Centre comunitare româneşti în Diaspora, printre punctele enumerate

0
585

„Consider că primul scop a fost atins de a aduce lume în piaţă şi de a arăta că societatea civică este activă chiar dacă nu au existat manifestaţii de amploare. Îmi pare rău că nu am reuşit să strângem mai multe voci dispuse să vorbească într-un mod mai organizat şi să-şi prezinte doleanţele într-un mod în care să poată să fie ascultat, mai profesionist aşa cum am văzut eu că se face în Marea Britanie. Să nu mai fie doar un fel de ceaţă şi ca mişcările civice să se organizeze mai bine şi să-şi prezinte doleanţele. Cred că ar fi fost bine dacă Guvernul şi Parlamentul ar fi arătat mai multă deschidere şi ar fi vrut să implementeze câteva dintre punctele enumerate în următoarele săptămâni, luni. Nu există niciun semn în acest sens”, a declarat pentru MEDIAFAX, organizatorul protestului, Tommy Tomescu.

 

Grupul Diaspora Pentru România, în calitate de organizator oficial al protestului, a depus la Guvern revendicări după mitingul diin 10 august, printre acestea fiind organizarea de centre comunitare româneşti în Diaspora şi implementarea nunărului maxim de parlamentari de 300.

Orgnizatorii spun că au 75 de revendicări, incluzând:

• Finalizarea anchetelor şi judecarea violenţelor din 10 august 2018, timpul revoluţiei şi mineriadelor;
• Implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari şi a proporţionalităţii acestora;
• Implementarea punctului 8 de la Timişoara într-o formă legală şi actualizată;
• Reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităţilor;
• Centrele Comunitare Româneşti din diaspora;
• Modul de desfăşurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale şi discriminarea copiilor români din Austria;
• Demararea anchetei privind actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Mitingul a avut loc la un an distanţă faţă de manifestările violente din Piaţa Victoriei. Atunci, forţele de ordine au fost acuzate că au intervenit abuziv, fiind deschis ulterior un doar penal care vizează aceste fapte. Totodată, procurorii anchetează şi modul în care au reacţionat protestatarii, unii fiind acuzaţi de ultraj.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here