DIPLOMAȚIE. Guvernul din Hong Kong respinge acuzațiile Marii Britanii referitoare la modificarea legislației privind securitatea națională

0
152

Guvernul din Hong Kong a respins vineri un raport al Marii Britanii în care este criticată decizia autorităților din teritoriul chinez de a impune o nouă lege privind siguranța națională și a susținut că documentul este „inexact și părtinitor”.

Guvernul britanic a anunțat recent că legea propusă reprezintă o încălcare clară a obligațiilor asumate de China la nivel internațional și o încălcare a principiului „o țară, două sisteme”, valabil în Hong Kong încă din 1997, când Marea Britanie a cedat teritoriul Chinei, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Încă este timp ca Beijingul să reanalizeze această situație, să dea înapoi și să respecte autonomia Hong Kong și propriile sale obligații”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, înainte de publicarea raportului bianual al Guvernului de la Londra cu privire la Hong Kong.

Raab a adăugat că o soluție pentru protestele violente pro-democrație din ultimul an din teritoriul chinez „trebuie să vină din Hong Kong și nu poate fi impusă din China continentală”.

 

 

China și Hong Kong resping acuzațiile

Cu toate acestea, Guvernul din Hong Kong a anunțat că respinge cu fermitate „remarcile inexacte și părtinitoare în legătură cu legea privind siguranța națională și gradul ridicat de autonomie de care se bucură Hong Kong”.

Atât autoritățile din Hong Kong, cât și cele de la Beijing, au insistat că noua lege vizează un număr redus de persoane care afectează ordinea socială și care reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale și că adoptarea acesteia nu va afecta drepturile și libertățile cetățenilor și ale investitorilor.

Legea privind siguranța națională ar urma să fie implementată începând cu luna septembrie și vine pe fondul unor proteste de amploare față de modificările legislative din Hong Kong.

Și Statele Unite, Australia și Canada au criticat propunerile de modificare a legislației privind siguranța națională din Hong Kong.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat joi că lucrează la o serie de măsuri ca răspuns la propunerea legislativă, iar printre acestea s-ar putea număra și măsuri de restricționare a fluxurilor de capital în Hong Kong. Recent, Statele Unite au decis să renunțe la acordarea de privilegii comerciale teritoriului chinez, ca urmare a deteriorării situației politice din Hong Kong.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here