Actualitate
Cine a fost „craiul cel nebun” al Transilvaniei. Gabor Bathory, principele care i-a înfiorat pe români

Istoricii i-au conturat o imagine sumbră principelui Gabor Bathory (1589 – 1613), unul dintre cei mai controversați domnitori ai Transilvaniei medievale, rămas în istorie drept „Craiul cel nebun”, din cauza cruzimii sale.
Gabor Bathory. Gravuri. Sursa: Wikipedia.
Gabor Bathory a fost descris ca un adevărat tiran, impunător, dar cu un temperament violent.
Sprijinit de otomani, ca numeroși principi transilvani și domnitori ai Munteniei și Moldovei, Bathory a urcat pe tronul Transilvaniei în 1608, la vârsta de 20 de ani, într-o epocă tulbure, care a urmat uneia dintre cele mai cumplite perioade din istoria țării.
„În anul 1608, rănile politice ale țării nu numai că s-au vindecat, dar după atâta mizerie, umilință și nevoie, a apărut puțină pace și bunăstare. Era și timpul, după zece ani tulburi, de revolte și distrugeri nemaiauzite, de invazii ale haiducilor și turcilor, de jafuri ale valonilor și tătarilor, de pârjolirile făcute de români, iar calamități naturale, distrugerile și epuizarea populației au provocat o foamete atât de mare încât unii oameni nenorociți și-au întreținut viața nefericită cu carne de om. Nici anul 1608 nu a fost scutit de calamități, pentru că a fost pricinuit de o molimă, dar anul acesta a alinat altfel mizeriile celor dinainte”, informa istoricul Szilágyi Sándor (1827-1899), într-un volum dedicat vieții principelui.
Principele transilvan a râvnit la tronul Moldovei și Munteniei
Domnia sa a fost scurtă, de doar cinci ani, și marcată de conflicte. Castelul său din Ecsed devenise însă o oază a plăcerilor, plină de fast, iar petrecerile păreau nesfârșite.
În centrul lor, tânărul principe era admirat pentru frumusețea sa și pentru demonstrațiile sale de forță. Se spunea că putea să îndoaie cu mâinile goale potcoavele cailor.
„Pe lângă aventurile sale amoroase, băutul excesiv al lui Bathory a fost și o acuzație des citată. Trebuie să fi fost un admirator atât de mare al lui Bachus, încât până și contemporanii săi s-au simțit jigniți. Sărbătorile erau frecvente în acea vreme, chiar și domnii beau vin din oale nesmălțuite, beau câte trei sau patru căni, iar curtea domnească se deosebea doar prin faptul că aici se găseau mai multe cupe, împodobite cu reliefuri din argint și aur”, arăta istoricul Szilágyi Sándor.
La una dintre petreceri, susțineau cronicarii, le-ar fi spus supușilor săi că Ardealul nu îi este de ajuns, pentru a se bucura de plăcerile vieții, iar pentru a mânca și a petrece va trebui să găsească o altă țară pe care să o stăpânească. A încercat să supună Moldova și Muntenia, însă acțiunile sale i-au adus sfârșitul.
În ultimele zile ale anului 1610, în fruntea unei armate de câteva mii de oameni, mulți mercenari, a trecut Carpații și a intrat în Muntenia, unde a jefuit așezările și mănăstirile țării. Voievodul Radu Șerban a reușit să fugă din calea lui Bathory cu o parte din averea strânsă în cei nouă ani de domnie, însă mama sa a fost capturată de trupele lui Bathory.
„Mama domnitorului muntean şi o parte din bogăţii au căzut însă în mâinile năvălitorilor. A fost groază şi prăpăd deoarece oamenii fuseseră surprinşi în sate de sărbători. Nu au putut fugi după obicei, în codrii, mai ales că era iarnă grea”, arăta istoricul Constantin N. Giurescu.
Armatele lui Gabor Bathory au intrat în Târgovişte la 26 ianuarie 1611, iar acesta s-a văzut cuceritor, fără prea mari eforturi, al Munteniei. S-a autoproclamat „principe, din mila lui Dumnezeu, al Transilvaniei şi Valahiei Transalpine”.
În următoarele zile, oștile sale au jefuit averile ascunse în mănăstiri, lucru obișnuit, arată istoricii, pentru acea perioadă, în care prăzile din bătălii reprezentau sursa de plată a ostașilor.
„Câte ticăloşii şi vărsări de sânge şi profanări de biserici şi jafuri de mănăstiri s-au făcut nu se pot spune cu de-amănuntul, multe fiind şi mai presus de orice măsură. Prădau, ardeau, chinuiau, puneau cărbuni pe pântecele oamenilor şi-i înăduşeau în fum şi de oţeturi foarte acre. Scoteau ochii, tăiau mâinile, jupuiau pieile de pe genunchi, până la oase şi spânzurau oamenii de muşchi. Iar capetele altora legându-le cu funia şi căsnindu-i le scoteau ochii”, relata călugărul medieval Matei al Mirenilor, citat de istoricul Nicolae Iorga, în 1900.
