VOT ISTORIC. Camera Reprezentanților a aprobat înființarea celui de-al 51-lea stat al SUA

0
491

La patru decenii după ce și-a exprimat dorința de a deveni stat, capitala Statelor Unite, Washington D.C., a făcut un pas înainte în această direcție, după ce Camera Reprezentanților din Congresul american a aprobat ca Districtul să devină cel de-al 51-lea stat american.

Propunerea a fost votată cu 232 de voturi pro și 180 de voturi contra în Camera Reprezentanților, controlată de Partidul Democrat. Niciun republican nu a votat pentru această propunere, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Inițiativa trebuie aprobată și de Senat, controlat de republicani. Analiștii susțin că republicanii ar urma să nu ia în considerare propunerea, întrucât o decizie în acest sens ar putea însemna un număr mai redus de alegători pentru republicani în cadrul alegerilor pentru Congres. De altfel, și președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a opus în repetate rânduri ideii de a transforma Washington D.C. într-un stat.

Temerile republicanilor sunt justificate, întrucât toți primarii din capitala Statelor Unite au fost democrați. Astfel, înființarea unui stat în locul Washington D.C. ar îngreuna misiunea republicanilor de a obține majoritatea în Congres.

În timpul dezbaterilor, congresmenii republicani au argumentat că transformarea districtului în stat este doar o strategie politică a democraților, iar o astfel de decizie ar necesita o modificare a Constituției Statelor Unite. Alți republicani au declarat că Washington D.C. nu este pregătit să devină stat și că, în schimb, ar putea deveni parte a statului Maryland.

 

 

Cetățenii din Washington, nemulțumiți de faptul că nu sunt reprezentați la nivel federal

Susținătorii propunerii susțin că cei 700.000 de locuitori ai capitalei nu sunt reprezentați la nivel federal, cu toate că plătesc taxe.

În prezent, legislația adoptată de către autoritățile locale de la Washington trebuie evaluată de Congres.

„Congresul are două opțiuni. Poate continua să își exercite autoritatea nedemocratică asupra a peste 700.000 de cetățeni americani care trăiesc în capitala noastră sau poate să respecte idealurile națiunii noastre”, a spus reprezentanta Washingtonului în Congres, Eleanor Holmes Norton.

Norton nu are dreptul de a-și exprima votul în privința legilor adoptate de Congres.

Ideea transformării Washington D.C. în stat a crescut în popularitate în ultima perioadă, în contextul pandemiei de COVID-19. Capitala americană a primit 500 de milioane de dolari de la Guvernul federal pentru gestionarea crizei, față de 1,2 miliarde de dolari primite de fiecare stat, în pofida faptului că are o populație mai mare decât state precum Vermont sau Wyoming.

Noul stat american ar urma să se numească Washington, Douglass Commonwealth, după primul președinte american George Washington și după Frederick Douglass, un fost sclav devenit activist pentru abolirea sclaviei.

Noul stat ar urma să includă cea mai mare parte a actualului district, cu excepția clădirilor instituțiilor federale și a unor alte instituții de importanță națională.

Ultima dată când numărul de state americane a crescut a fost în 1959, când Congresul a aprobat ca Alaska și Hawaii să devină state.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here