Asasinarea lui Qasem Soleimani | Cine este noul lider al Forţei Quds

0
196

„După martiriul gloriosului general Qasem Soleimani, îl numesc pe generalul de brigadă Esmail Ghaani drept comandant al Forţei Al-Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Ordinele pentru Forţa Al-Quds rămân exact aceleaşi ca şi sub conducerea martirului Soleimani”, a comunicat ayatollahul Ali Khamenei.

Ghaani a fost descris de Khamenei drept „unul dintre cei mai decoraţi comandanţi” ai Gardienilor Revoluţiei în timpul războiului între Iran şi Irak din perioada 1980-1988. Generalul a fost timp de două decenii adjunctul lui Soleimani, liderul Forţei Quds.

În 2017, Ghaani a susţinut că SUA au încercat şi nu au reuşit să distrugă Iranul, acuzând Washingtonul că a creat grupările teroriste al-Qaeda şi Stat Islamic – o teorie a conspiraţiei deseori vehiculată de unii oficiali iranieni.

Armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în oraşul irakian Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Trump: Scopul eliminării lui Soleimani a fost de a „opri un război, nu de a porni unul”

Preşedintele Donald Trump a declarat că SUA l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani, liderul Forţei Quds, pentru „opri un război, nu pentru a porni unul”, relatează site-ul cotidianului The Times of Israel.

„Am luat măsuri pentru a opri un război. Nu am acţiona pentru a porni un război”, a spus liderul american, adăugând: „Nu încercăm să răsturnăm regimul”.

„Armata Statelor Unite a executat un atac de o precizie impecabilă care a ucis teroristul numărul unu în lume, Qassem Soleimani”, a afirmat Trump în cursul unei conferinţe de presă.

„Soleimani a plănuia atacuri iminente şi sinistre asupra diplomaţilor şi personalului militar american, dar l-am depistat şi l-am eliminat”, a subliniat Trump, adăugând că „regimul de teroare” a lui Soleimani a luat sfârşit.

Soleimani a condus operaţiunile Iranului în Orientul Mijlociu ca lider al Forţei Quds, iar oficialii de la Teheran au promis să răzbune moartea generalului.

Eliminarea lui Soleimani reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre Iran şi SUA.

Germania anunţă că SUA şi aliaţii săi suspendă pregătirea forţelor militare irakiene

Statele Unite şi aliaţii săi au suspendat pregătirea forţelor irakiene din cauza ameninţării crescute cu care se confruntă, după ce în urma unui atac aerian american din Bagdad a fost ucis vineri un general iranian de rang înalt, a anunţat armata germană într-o scrisoare, potrivit Reuters.

În scrisoarea către parlamentarii germani, un ofiţer superior german a prezentat că generalul american Pat White a decis să crească în continuare nivelul de protecţie pentru forţele detaşate în Irak în cadrul Operaţiunea de Rezolvare Inerentă (OIR), pe care o comandă.

„Astfel, pregătirea pentru securitatea irakiană şi forţele armate din Irak este suspendată temporar”, le-a scris generalul german Erich Pfeffer membrilor comisiilor de apărare şi relaţii externe din Bundestag în scrisoarea din 3 ianuarie.

„Directiva este obligatorie pentru toate ţările partenere implicate în OIR din taberele de instruire din Irak”, a adăugat el.

Germania are în jur de 120 de militari detaşaţi în Irak în cadrul Operaţiunii de Rezolvare Inerentă a SUA.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here