Avertismentul lui Dăianu: Suntem în război. Criza nu se va termina nici în 2021

0
231

Criza nu se va termina nici în 2021. Suntem în război, economia fiind și ea o victimă, avertizează Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu afirmă că toate companiile prviate mari se vor restructura, vor concedia oameni și ne putem confrunta cu o destabilizare socială de amploare.

„Un dușman misterios”

Natura acestui inamic al nostru este ceva încă misterios, operează insidios, se bizuie pe contagiozitate, spre deosebire de un război cald, cu avioane și tancuri, sau chiar spre deosebire de războiul hibrid, care se dă prin intermediul internetului. În acest război, pentru a învinge, pentru a nu avea un nou val, trebuie să respectăm niște reguli, a spus la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferențe mari de competitivitate din diferențe de salarii dintre oameni, dar avem și un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparența, șansele egale. Sunt contributori care sunt onești, dar sunt și contributori care sunt de cealaltă parte”, a declarat Daniel Dăianu.

„Să nu ne întindem mai mult decât plapuma…”

„Noi ce vrem este să nu creștem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma”, a explicat Daniel Dăianu. „Nu poți să-ți asumi în mod responsabil o creștere cu 40 la sută a punctului de pensie”, a subliniat el.

„Eu sper că nu se va inversa această decizie, care a fost luată cu dificultate, de a crește pensiile cu 14 la sută”, a adăugat Daniel Dăianu.

„La noi nu s-a vrut informatizarea ANAF”

„Pandemia nu ne vizitează ca unic eveniment extrem. Vor urma poate și altele de aceeași factură. Omenirea este descoperită și nu a învățat suficient. (Poate asiaticii sunt mai experimentați și nu au avut memorie scurtă). Dacă vom fi vizitați și de alte evenimente extreme, ce vom face? Vom rămâne cu aceleași venituri fiscale, care sunt extrem de mici? De aceea ar fi nevoie de creșterea veniturilor fiscale. Cum s-ar putea face asta? De pildă, prin informatizare. La noi nu s-a dorit informatizarea ANAF-ului. De ce s-a putut face în Polonia, în Bulgaria? Ei și-au crescut astfel veniturile la buget cu 2-3 procente. Cu ce atentează la libertate declararea averilor, această transparență care ar trebui să guverneze toate domeniile? Nu există o discuție onestă la noi, pentru că sunt mulți care se simt cu musca pe căciulă, vor să rămână lucrurile așa cum stau” – susține Daniel Dăianu. „Nu suntem insulă în Pacific. Suntem în Uniunea Europeană. Alții au putut să-și crească veniturile prin colectare mai bună”, a adăugat președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu a mai precizat că trebuie să avem un program de consolidare fiscală care să se întindă pe mai mulți ani și important este ca deficitul să fie preponderent dat de cheltuieli nepermanente.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here