Connect with us
https://www.nationalul.ro/wp-content/uploads/2019/07/untold-facebook.jpg

Actualitate

29 Martie va fi noua „Zi a Independenței” sau o înfrângere totală

Mihai Daniel

Publicat

pe

Data la care Marea Britanie este programată să părăsească din toate punctele de vedere Uniunea Europeană nu contează, dar amână aceasta destinul, voința liber exprimată a mulțimilor? Nu trebuie să fim experți pe geo-politică ca să avem capacitatea de a înțelege modul în care Marea Britanie a devenit atât de încurcată în criza sa, în legătură cu plecarea sa din Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să înțelegem mai întâi importanța datei, a ieșirii istorice a Regatului Unit al Marii Britanii  care este mai presus de semnificația datei de 29 martie.

 Se pot scrie tomuri întregi, se poate dezbate fără noimă, la infinit. Dar chiar dacă au curs multe valuri de cerneală iar discuțiile, negocierile dintre tabere n-au avut vreodată un ton calm, prietenos, realitatea contrazice total aspirațiile oamenilor politici.

Ziua de 29 martie pentru o bună parte a omenirii va marca un nou început, în sensul că va consemna deja doi ani de când premierul britanic Theresa May a luat decizia falsă de a declanșa”celebrul” articol 50 , procedura de ieșire din UE limitată în timp, care a început formal procesul de retragere din ”blocul european”. Mișcarea a urmat o presiune imensă din partea susținătorilor Brexit-ului în cadrul partidului propriu al primului ministru pentru a consacra o dată de ieșire din această situație

De aceea, data de 29 martie va avea o calitate aproape de…celebrarea Zilei Independenței pentru poporul american. Pentru mulți susținători ai procesului de ieșire din zona, din piața mărfurilor, a celor de capital, a bunurilor europene poate fi considerat chiar premiul care a urmat după ani de negocieri cu Bruxelles-ul privind banii, drepturile cetățenilor, problema irlandeză și tot ceea ce mai rămâne între granițele sale.De aceea, apropierea de această zi, la mai mult de doi ani și jumătate de la referendumul pe tema Brexit-ului, poate fi apreciat ca fiind momentul prielnic pe care britanicii l-au visat și l-au dorit… pentru a-și recupera controlul.

Iar aici sunt multe subiectivisme, care nu pot fi aprobate rațional.

Dar tocmai din cauză că va părăsi UE pe 29 martie, implicarea legală a Marii Britanii nu înseamnă că se va întâmpla în mod necesar. Majoritatea analiștilor pe tema Brexit-ului ne-au tot spus că este foarte improbabil – dacă nu este absolut imposibil – că guvernul britanic va ratifica un acord de retragere (care încă nu va fi aprobat de Parlament) în timpul rămas. Acest lucru a fost valabil mai ales după ce premierul a anunțat că votul parlamentar asupra negocierii sale cu UE ar fi întârziat până la data de 12 martie, cu doar două săptămâni și jumătate înainte de ziua ieșirii.

Acest lucru lasă țării două opțiuni la fel de nesigure: să solicite o prelungire care ar amâna data de ieșire din UE cu săptămâni, luni sau chiar ani sau să părăsească blocul fără nicio înțelegere. Theresa May a spus că nu crede că primul scenariu ar trebui să se întâmple. De altfel avem de a face cu o majoritate de parlamentari care susțin că nu vor permite materializarea ultimului scenariu, deși rămâne implicit legală dacă nu vor acorda și nu va câștiga această aprobare legislativă.

Dacă 29 martie simbolizează o zi de independență pentru susținătorii Brexit-ului, aceasta marchează o sursă de preocupare pentru cei care se opun ieșirii din UE fără vreo înțelegere. Pentru ei, este termenul limită prin care guvernul britanic a admis că multe dintre tranzacțiile sale comerciale existente nu vor fi reproduse. Este data care ar putea marca începutul deficitului de alimente, întârzieri ale produselor spre porturile britanice și alte întreruperi. Este ziua în care se poate vedea o imagine a colapsului, deoarece  întoarcerea controalelor vamale pe insula Irlandei pentru prima dată în decenii va fi o realitate.

