REGULI. Elevii trebuie să poarte mască în școală și vor fi conduși în clasă de profesori. Toate prevederilele ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății

0
314

Ordinul comun, semnat de miniștrii Educației și al Sănătății, care stabilește măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-1 în unitățile/instituțiile de învățământ a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Conducerea școlilor are la dispoziție cinci zile pentru a elabora procedura de implementare a obligațiilor care le revin pentru organizarea activităților și implementarea măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, de la asigurarea măștilor și dezinfectanților, la orar și delimitarea traseelor de intrare/ieșire din școală.

Elevilor, profesorilor și personalului auxiliar li se va măsura temperatura la intrarea ăn unitatea de învățământ, iar la primul simptom sau dacă există o suspiciune că starea lor de sănătate este precară, nu li se va permite accesul. Elevii trebuie să beneficieze de o formă alternativă de pregătire – online sau prin alte resurse educaționale.

Cursurile nu vor mai fi reluate în acest an școlar pentru majoritatea elevilor și studenților,așa cum a anunțat, în 24 aprilie, Klaus Iohannis. Vor reveni la școală doar elevii din anii terminali (a VIII-a și a XII-a) în vederea pregătirii evaluării naționale, respectiv bacalaureatul, însă în anumite condiții, preciza de atunci șeful statului.

Premierul Ludovic Orban a declarat ulterior că au existat multe voci care au cerut redeschiderea şcolilor, dar în analiza efectuată au fost identificate „foarte multe riscuri”, motiv pentru care s-a luat decizia reluării cursurilor în septembrie. „Dacă va veni al doilea val, trebuie să ne prindă foarte bine pregătiți. În funcţie de situaţie vom lua toate măsurile care se impun”, a declarat șeful Executivului.

Măști și dezinfectanți, puse la dispoziție de conducerea școlii

Participarea elevilor la activitățile de pregătire va fi decisă de părinți, după evaluarea în grupe de risc a elevilor sau membrilor familiilor lor.

Elevii vor intra și vor ieși din școală pe un traseu bine stabilit prin curtea școlii, păstrând normele de distanțare socială, mereu însoțiți de la intrarea în școală și până în clasă de un cadru didactic.

Elevii, personalul didactic, auxiliar și nedidactic vor purta masca de protecție pe toată durarata activităților și își vor igieniza regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau săpun.

Materialele și echipamentele de protecție, precum și substanțele de dezinfectare vor fi asigurate de unitatea de învățământ. La sfârșitul orelor, elevii vor primi o mască nouă către casă.

Activitățile în sălile de clasă se vor desfășura cu cel mult 10 elevi, situați la aproximativ doi metri distanță.

Pauze decalate, ca să nu se întâlnească elevii din două grupe

În prioada 1 – 12 iunie, durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu și de 2 ore pentru elevii de gimnaziu.

Dacă se fac cursuri în două schimburi, între ele e nevoie de o pauză de două ore pentru dezinfectarea și aerisirea spațiilor.

Pauzele intermediare vor fi programate decalat, pentru ca elevii de la grupe diferite să nu interacționeze.

Inspectoratele școlare județene și al muncipiului București monitorizează respectarea normelor de organizare și verifică implementarea măsurilor de protecție sanitară de către unitățile de ănvățământ.

Consiliile de administrație ale unităților au la dispoziție cinci zile de la publicarea ordinului comun pentru a elabora și aproba procedura proprie în acest sens.

ordin comun scoli
Ordinul comun, semnat de miniștrii Educației și al Sănătății, care stabilește măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-1 în unitățile/instituțiile de învățământ / Monitorul Oficial

 

ordin comun scoli 2
Ordinul comun, semnat de miniștrii Educației și al Sănătății, care stabilește măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-1 în unitățile/instituțiile de învățământ / Monitorul Oficial
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here