Actuala formă de calcul propusă de Guvern va duce la îngheţarea salariului minim

0
128

„Patronatele susţin în cea mai mare parte propunerea noastră. În ceea ce priveşte sindicatele, acestea au venit cu nişte propuneri pe care le analizăm, dar ele vor sta mai degrabă la baza discuţiilor ulterioare pe care le vom avea în cursul anuluu viitor pentru a defini mecanismul legal prin care se va stabili creşterea salariului minim. Am reţinut dorinţa unora de a ne baza pe prognoze pe anul care urmează. Sigur că de multe ori prognozele, vă dau un exemplu, bugetul pe 2019 a fost construit pe prognoza de creştere economică de 5,5% şi în realitate, creşterea pe 2019 probabil va fi de 4%”, a spus Ludovic Orban, în faţa sediului BNR.

Preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hosu a afirmat, marţi, că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la îngheţarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta ca din 2020, salariul minim garantat brut să fie de 2260 de lei.

Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie, creşterea fiind aceeaşi în toate, de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecţie.

 

Liderul Cartel Alfa: Actuala formă de calcul propusă de Guvern va duce la îngheţarea salariului minim

Preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hosu a afirmat, marţi, că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la îngheţarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta ca din 2020, salariul minim garantat brut să fie de 2.260 de lei.

„Mecanismul de calculare îl discutăm. Probabil că mai există şi alţi parametrii care pot să fie introduşi şi care să îmbunătăţească mecanismul de stabilire al salariului minim, dar mă reîntorc că astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, 1 ianuarie. Vă propunem să ne întoarcem la ceea ce este relativ acceptat de către partenerii sociali şi predictibil pentru că a fost anunţat din septembrie, pentru ca de la 1 ianuaie 2020 salariul minim garantat în plată brut să fie de 2.260 de lei”, i-a transmis preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hosu premierului Ludovic Orban.

Hosu a precizat că deşi obiectivele măsurii propuse de Guvern sunt unele bune, formula de calcul va duce la îngheţarea salariului minim brut.

„Deşi obiectivele măsurii, pe care le susţinem, sunt măsuri foarte bune, în sensul încare spuneţi, creearea unui mecanism obiectiv şi predictibil de calcul al salariului minim brut, îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri reduse şi nu în ultimul rând sprijinirea angajaţilor din întreprinderile care au sub 21 de angajaţi şi care nu beneficiază de un contract colectiv de muncă.(…) Formula dumneavoastră pentru că nu este legată de fondul de investiţii sau stimularea fondului de investiţii, dă o curbură aplatizată. Deci ea are ca măsură efectivă, că într-o anumită perioadă de timp îngheaţă salariul minim în România, pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri scăzute, nu este luat în considerare”, a mai precizat Bogdan Hosu.

Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie, creşterea fiind aceeaşi în toate, de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecţie.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here