Reacția MAE în scandalul afișelor în limba română dintr-un magazin din Londra, care îi avertiza pe hoți: „Ambasada României cere înlăturarea imediată a materialelor discriminatorii”

0
65

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, luni, în cazul mesajelor scrise în limba română, cu un avertisment pentru hoți, afișate într-un magazin Tesco din Londra. Astfel, MAE informează că au fost făcute demersuri lângă conducerea companiei și pe lângă autoritățile centrale și locale pentru înlăturarea afișelor și că a fost sesizată și Poliția.

Potrivit MAE, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, inclusiv la nivelul ministerului de externe britanic (Foreign, Commonwealth and Development Office), „pentru a exprima surprinderea și dezacordul părții române față de apariția mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu”.

MAE mai spune că „dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice”.

MAE mai afirmă că în scrisoarea adresată conducerii companiei și poliției locale, reprezentanții ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum și clarificarea circumstanțelor și a motivelor care au stat la baza utilizării acestora.

Cunoscutul lanț de hypermarketuri Tesco din Marea Britanie a afișat, la unul dintre standuri, un mesaj considerat revoltător de către comunitatea românilor.

Printre acești români se numără și Iolanda Costide, arhitect român cunoscut în Londra și membru PNL-Diaspora, care până în anul 1995 a condus Asociația Culturală a Românilor din Anglia.

Aceasta a reacționat vehement la vederea afișului și a trimis o scrisoare de protest conducerii Tesco.

Afișul este în limba română și a generat critici aspre:

Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal. Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil acţionează în această zonă”, este afişul pus la unul dintre rafturile dintr-un magazin Tesco.

Tarom introduce două zboruri spre Londra, tur-retur. Ce trebuie să știe pasagerii care călătoresc în Marea Britanie

Compania aeriană națională Tarom a anunțat că va introduce, în 28 noiembrie și 4 decembrie zboruri din București spre Londra și retur, potrivit unui anunț postat pe pagina sa de Facebook.

În preţul biletului este inclus transportul gratuit al bagajului de cală, în limita maximă a 23 kg/bagaj + 10 kg bagaj de mână, dar și check-in gratuit în aeroport și online.

Pasagerii care călătoresc în Marea Britanie au obligaţia de a completa un formular: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before… Fără acest formular , nu este permisă intrarea pe teritoriul Marii Britanii.

Totodată, înainte de a călători, persoanele au obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil la www.gov.uk/uk-border-control.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here