Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) împarte 22.475 de tablete necesare pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie. Cum sunt instruiți cei implicați în procesul electoral

0
186

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) împarte, în aceste zile, aproape 22.500 de tablete care vor fi utilizate pentru buna organizare a alegerilor locale programate în acest an, mai exact pe 27 septembrie.

Tabletele sunt predate operatorilor de calculator și informaticienilor, potrivit unui comunicat emis de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în cursul zilei de marți.

Odată cu desemnarea de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a operatorilor de calculator, STS a început activitatea de predare a echipamentelor informatice şi instruirea celor 22.475 de persoane din toată ţara, care vor utiliza tabletele din secţiile de votare şi birourile electorale de circumscripţie locală. În contextul pandemiei de coronavirus, sesiunile de instruire se vor realiza atât în săli, cu respectarea normelor de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus – COVID-19, cât şi în sistem de videoconferinţă”, a transmis STS.

STS a anunțat cum va funcționa votul

De precizat că operatorii de calculator vor primi sprijinul necesar pentru a utiliza corespunzător tabletele pe durata procesului electoral.

Amintim faptul că operatorii de calculator nu aparţin STS, fiind persoane selecţionate şi desemnate de către AEP. Reprezentanţii STS nu operează echipamentele informatice destinate procesului electoral. Pe tableta utilizată de operatorul de calculator în secţia de votare va fi instalată aplicaţia informatică ce verifică dreptul de vot, dezvoltată de STS, conform cerinţelor operaţionale elaborate de AEP, prin intermediul căreia CNP-urile alegătorilor sunt verificate în baza de date furnizată de AEP. Sistemul returnează mesaje prin care semnalează dacă persoanele care se prezintă în secţia de votare au drept de vot ori au mai votat. În toate aceste cazuri, preşedintele secţiei de votare decide dacă îi permite alegătorului să îşi exprime dreptul de vot”, a mai transmis STS.

Ședințe de instruire în perioada următoare

De asemenea, în aceste zile, STS organizează ședințe de instruire a persoanelor propuse de primării, în așa fel încât acestea să-și poată îndeplini atribuțiile de informatician, în birourile electorale de circumscripţie locală. Nici informaticienii nu sunt angajați ai Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Începând cu această săptămână, la sediul STS a fost operaţionalizat Centrul de Suport Tehnic ce oferă, prin Centrul de preluare a apelurilor, asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator şi informaticieni. STS a instalat infrastructura de comunicaţii pentru toate birourile electorale de circumscripţie, înfiinţate pentru procesul electoral din luna septembrie. Pentru funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), specialiştii STS au instalat şi configurat peste 9.000 de echipamente, pentru care asigură suportul tehnic IT&C”, a mai transmis STS.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here