarație de duminică, biroul de presă al președintelui francez Emmanuel Macron a spus că toată Europa va continua să stea în spatele comunicatului, care a inclus un angajament al celor șapte democrații industrializate de vârf într-un „sistem de tranzacționare internațional bazat pe reguli” și un angajament de a ” lupta împotriva protecționismului „.
„Am petrecut două zile pentru a obține un text și angajamente. Vom rămâne pe lângă ei și oricine se va îndepărta de ele, odată ce spatele lor va fi întors, își arată incoerența și neconcordanța „, a spus declarația citată de Le Monde, care nu menționa numele lui Trump după nume, ci se referă în mod clar la acțiunile sale.
În concluzie, cooperarea internațională nu poate depinde de aceste accese de furie sau de folosirea tertipurilor, a cuvintelor ce maschează fel de fel de interese.Poate de aceea, Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu omologii săi din China și Iran în cadrul reuniunii anuale a Organizației de Cooperare din Shanghai, a glumit despre „bâlbâitul inventiv” al țărilor G7, cerând o „cooperare reală”. Țările G7 au cerut sâmbătă că Moscova să oprească ceea ce au descris ca încercări de a submina democrațiile. Ei s-au abținut de la menționarea unei repuneri a Rusiei în clubul lor, de unde a fost expulzat în 2014 după anexarea Crimeei.
Pe final reamintesc faptul că Franța va prelua președinția G7, al cărei summit va avea loc la Biarritz în vara anului 2019.
Sursa foto montrealgazette.com.AFP
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Forțele de Apărare ale Israelului anunță că 100 de lansatoare de rachete Hezbollah, inclusiv un depozit de arme, au fost lovite în Liban
Israelul anunță că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”, inclusiv un depozit de arme în sudul Libanului.
Lansatoare de rachete Hezbollah au fost lovite în Liban FOTO: Arhiva
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis că avioanele sale de război „au lovit aproximativ 100 de lansatoare și alte situri de infrastructură teroristă, constând în aproximativ 1 000 de butoaie care erau gata să fie folosite în viitorul imediat pentru a trage spre teritoriul israelian. IDF va continua să opereze pentru a degrada infrastructura și capacitățile organizației teroriste Hezbollah, în scopul de a apăra statul Israel”.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că lansatoarele erau pregătite să fie trase împotriva Israelului, potrivit BBC.
Agenția națională de presă libaneză de stat a declarat că Israelul a efectuat cel puțin 52 de lovituri în sudul țării joi seara și că Libanul a lansat, de asemenea, lovituri asupra unor situri militare din nordul Israelului.
Anterior, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile mortale de la începutul săptămânii „au depășit toate liniile roșii”, acuzând Israelul de ceea ce a spus el că reprezintă o declarație de război.
Israelul nu a declarat că se află în spatele atacurilorae de marți și miercuri, în urma cărora pagere și walkie-talkie au explodat simultan în întreaga țară, și care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 37 de persoane și au rănit 3 000.
Însă ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul se angajează într-o „nouă fază a războiului”, concentrându-și mai mult eforturile în nord.
Surse de securitate libaneze au declarat că loviturile israeliene au fost printre cele mai intense de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut.
Totodată, IDF a îndemnat locuitorii din nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul, să evite adunările mari, să își păzească cartierele și să rămână aproape de adăposturile antiatomice.
Joi dimineață, luptătorii Hezbollah din sudul Libanului au tras două rachete antitanc peste graniță, urmate de drone.
IDF a declarat că doi soldați israelieni au fost uciși și un al treilea grav rănit.
Actualitate
Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban: misiunea libaneză cere Consiliului ONU să condamne atacul atribuit Israelului
O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU.
Pagerele şi staţiile portabile, piratate înainte de a intra în Liban FOTO: Colaj
„Ancheta preliminară arată că dispozitivele vizate au fost piratate în mod profesional (…) înainte de a ajunge în Liban şi explozia lor a fost cauzată de trimiterea de e-mailuri către dispozitive”, potrivit textului trimis Consiliului de Securitate în ajunul unei reuniuni pe această temă, citat de Agerpres.
