ECONOMIE. Bulgaria reduce impozitele pentru restaurante și serviciile de catering

0
157

Parlamentul Bulgariei a aprobat, miercuri, planul Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare furnizate de restaurante și serviciile de catering la 9% de la 20%, din iulie, pentru a ajuta industria lovită puternic de criza coronavirusului, scrie Reuters.

Reducerea  va fi aplicată până anul viitor

Reducerea se va aplica până în 2021, ca o măsură temporară menită să ajute sectorul să se redreseze. Reducerea nu va fi aplicată pentru băuturile alcoolice cumpărate în restaurante și cele furnizate de catering, la care de TVA rămâne 20%.

Planul a fost susținut de premierul Boyko Borissov luna trecută, în ciuda opoziției ministrului finanțelor. De asemenea, a fost criticați de către economiști care spun că multe alte industrii vor solicita reduceri de impozite.

Economia Bulgariei este estimată să scadă cu 3% în 2020, conform prognozelor oficiale, în timp ce Comisia Europeană se așteaptă la o contracție de 7,2%.

TVA, stabilită la 20% pentru toate bunurile și serviciile, cu excepția hotelurilor, este principala sursă de venit a țării, care menține impozitul pe venit și impozitele la 10%.

De asemenea, deputații au votat reducerea TVA la cărți, unele alimente pentru copii, precum și la scutece, la 9%, din iulie până la sfârșitul anului viitor.

Bulgaria a decis prelungirea stării de alertă

Bulgaria a decis extinderea stării de alertă din cauza pandemiei de COVID-19 până la finalul lunii iunie, după ce autoritățile au constatat o creștere a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus, în principal în regiunile sudice ale țării, a anunțat miercuri premierul țării, Boiko Borisov.

Decizia vine după ce autoritățile bulgare au relaxat o mare parte a măsurilor de restricție impuse la jumătatea lunii martie, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Astfel, recent, Bulgaria a permis redeschiderea restaurantelor, cafenelelor și centrelor comerciale, dar a și ridicat restricțiile privind deplasarea cetățenilor în alte localități decât cele de reședință.

Totodată, autoritățile de la Sofia au decis recent să redeschidă granițele pentru cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene, dar și pentru cei din Serbia, Bosnia și Muntenegru. Cu toate acestea, restricțiile la frontieră se aplică cetățenilor celorlalte state.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here