O terasă de pe Domeniul Știrbey a fost denumită după numele fostului dictator al României. Cum ”se apară” conducerea

0
526

Într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO, directorul Palatului Știrbey, Romeo Soldea, a precizat că este o „interpretare cauzată de o postare neinspirată a personalului pe pagina oficială Facebook”.

Redăm întreg răspunsul:

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public în data de 12.08.2020, potrivit cărora o terasă de pe Domeniul Știrbey ar fi primit denumirea dictatorului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, interpretare cauzată de o postare neinspirată a personalului pe pagina oficială Facebook, managementul dorește să facă următoarele precizări:

Denumirea ,,Terasei DEJ’’ nu există în niciun document oficial care să statueze acest lucru și nici nu a existat vreodată o astfel de intenție din partea managementului Domeniului Știrbey. Cele menționate în postare nu au fost prezentate pentru a onora un personaj condamnat de istorie și de întreaga societate românească pentru faptele sale atroce, ci au încercat să aducă, în mod nefericit, o referință la istorie, preluând la fel de nefericit, o denumire perpetuată de-a lungul timpului prin viu grai, așa cum este cazul multor colțuri din țara noastră, greu încercată de lunga și neagra perioadă a comunismului. Aceeași percepție eronată este valabilă, în mod evident, și în cazul presupuselor strategii de marketing pe marginea acestui subiect.

Cu toate acestea, înțelegem pe deplin îngrijorările și preocupările din jurul unui subiect atât de sensibil pentru noi toți și ne cerem scuze pentru toate neplăcerile cauzate de această regretabilă postare”, a precizat directorul Palatului Știrbey.

Reacția InstitutuLUI de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă faptul că administratorii Domeniul Știrbey au denumit o terasă cu numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Reamintim că Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România și în schimbările dramatice care au afectat țara din punct de vedere politic, economic, social și cultural. De numele fostului dictator se leagă desființarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroși cetățeni nevinovați au ajuns în închisori și lagăre, procesul de colectivizare forțată a agriculturii ș.a.

A ignora crimele și abuzurile comise în România comunistă reprezintă o impietate față de memoria celor care au suferit direct și indirect ca efect al măsurilor luate de regimul totalitar instalat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prin urmare, IICCMER consideră totalmente inadecvată folosirea în scop de marketing a numelui fostului lider comunist și solicită schimbarea de urgență a acestei denumiri.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here