O trecere în revistă a vizitei oficiale a președintelui Donald Trump în UK

0
410

Donald și Melania Trump se află într-o vizită de stat de trei zile în Regatul Unit. Dacă prima zi a fost dedicată întâlnirilor cu membrii Casei Regale Britanice, cea de-a doua s-a axat pe promovarea unor fețe politice din establishment-ul Regatului Unit.Totodată,evenimentul nu a trecut deloc neobservat, chiar fiind marcat de controverse, din moment ce sute de oameni au protestat pe străzile Londrei faţă de sosirea șefului de la Casa Albă.

De altfel, președintele SUA Donald Trump a fost invitatul de onoare la dineul de stat oferit în cinstea lui,de către Regina Elisabeta a II-a. Gazda a deschis evenimentul cu un discurs în care a vorbit despre prietenia de durată dintre Marea Britanie şi Statele Unite.

 Oricum, obiectivul principal al acestei vizite a fost atins.Relațiile diplomatice dintre aceste super-puteri mondiale au cunoscut încă un episod.
Aflat în vizită în Regatul Unit, președintele Statelor Unite, Donald Trump s-a întâlnit cu regina și cu viitorul rege. Cu această ocazie, domnia sa nu s-a ferit să spună câteva lucruri nu prea agreabile despre una dintre nurori și, pe durata întrevederilor a menținut la un nivel crescut confruntarea cu unii membri ai Partidului Laburist, mai precis cu primarul metropolei londoneze, Sadiq Khan.
Se explică și de ce Londra a fost un oraș plin de afişe și de alte manifestări de respingere a acestei vizite. Dar dincolo de aceste evenimente picante, marele obiectiv al acestei vizite a rămas acordul comercial sau un eventual acord comercial care să permită atenuarea acestui proces al Brexit-ului.După opinia majorității specialiștilor și analiștilor politici internaționali, Regatul Unit al Marii Britanii se apropie din ce în ce mai mult „de un acord necontrolat”, total impredictibil cu Uniunea Europeană.
Orice s-ar întâmpla după oficializarea Brexit-ului, se poate afirma că va fi întotdeauna mai puţin rău dacă Regatul Unit va putea să se bazeze pe un acord general satisfăcător cu Statele Unite.Numai că, în acest moment analiștii nu numai că nu sunt încă siguri cu privire la existenţa acestui acord, ci susțin că tipul de campanie pe care Trump îl face în favoarea lui Boris Johnson în calitate de candidat pentru a-i succeda Theresei May poate fi o modalitate de a condiționa opţiunile britanicilor prin legătura dintre cele două subiecte.
Cu alte cuvinte, Donald Trump ar putea fi mesagerul potrivit care va impune „trecerea” printr-un acord doar dacă politica internă britanică va merge în direcția dorită de către Casa Albă- și anume alegerea lui Johnson ca lider al conservatorilor și ca prim-ministru, cel puțin până la următoarele alegeri.
Printre altele, Donald Trump a avut grijă de a-i realiza campanie de imagine lui Nigel Farage, liderul Partidului Brexit – care tocmai a câștigat alegerile europene în Marea Britanie.Reamintesc faptul că liderul englez şi-a unit discursul și orientarea ideologică cu a italianului Matteo Salvini, unul dintre prietenii europeni ai lui Steve Bannon – fost consilier al lui Trump implicat într-un fel de cruciadă în favoarea extremei-drepte europene.
Unii comentatori politici autorizați au pomenit despre „o intervenție suplimentară în chestiuni care nu îl privesc”, așa cum a fost în mod rezonabil explicat în cuvintele primarului Sadiq Khan, care a comparat limbajul lui Trump „cu cel al fasciştilor din secolul XX”, insuficient reprezentaţi în Regatul Unit (în ciuda lui Oswald Mosley), dar destul de cunoscuţi în Italia.

Așa cum s-a întâmplat în vizita anterioară a lui Donald Trump în Regatul Unit,de data aceasta, relațiile diplomatice la cel mai înalt nivel au avut direcții clare, iar „vizita de lucru” este în continuare cel mai puternic semnal dat opiniei publice internaționale.
Între timp, în pofida faptului că seara de ieri a fost completată cu o întâlnire între oamenii de afaceri britanici și delegaţia omologilor lor americani care l-a însoțit pe Trump, până în prezent nu s-a dat publicității nimic și nu există niciun fel informaţie despre mult așteptatul acord dintre cele două părți care să treacă dincolo de… gradul posibilității.
Iar, ca amănunt „de culoare” se poate menționa celebrul balon al președintelui Donald Trump. Acesta a suscitat un interes maxim din partea tuturor.Retrospectiv, dacă ne amintitim de data trecută, mai precis de luna iulie a anului trecut, a existat „o senzație „-un balon care îl simboliza pe Donald Trump și pe care Muzeul Londrei dorea să-l cumpere.Acesta plutea pe cer.
Numai că, de data aceasta primarul Londrei a ales să joace un rol aproape decisiv, menit să „înroșeasca” „să incendieze” (la figurat) imaginația și umorile tururor de pe rețelele sociale, arunci când a lansat asemenea afirmații grave care s-au dovedit „distractive” vis a vis de acest subiect.

 Importante dispozitive de poliție și de securitate au asigurat ordinea publică și fost desfășurate încă de marți dimineață, din dorința de a-i ține departe pe protestatari care și-au dorit să demonstreze direct în afara locației din Downing Street și au mobilizat importante resurse din punct de vedere numeric.Organizatorii protestelor „Împotriva lui Trump” au mobilizat publicul pe toată durata zilei declarând că este de fapt  „un carnaval de rezistență”, cu demonstranți care s-au reunit în celebrul  Trafalgar Square de la ora 11.00 pentru a declara o „zonă liberă  fără Trump”.

 Conform informațiilor furnizate de către Casa Albă,guvernul american a cheltuit milioane de dolari pe apartamente de lux, vehicule cu șofer și generatoare de rezervă pentru vizita de stat a lui Donald Trump la Londra. Contractele plasate de departamentul de stat arată că contribuabilii americani au cheltuit 1.223.230 de dolari (aproximativ 965.921 £) pentru cazarea în regim VIP la hotelul InterContinental de la Park Lane din Mayfair, un hotel legat de membrii familiei regale din Qatar.
Sursa foto: https://amp.usatoday.com
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here