Exploziile dispozitivelor folosite de membrii Hezbollah au făcut marţi şi miercuri 37 de morţi şi aproape 3.000 de răniţi, exacerbând temerile legate de un război la scară largă în Orientul Mijlociu.
Israelul nu a comentat acest atac, care a avut loc imediat după ce a anunţat că îşi extinde obiectivele de război din Fâşia Gaza împotriva Hamasului palestinian până la frontiera cu Libanul, pentru a permite întoarcerea acasă a locuitorilor din nordul ţării, strămutaţi de ciocnirile transfrontaliere, aproape zilnice din octombrie dintre Hezbollah şi armata israeliană.
În scrisoarea adresată Consiliului de Securitate, misiunea libaneză numeşte atacul atribuit Israelului drept „fară precedent în brutalitatea sa” şi subminează eforturile diplomatice de a pune capăt luptelor din Fâşia Gaza şi sudul Libanului.
La solicitarea Algeriei, vineri este prevăzută o reuniune de urgenţă a Consiliului, în prezenţa ministrului libanez de externe, Abdallah Bou Habib, au declarat pentru AFP surse diplomatice.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile cu bombă care au folosit mii de pagere și radiouri ale grupului armat libanez „au depășit toate liniile roșii”. „Este un masacru, o agresiune majoră împotriva Libanului, poporului său”, a transmis acesta.
Actualitate
Helmut Duckadam, prima reacție după ce a trecut cu bine de operația pe cord deschis
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis, la Spitalul
Universitar din Capitală. El a trecut cu bine peste intervenția chirurgicală și
va sta cel puțin până luni în rezerva sa, pentru fi atent monitorizat de medici.
Helmut Duckadan, eroul Stelei în finala cu Barcelona din 1986. Foto Facebook
„A reușit, acum vedem
mai departe. Durează recuperarea… e grea de tot, dar asta e. (n.r.: Doctorii ce
spun? A fost bine?) Da! Totul a fost în parametri, acum să vedem mai departe”, a
spus Helmut Duckadam, pentru Antena Sport, care a fost operat din cauza unor probleme la aortă, cea mai maree arteră din corpul omenesc.
Duckadam, a 9-a intervenție chirurgicală suferită
„Eroul de la Sevilla”, câștigător al Cupei Campionilor Europeni
cu Steaua, când a apărat toate cele 4 lovituri de departajare executate de
jucătorii Barcelonei, a avut și în trecut dificultăți de cardiovasculare, care au
apărut chiar înaintea partidei de poveste din 1986. De altfel, după acea finală,
el a fost operat prima dată la braț, din cauza unui cheag de sânge, fiind nevoit
să renunțe la cariera fotbalistică la vârsta de 27 de ani.
De atunci și până acum, la 65 de ani, Helmut Duckadam a mai suferit 7
intervenții chirurgicale, aproape toate pentru a corecta problemele vasculare
cu care se confruntă.
-
Politicaacum 3 zile
Bruxelles: România a dat o lovitură de proporții! Roxana Mînzatu a primit funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene
-
Comunicateacum 3 zile
Costineștiul Devine Destinația Favorită pentru Cereri și Nunți la Marea Neagră
-
Actualitateacum 2 zile
Let’s Meet Romania: Locul unde întâlnirile devin reale!
-
Actualitateacum 3 zile
De ce este serviciul de inchirieri masini o solutie practica
-
Actualitateacum 2 zile
WordPress România: Soluția ta completă pentru succesul online
-
Lifeacum 3 zile
Mânerele pentru Mobilier de la PROTÉGÉ PAROL Timisoara. Ce aleg: Preț, Calitate sau Sustenabilitate?
-
Comunicateacum 17 ore
Beneficiile unui Website de Prezentare Profesional pentru Afacerea Ta
-
Socialacum 2 zile
Test poligraf în strategia pentru apărarea legală: Sfaturi pentru avocați