Numeroși preoți au căzut victime principelui transilvan, iar mănăstirile în care viețuiau au fost devastate. Mormintele au fost jefuite, iar marile comori ascunse sub o cupolă în Mănăstirea Curtea de Argeș au fost găsite și prădate de oastea lui Bathory.
Nici femeile nu scăpau de furia oștilor sale.
„Căci nu numai că ruşinau fetele şi femeile frumoase ci şi pe babele cele bătrâne şi pe acelea înaintate în zile le ruşinau, grămădindu-şi pe capete focul cel nestins”, relata călugărul Matei.
Domnia sa în Muntenia a fost de scurtă durată. Otomanii au refuzat să îl sprijine, iar voievozii Moldovei și Munteniei s-au aliat și au reușit, în luna martie, să îl alunge din țară, după o luptă crâncenă purtată în apropierea Brașovului.
Gabor Bathory a mai domnit doi ani, în Transilvania, până în 1613, când a fost forțat să abdice, iar locul său la conducerea țării a fost luat de principele Gabor Bethlen, sprijinit de turci.
Ucis de proprii soldați
Încercarea sa de a-și recupera tronul i-a adus moartea. În timp ce Bethlen era înscăunat ca principe al Transilvaniei, la Alba Iulia, rivalul său a fost ucis, lângă Oradea, într-o ambuscadă, chiar de proprii săi soldaţi. Unii autori arătau că trupul său a fost lăsat să zacă neîngropat pentru mult timp, în Nyírbátor (Ungaria).
Cei care au conspirat la asasinarea sa au fost pedepsiți cu moartea, de noul principe, fost apropiat și rudă a lui Gabor Bathory.
„Gabor Bethlen a convocat un parlament la Mediaș pe 23 februarie 1614. Ucigașii lui Báthory, Szilasi, Nadányi și Zámbó, au apărut aici pe 4 martie, îmbrăcați în haine de lux, cu pene mari și cu capul sus, în speranța că vor fi răsplătiți. Înainte de întâlnire, Szilasi s-a plâns că el și tovarășii săi au fost abuzați de soldații pe drum, iar apoi a declarat că speră că vor fi o recompensați. Adunarea a protestat cu voce tare împotriva acestei insolențe. Judecătorul regal al Sibiului a cerut să fie aduși în fața tribunalului. Oamenii i-au judecat, însă, înainte ca acest lucru să se întâmple. Au fost urmăriți de gloate și s-au refugiat într-un turn. Mulțimea a asaltat turnul și toți trei au fost aruncați pe fereastră”, arăta istoricul Szilágyi Sándor (1827-1899), într-un volum dedicat vieții principelui.
Un alt participant la complot s-a refugiat în cetatea Făgărașului, dar a sfârșit spânzurat în piața publică.
Istoricul Constantin Giurescu arăta că ambiția sa nemărginită și firea violentă a principelul Bathory i-au adus numeroși dușmani, făcându-l să își piardă în cele din urmă domnia și viața.
Unii cronicari turci ai vremii i-au atribuit porecla de „craiul cel nebun” (Deli Kiral), din cauza cruzimii pe care acesta o arăta.
„Fiind un nebun cu apucături câineşti, el ataca avuţiile şi familiile beilor şi notabililor din Ardeal. Pe unii dintre cei care i se opuneau îi ucidea, pe alţii îi exila”, afirma cronicarul otoman Kiatip Celebi, la începutul secolului al XVII.
Și alți cronicari îl descriau într-un mod asemănător.
„Iar el, afurisitul de Bathory Gabor, s-a ridicat la atâta înălţime prea mare a furiei sau mai curând a nebuniei celei mai cu vârf, încât gonind şi tăind cu suliţa, de călare câinii se făcea de râsul tuturora. Căci un om cu minte şi pus să domnească peste popoare trage cu suliţa în câini când merge pe drum?”, scria Matei al Mirenilor, citat de istoricul Nicolae Iorga în „Analele Academiei Române” (1900).
Unii istorici ungari aminteau că acțiunile principelui Gabor Bathory au fost privite părtinitor și că a fost găsit responsabil pentru orice, chiar și atunci când a fost victima comploturilor care au dus la răsturnarea lui de la domnie.
„Istoriografia contemporană ne-a lăsat două imagini diferite ale lui Bathory. Una dintre ele dă impresia unui tiran poftitor, fără minte, în care nu exista nici măcar un sentiment uman. A fost pictată de oameni care și-au ascuțit pensulele în otrava urii, căutând prin aceasta compensarea suferințelor și rănilor, găsindu-l vinovat chiar pentru calamități naturale. Cei care stau de cealaltă parte îl văd ca pe un domn pașnic și plin de har, care avea o inimă curajoasă, mare generozitate și har”, îl descria istoricul Szilágyi Sándor (1827-1899), în volumul dedicat vieții principelui.
