Coreea de Sud: Curtea Supremă confirmă sentința de 17 ani de închisoare a fostului președinte

0
381

Curtea Supremă din Coreea de Sud a confirmat joi o pedeapsă de 17 ani de închisoare pentru acuzațiile de corupție impuse fostului președinte 

Liderul conservator în vârstă de 78 de ani, care a fost șef de stat din 2008 până în 2013, a fost scos pe cauțiune în așteptarea apelului său la cea mai înaltă instanță a țării. El nu era prezent la Curtea Supremă la momentul pronunțării deciziei și, potrivit presei sud-coreene, poliția s-a dus la el acasă pentru a-l readuce în arest.

Lee, care nu mai are drept la recurs legal, riscă să-și petreacă restul vieții în închisoare, cu excepția cazului în care obține un decret prezidențial.

Patru foști președinți, condamnati

Șefii de stat sud-coreeni aterizează adesea în închisoare odată ce părăsesc funcția, de obicei după ce un alt partid politic preia puterea. Cei patru foști președinți care sunt încă în viață au fost condamnați fiecare.

Un alt fost lider, liberalul Roh Moo-hyun, și-a luat viața după ce a fost audiat într-o anchetă de corupție care implica familia sa – o anchetă care a avut loc în timpul președinției lui Lee.

Roh a fost mentorul politic al președintelui actual Moon Jae-in.

Amendă de 10 milioane de euro

Lee a fost găsit vinovat de corupție în 2018 de către Tribunalul Districtual Central din Seul, care l-a condamnat la 15 ani de închisoare și la o amendă de 13 miliarde de won (10 milioane de euro).

În februarie, o instanță de apel a mărit pedeapsa la 17 ani, dar a rămas liber pe cauțiune până la decizia celei mai înalte instanțe a țării.

Joi, Curtea Supremă a confirmat sentința, constatând că fostul președinte a deturnat 25,2 miliarde de won și a primit 9,4 miliarde de won în mită.

Curtea a spus într-o declarație că nu a existat nicio eroare juridică în condamnarea de către instanța de apel pentru corupție și delapidare.

Fostul președinte, care a intrat în politică după o lungă carieră la Hyundai, a fost găsit vinovat de acceptarea de mită din partea grupului Samsung pentru a oferi beneficii fostului șef al gigantului sud-coreean, Lee Kun-hee, care fusese condamnat pentru  evaziune fiscala.

Lee Kun-hee a murit duminică.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here