Videoclipurile deepfake, noul pericol din mediul online

0
164

Videoclipurile deepfake sunt cele genetare de inteligenţele artificiale. 

Videoclipurile de tip deepfake sunt din ce în ce mai uşor de produs şi din ce în ce mai greu de detectat, avertizează experţii.

Aşa cum videoclipurile fake sunt folosite la nivel global în scopul dezinformării şi al manipulării, aşa şi videoclipurile de tip deepfake pot fi folosite în aceleaşi scopuri.

Un specialist de la Centre for Data Innovation, Eline Cheviot, a mărturisit că există un mare dezechilibru între tehnologiile de producere a videoclipurile deepfake şi cele de detectare a acestora, cele din urmă fiind mult mai puţin dezvoltate.

De asemenea, aceasta trage un semnal de alarmă întrucât oamenii nu mai pot face diferenţa între deepfake şi realitate, astfel încât fake news-urile devin o adevărată armă.

„Pe măsură ce acest tip de videoclipurile devine mai bun, este din ce în ce mai greu de detectat dacă un videoclip este real sau nu. Poţi face o analiză a statisticilor, dar durează, de exemplu, pot trece chiar şi 24 de ore până când îţi dai seama că videoclipul este unul fals şi, între timp, poate deveni deja viral pe internet”, a menţionat aceasta.

Un antreprenor în domeniul tehnologiei, Fernando Bruccoleri, a menţionat faptul că şi platformele online trebuie să îi ajute pe oameni să îşi dea seama dacă un videoclip este real sau nu, relatează Daily Star.

Totuşi, se pare că în prezent, videoclipurile de tip deepfake sunt folosite mai ales în industria filmelor pentru adulţi. 

Foto: Captură

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here