Situație critică în județul Bacău, din cauza lipsei locurilor la ATI pentru bolnavii Covid. Nu mai e disponibil niciun pat!

0
139

Situația este critică în județul Bacău, acolo unde nu mai sunt locuri în niciun spital care are secție ATI destinată pacienților infectați cu Covid-19. Nici în saloane nu mai sunt locuri pentru pacienți, iar cazurile majore sunt transferate la alte spitale.

Totul se întâmplă în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu virusul SARS-Cov-2 este în creștere. S-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei, iar municipiul Bacău și alte comune continuă să fie în scenariul roșu din cauza ratei incidenței cumulate la mia de locuitori.

Situația este disperată la Spitalul Județean Bacău, care asigură asistența medicală pacienților pozitiv coronavirus în cele peste 70 de paturi din spitalul municipal, unde sunt și 12 paturi de Terapie Intensivă, și niciun loc liber.

La Spitalul Municipal Onești, spital suport-covid, care are peste 100 de locuri, din care 8 pentru tratarea în regim de terapie intensivă, e aceeași situație.

Spitalul Orășenesc Buhuși are alocate aproape 40 de paturi în Secția Infecțioase-Adulți și alte 10 în zona tampon de la Urgențe, pentru cazurile ușoare și medii de Covid -19, iar toate sunt ocupate. Aici nu este secție ATI pentru pacienții COVID-19.

Numărul băcăuanilor infectați a crescut la 221 de noi cazuri, cele mai multe de la începutul pandemiei. În spitalele din județul Bacău sunt internați 291 de pacienți.

La nivelul municipiului Bacău, rata incidenței cumulate (RIC – numărul de cazuri la 1.000 de locuitori) a ajuns la 3.71, la Onești este de 2.78, la Moinești de 2.55, la Buhuși de 2.94, la Comănești de 2.21. Pe întreg județul Bacău RIC este de 2.14.

Cele mai mari valori ale acestei rate sunt în comunele Măgura – 4.60, Itești – 3.83, Hemeiuș – 3.72, Filipeni – 2.99, Cașin – 2.94, Bogdănești – 2.92, Luizi-Călugăra – 2.91, Orbeni – 2.61, Faraoani și Vultureni – 2.58.

La nivel național, în urma testelor efectuate, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.260 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 7.663 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Primarul Bacăului anunță referendum local, cu ocazia alegerilor parlamentare, pentru strategia de sănătate publică a orașului

Primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, a anunțat că intenționeză să stabilească o strategie de sănătate publică pentru municipiul Bacău, care va fi supusă aprobării printr-un referendum.

Edilul consideră că alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt momentul potrivit, pentru a afla dacă băcăuanii își doresc o astfel strategie, care implică restricții suplimentare. Printre noile reguli: mai puțini călători în autobuze, care vor fi păziți (numărați) de un polițist local.

Măsuri restrictive suplimentare

Strategia va fi prezentată în Consiliul Local, inclusiv întrebările ce vor fi adresate la referendum. Primarul Bacăului e de părere că actualele restricții nu au avut rezultatul așteptat, iar prin intermediul strategiei de sănătate publică a Bacăului să poată pune în aplicare alte măsuri restrictive față de cele existente. Totul, dacă băcăuanii vor fi de acord la referendum.

Transportul în comun este una dintre țintele primarului, care spune că oamenii nu respectă distanțarea sau purtarea măștii, și atunci se impun noi restricții.

Vom putea impune ca numărul de pasageri să fie limitat, iar cei care nu vor să poarte masca corect să fi invitați să coboare din autobuz la următoarea stație de către un polițist local, care va fi prezent în fiecare autobuz pentru a asigura respectarea măsurilor”, a afirmat edilul.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here