Cum se păstrează corect anvelopele?

0
164

De regulă, fiecare proprietar de automobil deține minimum 2 seturi de anvelope- de vară și de iarnă. În aceste condiții apare problema cum se păstrează corect anvelopele. În caz contrar anvelopele se deteriorează mai repede și vor fi necesare cheltuieli adiționale. Mai mult decât atât, setul de anvelope de vară poate fi deteriorat într-un sezon. Apropo, anvelopele nu pot fi păstrate doar în garaj, există organizații speciale care iau la păstrare seturi  de anvelope.

black convertible coupe parked near high-rise building

Dacă sunteți neinformat la capitolul păstrarea corectă a pneurilor, v-am pregătit un set de sfaturi:

 • Se recomandă păstrarea anvelopelor în spații cu temperatura între -30° C și +30° C, totuși, înainte de utilizare este necesară încălzirea pneurilor până la temperatura pozitivă;
 • Distanța minimă între anvelope și sursa directă de căldură este 1m;  
 • Se recomandă păstrarea oricărui tip de anvelope pe o suprafață dreaptă, fără colțuri ascuțite, precum paleți, rafturi sau podea;
 • Dacă lățimea anvelopei este mai mică de 205 mm, se permite depozitare în grămezi nu mai înalte de 2 m;
 • Pneurile cu lățimea de 215 mm și mai mult trebuie păstrate vertical.
 • Pneurile de dimensiuni mari pentru camioane se păstrează orizontal, cu presiunea internă de 80-100 kPa;
 • Anvelopele ținute la păstrare trebuie rotite periodic, cel puțin odată în 3 luni
 • Anvelopele trebuie menținute curate, fără elemente dure și pietre ;
 • Se acceptă păstrarea anvelopelor în aer liber, protejate de lumina solară și umiditate, pe o perioadă de maxim o lună. Este mai important ca anvelopele să fie protejate de lumina solară pentru că razele ultraviolete schimbă structura anvelopei, micșorează elasticitatea.

Atunci când anvelopele nu sunt utilizate este important să le protejați de deformare. Din acest motiv nu utilizați pentru depozitare spații strâmte și nu presați anvelopele cu alte obiecte mai mari. Păstrarea în permanență în poziție verticală a pneurilor, de asemenea, nu este indicată, deoarece se pot deforma,  iar recuperarea este parțială. 

Este intersiză amplasarea pneurilor în preajma dizolvanților și a altor produse chimice, care pot influența negativ anvelopele. Un efect negativ îl au și aparatele care produc emisii de ozon, precum transformatoarele și motoarele electrice. 

Reguli de păstrare a anvelopelor de iarnă: 

 • asigurați-vă că marcați anvelopele de iarnă în ceea ce privește poziția lor pe mașină (față stânga, spate dreapta și așa mai departe), după sezonul de vară, la instalare, schimbați-le pentru a distribui uniform uzura;
 • Înainte de depozitare este obligatoriu spălarea pneurilor cu apă, eliminarea pietricelelor de pe suprafața de rulare.
 • Dacă intenționați să păstrați pneurile pe discuri, atunci depozitați-le în poziție orizontală. Dacă demontați discurile atunci nu le agățați, așezați-le pe un raft. 
 • Periodic schimbați-le poziția, rotindu-le la 20 de grade.

Păstrarea pneurilor de vară nu se diferențiază considerabil față a celor de iarnă. Și în cazul acestora, curățarea este cel mai important pas. Anvelopele se pot păstra împreună cu discul, în poziție orizontală. Poziția acestora trebuie schimbată odată la 2-3 săptămâni.

Poziția verticală este cea mai recomandată pentru păstrarea anvelopelor de vară.

Cele mai potrivite locuri sunt pe podea, pe rafturi sau pe paleți. Unica condiție este o suprafață dreaptă, fără colțuri ascuțite.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here