SATURAȚIE. Aproape trei sferturi dintre români simt nevoia urgentă de a lua o pauză de la mediul online

0
87

Nu mai puțin de 74% dintre românii din mediul urban mărturisesc că simt nevoia urgentă de a lua o pauză de la mediul online și își doresc o conexiune directă, nemijlocită de tehnologie, cu alte persoane (familie, prieteni, apropiați).

Chiar și așa, românii intervievați în cadrul unui nou studiu iSense Solutions au recunoscut că aleg să rămână conectați la anumite dispozitive inteligente, pentru a avea garanția că sunt mereu la curent cu ultimele noutăți. Au fost menționate în topul preferințelor telefoanele și ceasurile inteligente, utilizarea lor fiind considerată o parte a rutinei lor zilnice.

Conform cercetării realizate de sursa citată, în baza unei combinații metodologice de cercetare calitativ-cantitativă, cercetarea cantitativă fiind reprezentativă urban, 56% dintre respondenți declară că doresc să se relaxeze într-o altă manieră decât în fața device-urilor, 34% simt că sunt distrași de mediul online, iar 31% au experimentat anumite efecte negative ale desfășurării activității preponderent online (cum ar fi, de exemplu, tulburări de vedere, dureri de spate).

Studiul mai relevă și faptul că atunci când iau o pauza de la mediul online, românii din mediul urban petrec timp în natură (68%), alături de familie (67%) sau investesc timp în dezvoltarea personală (39%).

Chiar și în atare condiții, tehnologia a fost și rămâne încă de mare ajutor oamenilor în perioada pandemiei.

„Mediul online a devenit, într-o măsură mai mare decât era deja, un mediator care i-a ajutat pe oameni să mențină contactul cu cei dragi, colegi sau prieteni, să nu resimtă atât de acut lipsa interacțiunii fizice cu aceștia și să continue să se simtă parte a unei comunități”, susțin experții sursei citate.

Ce-ar fi făcut românii în vreme de pandemie, fără tehnologie

Participanții la comunitatea de cercetare calitativă online au recunoscut că privarea de tehnologie în această perioadă de pandemie i-ar fi făcut să se simtă singuri, deprimați, plictisiți, stresați și anxioși.

De altfel, a crescut și gradul de utilizare a principalelor platforme de interacțiune și conținut online comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Ca atare, 48% dintre românii din mediul urban declarau, în mai 2020, că folosesc mai mult decât anul trecut aplicația WhatsApp.

Tendința se verifică și pentru Facebook (33% au spus, în luna mai a anului curent, că folosesc mai mult decât anul trecut platforma de social media), Google (în luna mai 2020, 34% spun că utilizează mai mult versus anul trecut) și YouTube (33% utilizează mai mult comparativ cu anul trecut).

„În perioada pandemiei, mediul digital a reprezentat un colac de salvare pentru o bună parte dintre românii din mediul urban, ajutându-i să îi țină aproape pe cei dragi și, de asemenea, să se mențină ancorați în realitatea cotidiană.

Cu toate acestea, în ultima perioadă, oamenii au început din ce în ce mai mult să-și exprime dorința de a reveni la rutina de dinainte de pandemie, la simplele plimbări în aer liber, drumul către birou și ieșirile cu prietenii pentru a limita timpul petrecut în fața ecranelor”, a precizat Denisa Apreutesei, Qualitive Research Director, iSense Solutions.

Studiul a fost realizat în decursul lunilor martie-iunie 2020, în comunitatea online iSense Modern Consumers, comunitate ce cuprinde 50 de persoane cu vârsta între 18 și 55 de ani, din mediul urban.

Cercetarea cantitativă a fost realizată pe un eșantion de 1.007 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, prin metodologia computer-assisted web interviews, în luna mai 2020 și este reprezentativă la nivel urban, cu un grad de eroare +-3%.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here