PLANUL FINANCIAR uriaș pentru susținerea economiei americane a fost aprobat. Unde merg două trilioane de dolari

0
144

Camera Reprezentanţilor a adoptat vineri planul istoric convenit de republicani şi democraţi pentru a ajuta economia americană să facă faţă crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus şi să evite intrarea într-o recesiune de durată, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele Donald Trump susţine acest plan, cel mai vast adoptat vreodată în Statele Unite, care va mobiliza 2.000 de miliarde de dolari. Acesta trebuie să fie promulgat de Casa Albă înainte de a intra în vigoare. Trump a anunţat că îl va semna la ora 4 p.m. EDT (20:00 GMT).

Suport istoric pentru economia SUA

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat vineri seară, în forma definitivă, setul de măsuri de asistenţă financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, pentru atenuarea efectelor crizei generate de pandemia de coronavirus.

Senatul SUA aprobase setul de măsuri de asistenţă financiară miercuri, astfel că legea va merge acum la Casa Albă, pentru promulgare.

Preşedintele Donald Trump urmează să semneze imediat legea, a comunicat Casa Albă, potrivit agenţiei de presă Bloomberg.

„Naţiunea noastră se confruntă cu o urgenţă economică şi medicală de proporţii istorice. Ştim că trebuie să facem mai mult. Aceasta nu poate fi ultima lege pe care o aprobăm”, a declarat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Potrivit Mediafax, pachetul de asistenţă financiară are valoarea de 2.200 de miliarde de dolari. Politicienii de la Washington au reuşit, în pofida disensiunilor generale, să ajungă la un acord care prevede un set de măsuri de stimulare în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, pentru atenuarea efectelor sociale şi economice ale epidemiei de coronavirus, notează cotidianul Financial Times.

„Din acest punct de vedere, în naţiunea noastră este vorba de un nivel de investiţii specific perioadelor de război” – în acest fel a definit Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, pachetul de stimulente economice.

Succesul setului de măsuri va depinde de rapiditatea implementării şi există dubii că fondurile vor fi suficiente.

PRINCIPALELE PREVEDERI

Susţinere pentru venituri

Oficiali de la Casa Albă respinseseră iniţial necesitatea transferării directe de fonduri spre familii, dar direcţia a fost schimbată rapid spre ceea ce numiseră iniţial drept „bani aruncaţi cu elicopterul”, în contextul în care multe familii vor avea nevoie de fonduri din cauza suspendării activităţilor economice.

Cuantumul sumelor oferite de Departamentul Trezoreriei va fi de 1.200 de dolari pentru un adult, adică 2.400 de dolari pentru un cuplu, şi asistenţă suplimentară pentru copii. Ajutorul va fi plafonat începând cu veniturile anuale de peste 75.000 de dolari de persoană sau 150.000 de dolari per cuplu, astfel că familiile bogate nu vor beneficia.

Planuri pentru salvarea companiilor

Legislaţia prevede 500 de miliarde de dolari pentru credite destinate firmelor afectate de criza generată de epidemia de coronavirus, inclusiv 25 de miliarde de dolari pentru companiile aeriene care transportă pasageri, patru miliarde de dolari pentru companiile aeriene cargo şi 17 miliarde de dolari pentru companiile „esenţiale menţinerii securităţii naţionale”. Restul de 454 miliarde de dolari sunt destinate împrumuturilor guvernamentale şi garanţiilor de împrumut, inclusiv prin facilităţi de creditare create de Rezerva Federală (Fed).

Planul de 500 de miliarde de dolari a fost unul dintre cele mai disputate elemente ale setului de măsuri, politicienii democraţi catalogându-l drept salvare corporativă cu responsabilitate limitată.

În final, acordul prevede monitorizarea suplimentară a fondului de către un inspector general, după modelul Programului Fondului de salvare Wall Street (Tarp), în valoare de 700 de miliarde de dolari, creat în timpul crizei financiare din 2008.

Asigurări de şomaj

În condiţiile în care unii economişti estimează că milioane de americani vor deveni şomeri, Congresul şi Casa Albă au decis majorarea indemnizaţiilor de şomaj cu 600 de dolari pe săptămână, timp de patru luni, în plus faţă de cuantumul stabilit de fiecare stat american, a explicat Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat. Indemnizaţiile de şomaj variază de la stat la stat, fiind în medie de 385 de dolari pe săptămână.

Finanţare destinată spitalelor

Chuck Schumer a anumit această parte drept „Planul Marshall” destinat sistemului medical american. Este prevăzută suma de 150 de miliarde de dolari pentru finanţarea spitalelor, personalului şi echipamentelor de protecţie, pentru teste medicale, instruire şi suplimentarea angajaţilor.

Asistenţă pentru companiile mici

Legea prevede împrumuturi şi garanţii în valoare de 367 de miliarde de dolari destinate companiilor care au mai puţin de 500 de angajaţi, afectate puternic de impactul măsurilor de distanţare socială. Multe companii mici au fost nevoite să suspende activităţile din cauza restricţiilor antiepidemice instituite de autorităţi.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here