Calendar creștin-ortodox 14 februarie 2020. E sărbătorit Sfântul Valentin, considerat patronul spiritual al îndrăgostiților

0
97

An de an, pe data de 14 februarie, unele biserici, culte și organizații creștine îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, care este considerat patronul spiritual al îndrăgostiților. În aceeaşi zi se serbează și „Valentine’s Day” (Ziua Îndrăgostiţilor).

Totuși, în tradiția creștină, există mai mulți sfinți cu numele de Valentin, unii dintre aceștia fiind martirizați în aceeași zi, dar în zone diferite ale lumii. În acest contez, lumea se întreabă care dintre ei e sărbătorit pe 14 februarie.

Cel mai vechi Valentin ar fi un teolog gnostic de origine egipteană care și-a propovăduit dogma în Orient și la Roma. Ereziile propovăduite de el la momentul respectiv au fost combătute de Tertulian și Sf. Irineu. În epoca modernă, el este sărbătorit la 14 februarie și este considerat patronul îndrăgostiților.

Un al doilea Valentin pretendent la patronajul spiritual al „Zilei Îndrăgostiților” este un preot care apoi a devenit episcop de Terni. A fost martirizat în anul 180 d. Hr., în perioada persecuțiilor împăratului Aurelian. Moaștele sale sunt venerate și astăzi la Biserica Sf. Valentin din Terni, în Italia.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Romă, la vârsta de aproximativ o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoală populației din Terni.

Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv și Apolonie, au fost și ei uciși împreună cu Sfântul Valentin, în anul 273.

Bucăti din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din București, fiind primite în dar de la Episcopia din Terni, în anul 2005.

Un alt preot creștin, tot pe nume Valentin, a viețuit în timpul împăratului român Claudius al II-lea care era, la acea vreme, în plină campanie de război.

La un moment dar, împăratul s-a confruntat cu o problemă gravă pentru acea vreme: Tinerii nu se mai înrolau în campaniile militare pentru că nu voiau să își părăsească prietenele și soțiile. Din acest motiv, împăratul ar fi interzis logodnele și nunțile în Roma.

Valentin, preotul, neputând răbda păgubirea sufletească a tinerilor, pentru că majoritatea căzuseră pradă păcatului, dedându-se la desfrâu, a început să cunune, în secret, cuplurile de tineri ce apelau la el. Când împăratul Claudius a aflat că preotul Valentin a nesocotit hotărârea să, l-a întemnițat pe părinte, care a și murit ca martir, în închisoare.

Sursa & foto: crestinortodox.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here