Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha/ Ministrul australian de Externe: ”O situatie grav tulburătoare și nepoliticoasă”

0
84

Cel puțin 18 femei, inclusiv 13 australiene și o femeie cu cetățenie franceză, au avut o experiența traumatică după descoperirea unui nou-născut în toaletele aeroportului

Guvernul din Qatar și-a făcut mea culpa miercuri, 28 octombrie, pentru examenele ginecologice forțate supuse mai multor femei la aeroportul din Doha după descoperirea unui nou-născut abandonat, spunând că regretă încălcarea libertăților individuale și suferința cauzată acestor călători.

„Chiar dacă scopul acestor examinări hotărâte de urgență a fost de a preveni evadarea autorilor unei crime oribile, statul Qatar regretă suferința sau încălcarea libertăților individuale pe care această acțiune le-ar fi putut provoca călătorilor”, potrivit unei declarații publicate pe un site guvernamental.

Examinări ginecologice forțate, după descoperirea unui nou-născut abandonat într-o toaletă

Pe 2 octombrie, agenții de pe aeroportul din Doha au debarcat pasagere dintr-un zbor spre Sydney, forțându-le apoi să facă examinări ginecologice pentru a încerca să stabilească dacă vreuna dintre ele a născut recent, după descoperirea unui nou-născut abandonat în toaletele terminalului.

Autoritățile australiene au declarat ulterior că au aflat că au fost afectate și alte câteva zboruri. Prim-ministrul din Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani, a declarat că va fi efectuată o anchetă „completă și transparentă”. El a adăugat că Qatarul „s-a angajat să asigure siguranța și confortul tuturor pasagerilor care trec prin țară”. Incidentul a declanșat un conflict diplomatic între Australia și Doha, autorităţile de la Canberra protestând ferm pentru tratamentul cetățenilor săi.

Ministrul australian de Externe: ”O situatie grav tulburătoare și nepoliticoasă”

Miercuri, a reieșit că numărul avioanelor afectate a fost mai mare decât se presupunea inițial. Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a declarat Parlamentului că femeile aflate „la bordul a zece avioane în total” au fost supuse unor examinări ginecologice forțate, situație pe care a descris-o drept „grav tulburătoare” și „nepoliticoasă”. „Am aflat ieri” de misiunea diplomatică australiană la Doha, a afirmat Marise Payne.

De asemenea, a adăugat că 18 femei, inclusiv treisprezece australiene, au fost afectate. Conform informațiilor AFP, o femeie cu cetățenie franceză la bordul unuia dintre aceste avioane se numără printre victime. Ministrul australian nu a furnizat destinațiile celorlalte zboruri în cauză. Oficialii australieni au declarat că autorităţile de la Canberra lucrează cu alte țări pentru a-și exprima în comun îngrijorarea cu privire la abuzuri. Dar au refuzat să numească aceste țări pentru a respecta intimitatea victimelor.

Marise Payne a recunoscut că nu a vorbit cu omologul său din Qatar, adăugând că dorește să „vadă în prealabil raportul” despre incident, care va fi emis într-o săptămână.

În Qatar, oficial, relațiile sexuale și nașterea în afara căsătoriei sunt pedepsite cu închisoare. Monarhia conservatoare musulmană încă se străduiește să reducă critica încălcărilor drepturilor și libertăților.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here