Coreea de Nord introduce blocarea în urma apariției „primului” caz de coronavirus

0
305

Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, a plasat orașul Kaesong aproape de granița cu Coreea de Sud sub închidere totală, după ce o persoană a fost găsită cu simptome suspectate de COVID-19, afirmând că este de părere că „virusul vicios” ar fi putut să intre în țară, a informat presa de stat duminică.

Primul caz cu coronavirus, potrivit liderului din Coreea de Nord

Dacă persoana este declarată oficial pacient cu virus, acesta ar fi primul caz de coronavirus confirmat de Nord. Coreea de Nord a afirmat cu tărie că nu are niciuncaz de coronavirus pe teritoriul său, afirmație pusă la îndoială de experți externi, potrivit South China Morning Post. 

Blocarea orașul Kaesong, declarată vineri. Cazul suspectat ar fi trecut ilegal frontiera în Nord 

Blocarea a fost declarată vineri după-amiază. Agenția Centrală de Știri din Coreea a declarat că cazul suspectat a fugit în Coreea de Sud cu ani în urmă, trecând  ilegal frontiera în Nord la începutul săptămânii trecute.

Descriind eforturile sale antivirus ca o „chestiune de existență națională”, Coreea de Nord a închis la începutul acestui an aproape tot traficul transfrontalier, a interzis turiștii străini și i-a mobilizat pe angajații de sănătate pentru carantinizarea oricui cu simptome. Dar blocarea Kaesong este prima măsură cunoscută luată într-un oraș din Coreea de Nord pentru a stopa pandemia.

Un focar de coronavirus în Coreea de Nord ar putea duce la consecințe grave

Experții străini spun că un focar de coronavirus în Coreea de Nord ar putea duce la consecințe grave din cauza infrastructurii sale deficitare de îngrijire a sănătății publice și a lipsei cronice de consum medical.

Kaesong, un oraș cu aproximativ 200.000 de oameni, este situat chiar la nord de granița terestră puternic fortificată cu Coreea de Sud. Acesta a găzduit odată complexul industrial al Coreei, care rămâne blocat din 2016, pe fondul tensiunilor nucleare. Luna trecută, Coreea de Nord a aruncat in aer biroul de legătură inter-coreeană la Kaesong pentru a protesta împotriva unei campanii a activiștilor sud-coreeni care trimit pliante anti-Pyongyang peste graniță.

Trecerea la sistemul de urgență maximă

În cadrul unei reuniuni de urgență, sâmbătă, Kim a mai declarat o stare de urgență în zona Kaesong și „a clarificat hotărârea Comitetului Central al Partidului de a trece de la sistemul anti-epidemie de urgență de stat la sistemul de urgență maximă și de a emite o alertă de primă clasă. ”

A afirmat că există „o situație critică în care se poate spune că virusul vicios a intrat în țară” pe 24 iulie după-amiază, imediat după primirea raportului asupra acestuia ”, potrivit KCNA.

Peste 33.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud în ultimii 20 de ani pentru a evita sărăcia și reprimarea politică, în mare parte prin lungul și porosul frontier cu China. Este foarte rar ca refugiații din Coreea de Nord să se întoarcă în patria lor traversând frontiera intercoreeană extinsă de mină.
Guvernul sud-coreean nu are comentarii imediate cu privire la anunțul din Coreea de Nord.

„Învinuirea unui presupus detector de întoarcere pentru aducerea COVID-19 în țară este probabil intenționată să schimbe vina pentru răspândirea virusului departe de China și Pyongyang și mai departe spre Seul”, a spus Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. .

„Aceasta poate fi, de asemenea, o tactică pentru reducerea presiunii diplomatice asupra [Coreei de Sud] și a încercării de a descuraja în continuare coreeanii nordici de a se defecta către Sud”, a spus el.

Un analist a spus că anunțul este important, nu doar pentru că Coreea de Nord a raportat pentru prima dată un caz suspect de coronavirus, ci și pentru că a sugerat că a apelat la ajutor.

„Este un moment de rupere pentru Coreea de Nord să admită un caz cu coronavirus”, a declarat Choo Jae-woo, profesor la Universitatea Kyung Hee.

 

Coreea de Nord se află sub o presiune economică uriașă din cauza sancțiunilor internaționale asupra programului său nuclear.

„Nordul poate folosi acest lucru ca o modalitate de a accepta în mod deschis ajutorul din Coreea de Sud”

Cho Han-bum, un coleg principal al Institutului Coreean pentru Unificarea Națională din Seul, a declarat că este semnificativ faptul că Coreea de Nord raportează primul său caz suspect de coronavirus.

„Coreea de Nord se află într-o situație atât de îngrozitoare, în care nici măcar nu pot termina construirea la timp a Spitalului General Pyongyang. Aruncând vina asupra unui ‘caz importat’ din Coreea de Sud, Nordul poate folosi acest lucru ca o modalitate de a accepta în mod deschis ajutorul din sud „, a spus Cho.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here