Mai mulți parlamentari britanici speră să evite aceste probleme prin amânarea plecării Marii Britanii până la încheierea unei înțelegeri. Aceste speranțe care au fost susținute vor avea șansa de a sprijini o extindere limitată la articolul 50 dacă resping ”afacerea” și plecarea din UE va fi una mai „domestică”. O astfel de extindere ar trebui să se facă la cererea explicită a guvernului britanic și ar necesita acordul unanim al celorlalți 27 de membri ai UE. Blocul a semnalat deja că va fi dispus să acorde o prelungire, deși numai pentru un anumit motiv, cum ar fi acela de a finaliza o înțelegere convenită sau să organizeze alegeri generale ori un al doilea referendum.

Asigurarea unei extensii nu va fi ușoară. Ideea de amânare a acestui Brexit dincolo de 29 martie este văzută ca o anatemă pentru mulți fani care au votat pentru părăsirea UE. Actuala conducere politică din Regatul Marii Britanii se teme că o întârziere ar putea conduce la o retrocedare guvernamentală și unii deputați care susțin Brexit au amenințat că se vor revolta împotriva guvernului care are o majoritate redusă. Este, de asemenea, o idee nepopulară pentru luna mai, care a fost primită cu reticență. De altfel, opoziția din UK e departe de a-și lua vreun angajament sau a găsi orice alternativă la afacerea proprie negociată.

De aceea, declarațiile Theresei May sunt elocvente, din moment ce admite public, în cadrul Camerei Comunelor-„Nu vreau să văd articolul 50 extins (…)Accentul nostru absolut ar trebui să fie acela de a lucra pentru a obține o înțelegere și a pleca la 29 martie”.

 Chiar dacă Marea Britanie ar solicita o prelungire, următoarea întrebare ar fi: De cât timp ar fi necesar? Acesta este un lucru pe care doar UE îi poate da răspuns. În timp ce o prelungire tehnică de până la câteva săptămâni ar fi relativ simplă pentru blocul continental, o întârziere mai lungă ar putea pune probleme – mai ales dacă se va suprapune cu viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. Vorbind la un eveniment de la Londra , săptămâna trecută, Stefaan De Rynck, consilier al negociatorului șef al Brexit cu Michel Barnier, a insistat că toți membrii UE trebuie să participe la votul din luna mai. „Dacă extindeți articolul 50, extindeți calitatea de membru”, a spus De Rynck. „Prin urmare, extindeți și toate drepturile și obligațiile aderării. Există o obligație de membru pentru organizarea alegerilor europene. „

Acesta este cu siguranță unul dintre ultimele jocuri ale acestui enigmatic, sinuos proces al Brexit-ului.Deși data de ieșire din 29 martie nu are nicio importanță tehnică, orice încercare de mutare acum nu o face deloc mai avantajoasă și nici mai atractivă.

Sursa foto : Huff,Jurnalul National,Rfi

Acest material a fost conceput si oferit de catre Prof. Dr.Daniel Mihai, redactor-sef al platformei online independente Criteriul Național

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Dan Barna a fost ales candidatul USR-PLUS la prezidenţiale

Nationalul

Publicat

pe

Alianţa USR-PLUS a stabilit, în urma unor negocieri interne, ca Dan Barna să fie candidatul alianţei la prezidenţiale, iar pentru funcţia de premier l-au validat pe Dacian Cioloş. Anunţul a fost făcut, duminică, de cei doi lideri ai alianţei 2020.

-Continuă-

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Top 5 politicienii săptămânii. Taxa pe solidaritate trebuia asumată de premier

