Guvernul va sesiza Curtea Constituțională după anunțul președintele Iohannis de respingere a propunerilor PSD

0
387

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, după ce președintele României Klaus Werner Iohannis a anunțat că va respinge din nou propunerea Olguței Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și a lui Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Olguța Vasilescu a declarat că președintele Iohannis „insistă să calce în picioare o decizie a CCR“ care prevede că prima oară poate să refuze pe indiferent ce motiv de oportunitate doreşte, dar a doua oară nu are voie să refuze decât pe motiv de legalitate. La toate acestea, a adăugat că stabilirea propunerilor pentru funcţiile de ministru nu intră în atribuţiile preşedintelui Klaus Werner Iohannis.

„Ne-am pus cărţile de identitate în dosarul pe care l-am trimis la Cotroceni, CV-uri şi aşa mai departe din care să rezulte că nu încălcăm nicio lege. Este clar că domnul preşedinte Klaus Iohannis insistă să calce în picioare o decizie a Curţii Constituţionale care prevede clar că prima oară poate să refuze pe indiferent ce motive doreşte domnia sa, pe oportunitate, dar că a doua oară nu are voie să refuze decât pe motive de legalitate. Legalitatea ar presupune ar presupune cele patru condiţii pe care le-am amintit şi , aşa cum ştie şi Klaus Iohannis , îndeplinim foarte clar aceste condiţii de legalitate. Domnul preşedinte Klaus Iohannis în continuare nu face altceva decât să încalce atât legislaţia României, cât şi deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunţat deja că în cursul zilei de mâine va sesiza din nou Curtea Constituţională”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la televiziunea Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seară, că în cursul acestei săptămâni va respinge din nou propunerile de miniștri transmise a treia oară de Guvern pentru Transporturi și Dezvoltare. „Aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Motivele o să le citiți când o să vedeți scrisorile”, a declarat președintele Iohannis. Întrebat cum vede rezolvarea acestui blocaj, șeful statului a răspuns: „Rezolvarea este foarte simplă. Nu are decât partea guvernamentală să citească cu atenție legislația invoată de mine, iar PSD nu are decât să vină cu propuneri care mă conving că ministerele sunt bine conduse”.

Reamintim faptul că această adevărată saga se prelungește de la debutul lunii decembrie 2018, mai precis de pe 7 decembrie, atunci când premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu.

Cea de-a doua dar şi a treia nominalizare, ambele repetate, pe deplin subiective, cu caracter intenționat au  survenit înainte şi după suita de sărbători de Crăciun şi An Nou.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis din nou joi președintelui Klaus Iohannis nominalizările pentru ministerele Dezvoltării și Transporturilor: Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Gestul Vioricăi Dăncilă vine la doar câteva ore după de președintele Klaus Iohannis a motivat respingerea persoanelor nominalizate pentru cele două funcții.

Constatarea Curții Constituționale

Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională. În motivare, CCR a arătat că „preşedintele României nu are dreptul la o proprie opţiune în cadrul mecanismului constituţional de numire existent; la rândul său, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire în funcţia de ministru, în sensul că nu poate indica aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie, la acelaşi minister“

Mai multe detalii puteți afla  aici.

Sursa foto: RTV.net

Sinteza acestei ştiri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-şef al platformei media Criteriul Naţional

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here