Un deputat a depus un proiect care propune ca 17 noiembrie să fie „Ziua naţională a copilului prematur în România”

0
169

„Ziua naţională a copilului prematur din România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri”, potrivit iniţiativei legislative a deputatului PSD.

În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va prezenta comisiilor de sănătate reunite ale Parlamentului un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu, mai prevede proiectul de lege.

Cristina Dinu argumentează că în România numărul copiilor prematuri înregistraţi este de 2,4 ori mai mare faţă de media europeană.

„Fenomenul naşterilor premature plasează România pe ultimul loc în clasamentul ţărilor europene, numărul copiilor prematuri înregistraţi fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană. Mortalitatea infantilă şi-a menţinut tendinţa descendentă până la minima de 9,0 decese născuţi-vii în 2012. Riscul de deces este mai mare în mediul rural (> 50%) decât în mediul urban şi diferă între judeţe (valori maxime în Tulcea-15,2 şi Mehedinţi- 16)”, arată deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului.

Ea vorbeşte şi despre naşterile premature a căror pondere este aproximativ 9%, cu mult peste media europeană.

„Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viaţă (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistenţă medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condiţiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) şi patologiile congenitale (cca. 25%). Ponderea de circa 9% a naşterilor premature/greutate mică la naştere este mult peste media europeană. De altfel, greutatea medie la naştere este cu circa 200 gr. mai mică decât în ţările Europei de Vest”, potrivit sursei citate.

Dinu mai susţine că iniţiativa legislativă vrea să atragă atenţia asupra importanţei unei activităţi coodonate a factorilor decizionali ai statului român în ceea ce priveşte copii născuţi prematur.

„Totodată, în subsidiar, iniţiativa legislativă doreşte creionarea unui cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să poată informa anual Parlamentul despre situaţia copiilor prematuri, precum şi progresele înregistrate în domeniu. Prezenta propunere legislativă nu implică impact bugetar din partea statului”, conchide iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă este semnată de alţi 30 de parlamentari, majoritatea de la PSD, şi a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here