Noi proteste în Franța față de legea privind siguranța publică. Peste o sută de persoane au fost reținute | VIDEO

0
264

Mii de persoane au participat sâmbătă la protestele organizate în mai multe orașe franceze față de controversata propunere legislativă referitoare la siguranța publică.

Peste o sută de manifestanți au fost reținuți în urma unor confruntări cu forțele de ordine, informează agenția de presă MEDIAFAX.

La Paris au izbucnit violenţe, forţele de ordine denunţând prezenţa unor „elemente radicale” la protest.

Manifestaţii au avut loc şi în oraşele Lyon, Auxerre, Nice, Dijon, Nancy, Besançon şi Laval.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că până la ora locală 16:00 (ora 17:00, ora României, n. red.), au fost reținuți 81 de manifestanți la Paris. Potrivit presei franceze, ulterior au mai fost reținute alte persoane, numărul total al acestora ajungând, astfel, la cel puțin 107.

Protestatarii, nemulțumiți de proiectul privind siguranța publică

Manifestanții sunt nemulțumiți de un proiect de lege referitor la siguranța publică, proiect care prevede suplimentarea competențelor autorităților și limitarea filmării agenților forțelor de ordine.

Astfel, potrivit acestuia, difuzarea publică a imaginilor cu un agent de poliție sau jandarm în acțiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, motiv pentru care zeci de asociații ale jurnaliștilor contestă proiectul.

Proiectul de lege, iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron, a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat.

Președintele țării, Emmanuel Macron, a recunoscut săptămâna trecută că libertățile din Franța au fost reduse ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar a respins criticile la adresa acestui proiect, subliniind că situaţia nu este similară cu cea din ţări precum „Ungaria ori Turcia”.

„Nu vom permite ca Franţa să fie caricaturizată. Au fost reduse libertăţile în Franţa? Pentru a face faţă pandemiei, da, dar în alte subiecte nu pot permite să se spună acest lucru. Nu suntem Ungaria, Turcia sau alţii”, a spus Macron.

Emmanuel Macron a denunţat „violenţele inadmisibile” ale agenţilor de poliţie, dar a notat şi că protestele au fost confiscate de „nebuni” şi de „sălbatici”.

Experţi ai Naţiunilor Unite au cerut Administraţiei Emmanuel Macron să reevalueze proiectul de lege privind siguranţa generală, avertizând, în contextul acţiunilor de protest, că iniţiativa este incompatibilă cu drepturile omului şi cu angajamentele internaţionale.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here