Nationalul

Publicat

pe

Top 5 politicienii săptămânii

Locul 5 – Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

“Pe locul 5 este domnul Eugen Teodorovici care a lansat acea idee extraordinară a taxei pe solidaritate pentru pensiile peste 100 de milioane, inimaginabil în România, vă spun eu, ca om care din 68 am contribuit am avut 50 de ani de contribuţie şi nici nu mă pot gândi la o asemenea pensie, ea este, au fost date magistraţilor, fiecare partid politic s-a grăbit să îi mituiască pe judecători şi pe procurori, după părerea mea nu e vorba de o chestiune bugetară, după părerea mea este o greşeală că i s-a dat domnului Teodorovici, asta trebuia să o asume premierul pentru că este chestiune de egalitate socială, o chestiune elementară, de dreptate socială, nu se poate ca într-o ţară unde oamenii au pensii de 15 milioane, unii să aibă 3.000- 4.000 de euro, fără să facă nimic, deci din punctul acesta de vedere îl pun pe locul 5, măcar că a lansat discuţia, probabil că o să dea înapoi pentru că poate că de aia nici nu şi-a asumat premierul, o să dea înapoi că face acum CSM-ul, magistraţii, organizaţiile internaţionale culmea. Dacă ar fi fost politicieni, sunteţi de acord, sau funcţionari la Parlament sau ziarişti, toată lumea ar fi spus nu se poate aşa ceva fiind vorba de magistraţi ei au voie să aibă, nu e vorba de pensiile militare, e vorba de nişte pensii care au fost nejustificate, pentru un om care nu face nimic”, a explicat Ion Cristoiu.

Locul 4 – Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE

“Pe locul 4 este domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru că a primit o lovitură în sensul că el chiar se pregătise să fie candidat unic, o să rămână candidatul ALDE. Dar nu are cum şi o să rămână dintr-un singur motiv, partidul care nu are candidat propriu până la prezidenţiale e terminat ca partid, anul prezidenţialelor e un an de vedetism al unui partid. Ai candidat… E pe locul 4 că va avea o mare problemă că trebuie să decidă dacă rămâne în coaliţie sau nu rămâne… foarte grea, pentru că dacă pleacă din coaliţie, pierde partidul, toţi miniştrii săi vor rămâne pentru că e greu să vă imaginaţi că un ministru, voi pleca, ei vor pleca miniştri pentru că vrea preşedintele partidului să ajungă…”, a afirmat Ion Cristoiu.

Locul 3 – Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO

„Locul 3 domnul Mircea Geoană, v-am spus… pentru că are cea mai înaltă funcţie deţinută de un român în istoria modernă”, a spus Ion Cristoiu.

Locul 2 – Viorica Dăncilă, premierul României, liderul PSD

„Şi pentru că a reabilitat PSD, locul 2 este Viorica Dăncilă care aşa, mai ţineţi minte, cu taca-taca începe să facă, cu paşi mici, ea acuma toată vara aşa cum a sfătuit-o simpatia dumneavoastră Traian Băsescu, va fi numai în ţară, va lua fiecare … toate filialele şi probabil că mai mult ca sigur pe 3 va fi desemnată candidat”, a susţinut Ion Cristoiu.

Locul 1- Gabriela Firea, primarul general al Capitalei şi vicepreşedinte al PSD

„Este Gabriela Firea care e pe locul unu, noi trebuie să spunem acest clasament este al spectacolelor mediatice, nu spunem că cine e pe locul e apreciat faţă de ăla. Ea este vedeta, a venit de la tratament şi acum e prezentă în primul rând, a dus o contribuţie uriaşă pentru Dăncilă scoţându-l din joc pe domnul Tăriceanu care era, nu putea să fie candidatul PSD. (…) Ar trebui să îi mulţumească doamna Dăncilă pentru că i-a deschis drumul, poate să îi ofere dacă să fiu răutăcios, o rectificare bugetară de care Gabriela Firea are nevoie că altfel dă faliment Primăria”, a conchis Ion Cristoiu.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Halep se implică financiar în dezvoltarea tenisului românesc

Nationalul

Publicat

pe

„Este un proiect pe care îl avem împreună cu Federaţia. Ne-am gândit să mergem prin ţară, să alegem câţiva copilaşi pentru performanţă. Este important să-i descoperim şi să-i susţinem financiar. Tenisul nu este uşor de susţinut şi trebuie să-i ajutăm cât putem pe aceşti copilaşi”, a spus Simona Halep, la Constanţa.

În momentul de faţă, Simona sprijină o echipă feminină de hochei pe gheaţă, dar şi mai mulţi tineri tenismeni de la complexul lui Ion Ţiriac.

Halep va reveni în circuit pe 5 august, la Rogers Cup. În august, Simona va participa la turneele de la Cincinnati şi US Open.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro