Banca Centrală Europeană vrea să emită o monedă euro digitală. Președintele BCE, Christine Lagarde: ,,Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă’’

0
127

Banca Centrală Europeană a anunțat vineri, 2 octombrie, că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro şi va organiza, în paralel, o consultare publică înainte de a introduce această tehnologie

Președintele BCE, Christine Lagarde: ,,Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă’’

,,Moneda euro aparţine europenilor, iar misiunea noastră este de a fi gardianul acesteia”, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, potrivit unui comunicat de presă publicat vineri pe site-ul instituției.

Președintele BCE, Christine Lagarde

 

,,Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc şi investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiţi să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar”, a mai explicat oficialul.

 

Banca Centrală Europeană a subliniat faptul că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui, iar Eurosistemul va continua să emită numerar.

Instituţia de la Frankfurt informează că Eurosistemul va iniţia un dialog amplu cu cetăţenii, mediul academic, sectorul financiar şi autorităţile publice pentru a evalua în detaliu nevoile acestora, precum şi avantajele şi dificultăţile pe care aceştia se aşteaptă ca emiterea euro digital să le genereze. O consultare publică va fi lansată la data de 12 octombrie, iar, în paralel, va fi iniţiată o fază de experimentare, fără a afecta decizia finală.

 

BCE face paşi importanţi pentru introducerea unei monede euro digitale

Grupul Operativ al Eurosistemului, care reuneşte experţi din cadrul BCE şi din cadrul a 19 bănci centrale naţionale din zona euro, a identificat posibile scenarii care ar impune emiterea unei monede euro digitale. Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăţi electronice în zona euro, care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial, care ar putea genera preocupări în materie de reglementare şi ar prezenta riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a protecţiei consumatorilor, precum şi o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine, potrivit comunicatului de presă publicat de BCE.

,,Tehnologia şi inovarea transformă modul în care consumăm, lucrăm şi interacţionăm. O monedă euro digitală ar sprijini elanul de inovare continuă al Europei. Aceasta ar contribui, de asemenea, la suveranitatea sa financiară şi ar consolida rolul internaţional al euro”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului Executiv al BCE şi preşedinte al Grupului Operativ.

Conform Instituției de la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor nu a luat încă o decizie cu privire la posibilitatea introducerii unei monede euro digitale.

Banca Centrală Europeană
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here