MAE a transmis către AEP o listă suplimentară de 270 de secţii de votare în străinătate

0
148

„Astfel, până în prezent, MAE a propus un număr de 714 secţii de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spaţii adecvate şi pentru obţinerea acordului statului de reşedinţă sau a autorităţilor locale. Pe baza dialogului cu şefii de misiuni, MAE estimează că la alegerile pentru Preşedintele României din luna noiembrie vor fi înfiinţate peste 800 de secţii de votare în străinătate”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franţa (48), SUA (38), Republica Moldova (36),
Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8).

MAE reaminteşte că termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea către AEP a propunerilor de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie, potrivit sursei citate.

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, MAE are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate.

Astfel, MAE transmite eşalonat propuneri pentru înfiinţarea secţiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secţiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

Campania electorală pentru prezidenţiale a început sâmbătă, 12 octombrie şi se încheie pe 9 noiembrie.

Românii din străinătate pot vota şi prin corespondenţă. Pentru această procedură s-au înregistrat 41.003 alegători, iar 38.944 s-au preînregistrat pentru votul la secţiile din afara graniţelor României.
Votul la secţiile din străinătate se desfăşoară pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării.

Prin urmare, la primul tur de scrutin românii din diaspora vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here