TRANȘANT. Cristian Tudor Popescu: Medicii care au plecat de la terapie intensivă în timpul turelor au comis zădărnicirea combaterii bolilor

0
108

Medicii au dreptul să demisioneze, dar nu în timpul turelor, a declarat gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Gazetarul spune că medicii care au plecat din serviciul de la ATI, în plină criză de coronavirus, au comis zădărnicirea combaterii bolilor. CTP dă exemplul Italiei, țară greu încercată de pandemie, unde medicii sunt lăsați să plece, dar își pierd dreptul de a mai profesa.

„Medicii care au plecat din serviciul de terapie intensivă în timpul orelor de serviciu, lăsând bolnavii în secția respectivă cu o singură asistentă care să-i ajute, acești oameni au comis zădărnicirea combaterii bolilor. Au dreptul să-și dea demisia, dar cine le dă dreptul să plece în timpul turei, în timp ce sunt acolo ca să salveze bolnavii? Își termină schimbul și după aceea își dau demisia.

Văd că nimeni nu a rostit lucrul acesta în legătură cu respectivii.

Măsura foarte corectă din Italia

Au dreptul să-și dea demisia medicii. Da, au dreptul. În armată nu ar avea. În armată, pentru dezertare pe timp de război poți să ajungi în fața Curții Marțiale. În domeniul medicinei, nu. Poți să-ți dai demisia. E în regulă, dă-ți-o.

În Italia văd că se ia o măsură foarte corectă: și acolo pot să-și dea demisia medicii, din ce motive cred ei, fie că li se face frică, fie consideră că nu pot să meargă mai departe profesional în acele condiții. Li se acceptă, nu sunt în niciun fel urmăriți de autorități pentru asta, dar nu li se mai permite să practice profesia tot restul vieții. Pot să facă altceva, se recalifică. Dar mi se pare foarte corect pentru că tocmai au dovedit că nu aveau ce căuta în meseria de medic. Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici. Dacă le ai, e omenește și te înțeleg perfect. Dar atunci ieși din meseria asta și te duci și faci alta. Sunt multe alte meserii.

De asemenea, în Italia, când au părăsit posturile o serie de medici, de asistente, pentru fiecare dintre cei care au plecat au venit 5 în loc, voluntari, care să le ia locul. Sper să se întâmple la fel și în România”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.ro.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here