Mike Pompeo: China reprezintă o amenințare mai mare decât a fost URSS în perioada Războiului Rece

0
86

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat miercuri că Beijingul reprezintă pentru Occident o amenințare mai mare decât cea reprezentată de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Declarația oficialului american a fost făcută în cadrul unei vizite în Cehia, în plenul Senatului acestei țări, informează politico.eu.

„Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Pericolul reprezentat de Partidul Comunist Chinez este, într-un fel, mai mare”, a spus Pompeo.

Politico notează că declarația oficialului american a fost făcută în cea de-a doua dintre cele cinci zile în care acesta va vizita Europa Centrală pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de China.

„Partidul Comunist Chinez este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societățile noastre, într-un mod în care Uniunea Sovietică nu a fost niciodată”, a spus Pompeo.

În timp ce secretarul american de Stat a notat că Rusia continuă să atace democrația și securitatea Cehiei, prin intermediul unor campanii de dezinformare și prin atacuri cibernetice, el a declarat că Beijingul desfășoară campanii mult mai periculoase.

„Doar în țara dumneavoastră, putem vedea campanii împotriva politicienilor și forțelor de securitate, spionaj industrial și folosirea avantajului economic pentru a distruge însăși libertatea”, a declarat oficialul american.

Pompeo face apel la curentul anticomunist din Europa Centrală

În cadrul discursului său, Pompeo a făcut referire la deceniile în care Cehia (atunci parte a Cehoslovaciei, n. red.) s-a aflat în sfera de influență a Uniunii Sovietice, în perioada 1948-1989.

„Națiunea dumneavoastră, dar și alții care au suferit în spatele Cortinei de Fier, știți cel mai bine cum comuniștii aruncă societățile în ruină și represiune. Când Cortina de Fier a căzut într-un final, americanii s-au bucurat pentru libertatea voastră”, a adăugat Pompeo.

De asemenea, el a făcut apel la senatorii cehi „să lupte pentru suveranitatea și libertățile pe care le-ați cerut pe străzile Pragăi în 1968”.

Vizita lui Pompeo vine în contextul în care un grup de senatori cehi ar urma să întreprindă o vizită în Taiwan, în perioada 30 august – 14 septembrie. Taiwanul, deși de facto un teritoriu independent față de Beijing, este considerat de autoritățile din țara comunistă ca făcând parte din China.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here