După moartea principelui Gabor Bathory, sora sa, Anna Bathory, a fost acuzată de vrăjitorie și adulter, și întemnițată de Gabor Bethlen.
Actualitate
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă
„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.
Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.
Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.
Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.
„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.
În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.
De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.
Actualitate
Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie, că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.
Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva
„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.
Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.
Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.
Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.
În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.
Actualitate
Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii și aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea emoțională. Un act care nu costă nimic, doar un strop de bunăvoință, dar care poate alina suflete, reduce stresul și întări legăturile dintre noi.
Puterea nebănuită a îmbrățișărilor opt secunde până la fericire Colaj
Într-o lume din ce în ce mai grăbită și digitalizată, îmbrățișările rămân un limbaj universal al afecțiunii, un refugiu autentic de confort și siguranță. Specialiștii ne încurajează să profităm de această perioadă pentru a oferi și primi îmbrățișări, pentru că doar opt secunde pot schimba complet ziua și, poate, chiar viața!
„Organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima, toate au nevoie de îmbrățișări”
Psihiatrul Marian Rojas Estapé, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul psihologiei și neuroștiinței, subliniază puterea unui gest simplu, dar extrem de benefic, atât pentru exprimarea iubirii, cât și pentru sănătatea noastră emoțională și fizică.
Potrivit acesteia, îmbrățișările nu sunt doar un semn de afecțiune, ci aduc și beneficii importante la nivel biologic și psihologic.
„Expertul în neuroștiință Paul Zack, care cunoaște cel mai bine oxitocina, recomandă ca fiecare dintre noi să ne îmbrățișăm de cel puțin opt ori pe zi”, explică Marian Rojas Estapé.
Marian Rojas Estape cunoscut psihiatru-cercetări în psihologie și neuroștiințe Sursă marianrojas-com
Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, este esențială pentru schimbarea stării de spirit, pentru crearea sentimentelor de bine, conexiune și siguranță emoțională. După ce a studiat această substanță, psihiatrul subliniază că „trebuie să recăpătăm acest obicei ori de câte ori avem ocazia”, pentru că „organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima… toate au nevoie de aceste îmbrățișări”.
„Hormonul legăturilor” și al „oamenilor – vitamină”
Într-o lume cu un ritm tot mai alert și plină de tensiuni, îmbrățișările pot deveni un remediu natural pentru stres și anxietate, explică specialista. În plus, „de fiecare dată când primim o îmbrățișare, oxitocina este eliberată, creând o stare de bine, pace interioară, serenitate, fericire și echilibru”, iar acest gest ne ajută să „ieșim din momentele dificile ale zilei”.
Pentru a beneficia la maximum de aceste efecte, psihiatrul recomandă ca îmbrățișările să dureze cel puțin 8 secunde. La acest interval de timp, gestul simplu „eliberează oxitocina, hormonul iubirii și al conexiunii, reduce stresul și anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, întărește relațiile emoționale și sporește sentimentul de siguranță și bunăstare emoțională”
Conform Marianei Rojas, îmbrățișările prelungite ajută la scăderea nivelului de cortizol – hormonul stresului – contribuind astfel la o mai bună reglementare emoțională. Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul legăturilor”, este, de asemenea, numită „hormonul oamenilor-vitamina” de specialistă, care subliniază importanța prezenței celor dragi alături.
Îmbrățișările de 8 secunde – cheia către echilibru emoțional
Într-o perioadă în care cortizolul este încă prezent în cantități mari și fricile ne domină, Rojas Estapé ne încurajează să stimulăm oxitocina prin contactul uman. Îmbrățișările zilnice nu ne costă nimic; doar 8 secunde pot transforma complet percepția noastră într-o clipă.
Astfel, Marian Rojas ne îndeamnă să „revenim cât mai repede la revoluția îmbrățișărilor”, să ne îmbrățișăm din nou, să ne privim în ochi și să zâmbim din nou.
Ce moment mai potrivit pentru a începe decât Luna Iubirii? Adoptarea acestei practici zilnice este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, de a ne îngriji sănătatea mentală, emoțională și fizică. Așadar, astăzi, nu ezita să oferi o îmbrățișare de 8 secunde și să o transformi într-un obicei zilnic.
-
Actualitateacum 2 zile
Tendințele SEO în 2025: Ce trebuie să știe orice afacere din România ca să domine Google
-
Actualitateacum 3 zile
Problema neașteptată cu care au de-a face turiștii pe o cunoscută platformă online. „Din picior se poate da, dacă se așează o muscă și ne gâdilă?”
-
Actualitateacum 3 zile
Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
-
Actualitateacum 3 zile
Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
-
Actualitateacum o zi
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 2 zile
Secretele unei amenajări reușite, plante ornamentale de vis și soluții moderne de întreținere/rebegarden.ro
-
Actualitateacum 2 zile
Un nou scandal în SUA. Trump revocă un ordin împotriva unei firme de avocatură, în schimbul unor servicii de 40 de milioane de dolari pentru Casa Albă
-
Actualitateacum o zi
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză