Un milion de tone de grâu importate de Iran. Planul este de achiziţie a trei milioane de tone până în vara lui 2020

0
508

Acestea au precizat că lista ţărilor de provenienţă a materiei prime include Rusia, respectiv anumite state ale blocului comunitar (UE28), fiind vehiculat şi numele Germaniei.

Două vapoare tip Panamax încărcate cu grâu din Rusia pleacă zilele acestea dintr-un mare port al acestei ţări cu destinaţia Iran, au mai precizat aceleaşi surse.

Iranul plănuieşte să importe trei milioane de tone de grâu până în primăvara lui 2020, a anunţat un oficial al Federaţiei Asociaţiilor din Industria Alimentară.

Teheranul a parafat două memorandumuri de înţelegere cu Rusia şi Kazahstan pentru importuri temporare de grâu, potrivit declaraţiilor adjunctului ministrului Agriculturii, Ali Akbar Mehrfad, făcute luna trecută pentru agenţia IRNA.

„Va trebui să vedem cât grâu va ajunge să fie livrat, în condiţiile în care finanţarea schimburilor comerciale cu Iranul este în continuare dificilă”, a precizat pentru Reuters un trader din piaţă.

Aflat sub umbrela sancţiunilor SUA din cauza programul său nuclear, Iranul a fost blocat de sistemul financiar internaţional. Alimentele, nutreţurile, medicamentele şi ale mărfuri care intră sub incidenţa transporturilor umanitare fac excepţie.

Cu toate acestea, măsurile SUA care vizează de la comerţul cu petrol la transporturi şi la activităţi financiare au determinat anumite bănci să nu intre în afaceri cu părţi iraniene, chiar şi atunci când vine vorba de cele de ordin umanitar, cum este şi cazul transporturilor de alimente.

În luna octombrie a anului în curs, mai bine de 20 de vapoare care transportau în jur de un milion de tone de cereale erau blocate în afare porturilor iraniene, ca urmare a sancţiunilor SUA care au generat probleme cu plăţile şi au stopat eforturile republicii islamice să importe bunuri vitale.

Se pare totuşi că în ultimele achiziţii ale Teheranului, multinaţionalele care activează în sectorul cerealelor nu au fost implicate. Doi traderi cu susţinere din Orientul Mijlociu şi o casă de trading din Asia par să stea în spatele afacerii.

„Mă aştept ca milionul de tone de grâu să fie furnizate de Rusia şi de alte ţări din zona Mării Negre”, a declarat un trader pentru Reuters. „Aproximativ 100.000 de tone, probabil furnizate de Germania, ar putea avea ca destinaţie Iranul, dacă se rezolvă problema plăţilor. Pe de altă parte, cu grâul din Rusia sunt probleme generate de atacul de insecte care au deteriorat boabele”.

Potrivit informaţiilor din piaţă, marea majoritate a cantităţii de grâu ar fi fost contractată prin Corporaţia de Achiziţii Guvernamentale a Iranului (GTC), o agenţie de stat a Teheranului, iar restul prin achiziţii private care vor fi livrate prin Marea Caspică.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here