Amendă ASTRONOMICĂ pentru părinţii care refuză vaccinarea. Legea ar putea intra în vigoare din februarie

0
411

Proiectul de lege care se află pe masa deputaţilor prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Actul legislativ mai menţionează şi despre sancţionarea părinţilor care refuză să participe la acţiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacţie adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranţa copilului va fi atestată printr-un certificat, scrie Digi24.

Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinaţi ar putea să nu mai fie acceptaţi la grădiniţe sau la şcoli. Unităţile de învăţământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatita B.

Proiectul de lege prevede şi obligativităţile pe care le au autorităţile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.

Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul doreşte un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here