Parchetul European urmează să prezinte statelor membre ultimele evoluții în înființarea Procuraturii Europene (EPPO)

0
421

Agenda săptămânii 5-10 octombrie  2020 a instituțiilor europene este foarte variată. De la summitul UE-Ucraina; Eurogrupul analizează economia Greciei și discutia privind  Comitetul executiv al BCE; votul  în plen cu privire la modificările din Comisie și la un Mecanism pentru  Protejarea valorilor europene; Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor 2020 la reuniunile Consiliului UE, Comisiei și Parlamentului, printre care se numără informarea  Consiliului de Miniștri și a Consiliului European de către Parchetul European 

Conferință video a miniștrilor Justiției, 9 octombrie 2020

În cadrul întâlnirii politice a Consiliului UE și Consiliului European în Consiliul Justiție și Afaceri Interne  vor fi dezbătute 4 teme de interes, printre care și informarea  statelor membre de către Parchetul European privind ultimele evoluții în înființarea Procuraturii europene (EPPO).

Comisia și Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, vor informa statele membre despre ultimele evoluții în înființarea Procuraturii europene (EPPO).

La data de 27 iulie Consiliul a numit procurorii europeni.


Procurorii vor supraveghea investigațiile și urmăririle penale și vor constitui colegiul EPPO împreună cu procurorul șef pentru un termen de șase ani, care nu poate fi reînnoit. Ca parte a normelor de tranziție pentru primul mandat, procurorii europeni din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Țările de Jos, Austria și Portugalia – stabiliți prin tragere la sorți – vor deține un mandat de 3 ani, care nu poate fi reînnoit.

Digitalizarea sistemelor judiciare ale statelor membre înseamnă un acces mai rapid și mai eficient la justiție pentru oameni și întreprinderi. Președinția germană va prezenta proiecte de concluzii cu privire la oportunitățile de digitalizare în domeniul accesului la justiție.

Miniștrii Justiției vor fi informați de președinție cu privire la stadiul actual al propunerilor legislative privind dovezile electronice. De asemenea, Comisia Europeană va raporta cu privire la negocierile internaționale în curs cu privire la dovezile electronice.

Președinția va prezenta proiecte de concluzii privind Carta drepturilor fundamentale în contextul inteligenței artificiale și al transformării digitale.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii cu privire la antisemitism și la discursurile de ură cu Michael O’Flaherty, directorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

  • Combaterea abuzului sexual asupra copiilor

Miniștrii vor discuta despre aspectele judiciare ale strategiei UE de combatere a abuzurilor sexuale asupra copiilor în urma unei prezentări a Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne.

Important este și schimbul de opinii cu privire la Semestrul European.

În conferința lor video din 6 octombrie 2020, miniștrii ECOFIN vor discuta despre instrumentul de Recuperare și Reziliență (RRF), Pachetul de Finanțe Digitale, Semestrul European 2020, pregătirile pentru reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G20 și pentru reuniunea anuală a Fondul Monetar Internațional (FMI) și planul de acțiune privind construirea unei uniuni a piețelor de capital.

Miniștrii vor organiza un schimb de opinii cu privire la lecțiile învățate din semestrul european 2020 și căile de urmat în contextul redresării din criza COVID-19.

Discuțiile vor avea, de asemenea, o perspectivă clară, orientată spre viitor, concentrându-se asupra semestrului european din 2021, care a început deja, și a instrumentului de Recuperare și Reziliență. În acest context, Comisia Europeană va prezenta, de asemenea, Strategia anuală de creștere durabilă pentru 2021, care a fost publicată la 17 septembrie 2020 și a lansat Semestrul European 2021. Guvernul german acordă o mare importanță coordonării și monitorizării politicii fiscale, economice și de ocupare a forței de muncă în cadrul Semestrului European.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here