Mărirea pensiilor nu are soluție financiară și economică în viziunea guvernatorului BNR Mugur Isărescu

0
245

Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu a afirmat că politicienii trebuie să fie foarte atenţi la majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, în condiţiile unei creşteri economice de numai 4%, dacă „nu vrem să rătăcim vreo 40 de ani printr-un deşert financiar”.

Din moment ce punctul de pensie -principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, îngrijorările guvernatorului BNR par plauzibile. În condițiile în care urmează să se majoreze din luna septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 lei, declarația tranșantă sună aproape sentențios- „Nu avem soluție financiară și economică. Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%.”

Într-o intervenție, citat oficial de agenția Agerpres guvernatorul Băncii Naționale a României s-a declarat îngrijorat de situația socio-politică existentă, mărturisind că există nenumărate semne de întrebări și temeri ce pot declanșa „o rătăcire într-un deșert financiar.”

„Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. Păi da legea e mare şi lată, are atâtea prevederi. Hai să fim serioşi cu cifrele. Nu pot să vă dau acum un răspuns pentru că nu am un răspuns. Aici nu este decât soluţie politică. Deci nu avem soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu ceva marginal, e jumătate din populaţia activă a ţării. Deci câtă filosofie trebuie să faci aici? Într-adevăr soluţia este dificilă, dar e politică şi socială”, a declarat Mugur Isărescu.

De asemenea, în ceea ce priveşte dacă sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor, guvernatorul BNR a spus că răspunsul său este unul simplu: „nu sunt bani din moment ce România are deficit şi nu surplus bugetar”.

Pe data de 27 noiembrie 2019 economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR) Valentin Lazea susţinea că amânarea majorării punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1.775 lei este singura măsură capabilă să aducă deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%.

 Lazea a subliniat atunci că în urma creşterii punctului de pensie la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019 a rezultat un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde de lei sau 0,3% din PIB pentru ultimele patru luni din 2019 şi de 10 miliarde de lei pentru 2020 sau 0,9% din PIB. În opinia sa, majorarea punctului de pensie la 1.775 de lei, cu 40%, va avea ca efect un deficit suplimentar de 10,6 miliarde de lei sau 0,96% din PIB în cele patru luni ale anului 2020, respectiv 31,8 miliarde de lei sau 2,7% din PIB pentru întreg anul 2021. Astfel, în loc de un deficit de 3% din PIB, vom avea doar ca efect al Legii pensiilor deficite de 4,5% din PIB în 2020 şi 5,7% din PIB în 2021.
Cu alte cuvinte, sistemul de pensii este unul volatil, aglat practic în pericol. Avertismentul vine de la Mugur Isărescu care nu ne îndeamnă să economisim mai mult, dar acuză factorul politic și promisiunile electorale ale acestui establishment.
Legea pensiilor a avut un impact de 8,4 miliarde de lei în 2019, în condițiile în care pensiile au fost majorate în luna septembrie. La aceste cheltuieli se adaugă alte aproape 25 de miliarde de lei în 2020, urmând ca impactul să ajungă la 81 de miliarde de lei în 2022. Asta înseamnă 3,7 la sută din PIB în 2022 doar ca influență a Legii pensiilor.
Reamintesc faptul că numărul populației rezidente (stabile) la o dată determinată, este calculat conform metodologiei și reglementarilor internaționale în domeniu și cuprinde totalitatea persoanelor care au reședința obișnuită in Romania, pentru o perioada de cel puțin 12 luni.
Sursa foto: https://google.com
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactorul -șef al platformei media independente Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here