NATO anunță că misiunea sa în Afganistan continuă, în pofida retragerii majorității militarilor americani

0
67

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a anunțat că agajamentul său față de misiunea organizației din Afganistan continuă, în pofida anunțului Statelor Unite referitor la reducerea efectivelor americane din această țară.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianței, în contextul în care Statele Unite au anunțat reducerea efectivelor americane din Afganistan la doar 2.500 de militari până la jumătatea lunii ianuarie 2021, informează Agerpres, care citează DPA.

„NATO îşi va continua misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate afgane. Ne menţinem de asemenea angajamentul de finanţare a acestora până în 2024”, a spus Lungescu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ţinut legătura cu Statele Unite şi ceilalţi aliaţi, se mai arată în declaraţia lui Lungescu.

Stoltenberg avertizase deja despre retragerea militară prematură, avertizând că Afganistanul ar putea redeveni o platformă pentru teroriştii internaţionali care atacă ţări occidentale.

SUA au anunțat retragerea celor mai mulți soldați americani din Irak și Afganistan

Statele Unite ale Americii își vor reduce semnificativ numărul de militari staționați în Afganistan și Irak, a anunțat marți secretarul interimar al Apărării, Christopher Miller.

Astfel, șeful Pentagonului a explicat că până pe 15 ianuarie 2021, numărul militarilor americani se va reduce la 2.500 în fiecare dintre cele două țări

nesfârșite”, a anunțat că dorește reducerea numărului militarilor americani în Afganistan la 2.500. Trump chiar a propus și o retragere totală a militarilor din Afganistan până de Crăciun.

Chiar dacă nu critică public poziţia Casei Albe, unii ofiţeri spun în particular că se opun formal unei cifre mai mici de 4.500 de soldaţi, atât timp cât violenţele nu se reduc în teren.

Aceştia observă că o retragere ordonată, inclusiv transportul a mii de soldaţi cu echipamentul lor, nu va putea fi realizată complet până la învestirea preşedintelui ales Joe Biden pe 20 ianuarie 2021, decât dacă lasă în urmă armamentele, pe care inamicii Statelor Unite le-ar putea captura.

Talibanii din Afganistan au lansat un apel la adresa viitoarei Administrații a președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, să respecte angajamentul semnat în lunan februarie a acestui an în ceea ce privește retragerea trupelor americane din această țară.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here